Üç konfederasyona bağlı sendikalar: Birleşik ve güçlü 1 Mayıs'ı örgütlemeliyiz
Hak-İş, Türk-İş ve DİSK'e bağlı sendikaların temsilcileri, "İşçilerin sorunları da talepleri de aynı. Birleşik güçlü bir 1 Mayıs’ı örgütlemeliyiz" dedi.
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
Eren ERGİNE
Murat UYSAL
İstanbul
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun (İİSŞP) pazar günü düzenlediği toplantıda Evrensel’e konuşan sendika temsilcileri, “Birleşik güçlü bir 1 Mayıs’ı örgütlemeliyiz” dedi.
Önceki gün düzenlenen, sağlıktan, limana, tekstilden, gıdaya birçok iş kolundan işçinin katıldığı İİSŞP temsilciler toplantısında, ocak şubat aylarında ek zam talebiyle yapılan eylemler, sendikalaşmada yaşanan zorluklar, işçilerin bulunduğu ekonomik durum ve 1 Mayıs konuşuldu. Toplantıya genç işçilerin katılımı yoğun oldu.
Liman İş-İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, Türkiye’de zenginle yoksul arasındaki farkın giderek büyüdüğünü söyleyerek, “İşçiler emekçiler kendi yaşam koşullarını asgari oranda sürdürmekte zorlanıyorlar. İnsanca yaşamak insanca çalışmak istiyoruz talebi her geçen gün büyüyor. 108 tane işyerinde ocak, şubat ayında işçiler iş bırakma eylemi yaptılar” dedi.
Öte yandan siyasi iktidarın yoksuldan oy alıp zengine hizmet ettiğini dile getiren Ceviz, “Patronlara teşvik sunulurken işçiler kapı önüne koyulduğunda bunun hesabı sorulmadı. Yokluk ve yoksulluk insanların canına kastetmiş durumda” dedi.
"KONFEDERASYONLAR BİRLEŞMELİ"
1 Mayıs’a bu koşullarda gidildiğini ifade eden Ceviz, şöyle devam etti: “İşçilerin ücret talebiyle eylemler yapıp kazanımlar elde etmesi önemlidir ancak kalıcı hale gelmesi için sendikalaşmaya ihtiyaç var. Sendikalarımızın da yan yana durmaya ihtiyacı var. Rekabet değil sınıf mücadelesinin öne çıkarıldığı bir süreci örgütlemeye ihtiyacımız var. Neden sendika ve nasıl sendika tartışmalarını sürdürmemiz lazım. 1 Mayıs’a giderken bu yokluğa bu yoksulluğa, eşitsizliğe karşı sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması için birleşik güçlü bir 1 Mayıs’ı örgütlemeliyiz. Sanki işçilerin farklı talepleri varmış gibi her konfederasyonun farklı alanlarda 1 Mayıs çağrısı kabul edilebilir bir şey değildir” diye konuştu.
"ORTAK MÜCADEYİ ÖRGÜTLEMELİYİZ"
Sağlık işçilerinin sorunlarının giderek büyüdüğünü, geçtiğimiz aylarda imzalanan toplu sözleşmelerdeki ücretlerin eridiğini belirten Sağlık-İş İstanbul Şube Başkanı Nedime Mutlu Yıldırım, “1 Mayıs öncesi böyle bir toplantının yapılması çok önemli. 2 senedir bir araya gelememiştik. Artan yoksulluğu, sorunlarımızı konuşmak açısından önemli bir toplantı oldu. Yüksek enflasyon ve yoksullaşmadan dolayı işçiler sendikasız olmalarına rağmen kendi içlerinde örgütlenip patronlardan hak talep etmeye başladılar. Bu işçiler açısından çok önemli bir şey. Bir yandan da bizim sendikalar olarak kendimizi sorgulamamıza yol açtı. Neden sendikalı olunmalı, nasıl sendikalara ihtiyaç var konusunu tartıştık. Biz sendikalara daha çok görev düşüyor, işçilerin emekçilerin sorunlarını dile getirmeli, ortak mücadeleyi örgütlemeliyiz” diye konuştu.
1 Mayıs’a giderken sağlık işçilerinin taleplerini sıralayan Yıldırım, “Toplu sözleşmelerdeki alınan ücretler sıfırlanmış oldu, ücretler asgari ücret seviyesine düştü. Çalışma saatlerimizin düzenlenmesini, ek protokol yapılmasını istiyoruz” dedi.
"1 MAYIS DİĞER YILLARA GÖRE DAHA BÜYÜK ÖNEM TEŞKİL EDİYOR"
Sanayi bölgelerinde işçilerin genelde düşük ücretle çalıştığını, pandemi döneminde işçilerin iş yükünün arttığını söyleyen DİSK/Gıda-İş Marmara Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer, “Bu koşullarla birlikte birçok alanda sendikalaşma mücadeleleri de oldu, bunlardan bazıları başarılı oldu. Ocak, şubat ayındaki tepkilerle işçiler bazı ekonomik haklar da kazandı, bunların sendikal örgütlenmeye evrilmesi gerekiyor. Örgütlenme hakkı, insanca yaşayacak bir ücret için 1 Mayıs’a giderken işçilerin ortak hareket etmesi gerekiyor. Düne göre hayat pahalılığı geçim sıkıntısı artmış durumda. Emek gücü ucuzlamış durumda, onun için işçilerin bir araya gelerek sorunlarına sahip çıkıp, alanlarda olması gerekiyor” dedi.
"BU YIL 1 MAYIS DAHA DA ÖNEMLİ"
DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı ve İİSŞP’in yeni Dönem Sözcüsü Hikmet Numanoğlu da “Bu yıl 1 Mayıs diğer yıllara göre daha büyük önem teşkil ediyor. Ekonominin geldiği nokta, hayat pahalılığı, işsizlik, zamlar 1 Mayıs’ı daha önemli kılıyor. 1 Mayıs’ın öncüleri sendikalardır ama bakıyorsunuz üç konfederasyonun her biri başka yere çağrı yapıyor. Önce konfederasyonların birleşmesi gerekiyor. Emekçilerin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurduğumuzda iyi bir katılım olacağını bekliyoruz” diye ifade etti.