04 Nisan 2022 13:21

Sri Lanka’da protestolar kabineyi istifa ettirdi

Ekonomik krize karşı patlak veren isyan, Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka’da, Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç tüm bakanların istifasını getirdi.

Sri Lanka bayrağı: Wikipedia

Paylaş

Ekonomik krize karşı patlak veren isyan, Güneydoğu Asya ülkesi Sri Lanka’da, Başbakan Mahinda Rajapaksa hariç tüm bakanların istifasını getirdi.

Eğitim Bakanı Dinesh Gunawardena, başbakanın yeni kabine kurabilmesi için istifa ettiklerini açıkladı. Başbakanın oğlu Namal Rajapaksa da istifa eden bakanlar arasında.

Sri Lanka'da, dün Başbakan Mahinda Rajapaksa dışında tüm bakanların istifasını sunmasının ardından kabineye yeni atamalar başladı.

Sri Lanka Merkez Bankası Başkanı Ajith Nivard Cabraal, aralık ayında ülkenin 2022’de bütün borçlarını “rahatça” ödeyeceğini söylese de, Twitter’dan paylaştığı bir mesaj ile istifa ettiğini açıkladı.

Gelişmelerin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, hükümete birlik çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden Sri Lankalılar, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart’ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı. “Diktatör Gota” sloganları atarak Rajapaksa’yı istifaya davet den Sri Lankalılara polis, biber gazıyla müdahale etmişti. Protestoya katılanlar ile polis arasında çıkan arbedede, 54 kişi gözaltına alınmıştı. Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Kolombo’da daha sonra batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Protesto gösterilerini, “terör eylemi” olarak nitelendiren ve yaşananlardan “aşırılıkçı güçleri” sorumlu tutan Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan’da olağanüstü hal ilan etmişti. Ülkede olası gösterilerin önüne geçmek için sosyal medya platformları engellenmişti.

Ülkede, döviz rezervlerindeki yüksek düşük ve yurt dışı borçlarının kritik bir seviyeye gelmesi ile, ülkeye ithal edilen akaryakıt ve bazı temel gıda ürünlerinde sınırlamalara gidildi. Bu tedarik sorunları karşısında, petrol istasyonları ve marketler önünde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Hükümetin yanlış mali politikaları ve kovid-19 salgınının turizm gelirlerini düşürmesi de ekonomik krizin derinleşmesinde diğer nedenler olarak görülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pakistan’da muhalefetten sıkıyönetime tepki

SONRAKİ HABER

Kuruyan Marmara Gölü'nün balıkçı kadınları: Kayıklarımızı çürümeye terk ettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa