05 Nisan 2022 10:23

Uğur Tekstil patronu işçilere verdiği “işbaşı” sözünü yine tutmadı

Uğur Tekstil’de sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, aylardır işe geri dönmek için mücadele ederken, patron işçilere verdiği “işbaşı” sözünü tutmadı. İşçilerse "mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Urfa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bulunan Uğur Tekstil fabrikasının patronu yine sözünü tutmadı. İşçiler, askıya aldıkları eylemlere devam edecekler.

Ekim 2021’de DİSK Tekstil Sendikasında örgütlenerek sendikayı fabrikada yetkili hale getiren işçiler, fabrikanın kapandığı söylenerek işten atılmıştı. İşçiler başlattıkları direniş sonucunda, küresel sendika ve işyerinin üretim yaptığı Zara markasının devreye girmesiyle yeniden işbaşı yapmıştı. İşyerinin açılıp, işçilerin işbaşı yapmasının üzerinden henüz bir ay geçmeden, 18 Kasım’da 97 işçi jandarma zoruyla fabrikadan dışarı çıkarılmıştı. İşçiler, aylardır işe geri dönmek için mücadele ederken, patron işçilere yeniden işbaşı yapacaklarına dair defalarca kez söz vermişti ancak verilen sözler yine tutulmadı.

TALEPLERİN KABUL EDİLDİĞİ SÖYLENMİŞTİ

Fabrikanın önünde, Zara mağazalarının bulunduğu illerde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde eylem yapacaklarını duyuran işçiler, eylemlerinin ilk ayağı olan Uğur Tekstil önündeki basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Zara mağazasının bulunduğu Adana’ya giden ve mağaza önünde eylem yapmak üzere buluşan işçilere, küresel sendikadan gelen mail ile patronun işçilerin taleplerini kabul ettiği ve bütün işçilerin işe alınacağı söylendi. 1 Nisan günü bütün işçilerin sigorta girişinin yapılacağı söylenmesine rağmen, 1 Nisan’da fabrikanın önüne giden işçilere davadan feragat etmezlerse işe alınmayacakları söylendi. 30 işçiyle birlikte işverenin belirlediği saatte fabrikada olduklarını söyleyen bir Uğur Tekstil işçisi, yaklaşık beş saat fabrikanın içinde sigorta girişlerinin yapılması için beklediklerini aktardı. Taleplerinin yine kabul edilmediğini öğrendiklerini söyleyen işçi, “Dışarıda beş saat bekledikten sonra taleplerimizin kabul edilmediğini öğrenince fabrikadan ayrıldık. Sonrasında öğrendik ki, patron aramızdan yedi kişiyi işe almak istemiyormuş, bu yüzden taleplerimiz kabul edilmemiş” dedi.

“PATRON DAHA ÖNCE DE SÖZ VERDİ TUTMADI”

Daha önce de patronun işçilere söz verdiğini ancak sözünde durmadığını vurgulayan bir işçi, “Fabrika kapandığında biz eylemlere geçince, fabrika sendikayı tanıdığını, hemen sözleşmeyi yapacağını söylemişti. Bunun üzerinden 8 ay geçmesine rağmen halen sözleşme yapılmış değil. Daha önce patron bütün işçileri alacağını, boşta geçen sürelerin ücretlerini vereceğini söyledi, daha sonra belirlediği dokuz işçiyi almayacağını, davadan feragat etmezsek iş başı yapmayacağımız söylendi. Adana’daki eylemlerden sonra bir daha kandırıldık” ifadelerini kullandı.  En son fabrikaya gittikleri 1 Nisan’da patronun bahane edebileceği hiçbir şeyin kalmadığını da anlatan işçi, “Boşta geçen sürelerimizin ücretleri ödenecekti ama yalnız 8 bin lira verdiler, kabul ettik. Davalarımızdan feragat edeceğimize dair yazılı ve imzalı şekilde beyanda bulunmuştuk” dedi.

Aralarında başka fabrikalarda iş bulup çalışan işçilerin bulunduğunu aktaran işçi, “İşe geri döneceklerini öğrendikten sonra işten ayrıldılar, sigorta girişleri yapılacak dendi ama yine yapılmadı” sözlerini kullandı.

“1 MAYIS’I SEDAT’A ADIYORUZ”

Yaşanan sürecin ardından askıya aldıkları eylemleri devam ettirme kararı aldıklarını ifade eden işçi, “Biz bitti demeden bitmez dedik. Yarım kalan eylemlerimizi devam ettirebilmek adına kampanya başlattık. Acısını yaşadığımız Sedat arkadaşımızın hatırına, direnişine saygı duyarak bu eylemlerimiz çok büyük ses getirecek. Ayrıca önümüzdeki 1 Mayıs’ı da Sedat arkadaşımıza adıyoruz” diye konuştu. (UrfaEVRENSEL)               

ÖNCEKİ HABER

Tekstil patronları ihracat rekoru kırdı

SONRAKİ HABER

Kobanê Davası görülüyor | Sebahat Tuncel: Bizim şahsımızda bir halkı yargılıyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa