Belediye işçileri: 1 Mayıs’tan TİS masasına talepleri haykırmaya
Maltepe Belediyesi işçilerinin gözleri haziranda yapılacak TİS görüşmelerinde. İnsanca geçinecek bir ücret talep eden işçiler 1 Mayıs’a TİS talepleriyle katılacak.
Fotoğraf: Evrensel
Murat UYSAL
İstanbul
Artan enflasyon düşen alım gücü belediye işçilerini de vurdu. Geçtiğimiz yıl imzalanan toplu sözleşmelerindeki ücretlerin eridiğini söyleyen Maltepe Belediyesi işçileri gözlerini haziranda yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerine dikmiş durumda. İşçiler 1 Mayıs’a da talepleriyle katılacaklarını ifade etti.
“2 sene önce aldığımız 2 bin lira bu senenin 5 bin lirasından iyiydi...” Bu sözler Maltepe Belediyesi temizlik işleri biriminde çalışan bir süpürgeciye ait. 2 sene öncenin 2 bin lirasının pazarda markette bir şeylere karşılık geldiğini söyleyen işçi, “Bugün aldığımız paranın da zammın da bir karşılığı yok. Ücretlere ne kadar zam yapılırsa yapılsın pazarın marketin giyimin zammına yetmiyor” dedi. Ekstra bir harcama yapmadıklarını, buna rağmen ay sonunu zor getirdiklerini anlatan işçi, “Herkese sorun herkes borçlu. Ay sonu geldiğinde ondan 50 lira öbüründen 100 lira borç alarak bitiriyoruz ayı. Tek yaşayanın durumu böyle. Çocuğu olan, ev bakmak zorunda olan mecbur kredi kartlarına yöneliyor. Bir kartın borcu öbürüyle kapatılıyor” diye konuştu.
‘O KADAR EZİLİYORUZ BARİ İNSANCA YAŞAYALIM’
Çalışma koşullarının ağırlığından dert yanan başka bir işçi, “Yağmur da yağsa kar da yağsa dışarıdayız, kedi köpek ölüsü atıyoruz. Aklınıza gelebilecek en pis işi biz yapıyoruz ama iş paraya gelince en düşüğünü biz alıyoruz. Sözleşme zamanı çöpçü bu kadar alıyor diyenler şimdi ne diyor acaba? Aldığımız üç kuruş zam da üç beş ayda pul oldu gitti. Ek iş yapmayan neredeyse yok, biz böyle çalışmak zorunda mıyız? Zaten ağır iş, gün doğarken çıkıyoruz evden, kimse sokakta yokken biz varız. O kadar eziliyoruz bari insanca yaşayalım” dedi. Toplu iş sözleşmesinin yaklaştığını hatırlatan işçi, “Ne istiyorsak onu en gür sesimizle söylememiz lazım. 1 Mayıs’a da katılacağız. Gücümüzü görmeleri lazım. Haziranda görüşmeler başlayacak, henüz bir plan taslak yok ama yakında çalışmalar başlar” diye konuştu.
‘TASLAK DA TALEPLER DE İŞÇİLERLE BERABER BELİRLENECEK’
İşçilerin örgütlü olduğu Genel-İş Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Ali Sönmez Maltepe Belediyesinde işçilerin biriken sorunları olduğunu söyleyerek, “Belediye yönetimi bu sorunlara karşı adım atmamakta ısrar ediyor, biz de bunlara karşı basın açıklamaları düzenliyoruz, eylemler planlıyoruz. Özellikle disiplin kurulunun tanınmamasına karşı eylem yaptık. Maltepe’de işçiler cezai cetvele tabi tutulmaksızın tek taraflı olarak işleri feshediliyor. Bunlara karşı ses çıkarmamız gerekiyordu, buna yönelik basın açıklaması düzenledik. Ayrıca belediye yönetimi, rahatlıkla kontrol edebileceği bir sendikayı belediyede örgütlemek istiyor. Buna yönelik de işçileri Belediye-İş’e geçirmek için çaba sarf etti. Tüm bunlar olurken biz toplu sözleşme yetkisi için başvurumuzu yaptık, çok yakın zamanda da yetkimiz gelecek. Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmalarda işçiye dayanan, işçinin fikrini alan ve toplu sözleşme taslaklarını birlikte hazırlayan bir sendikayız. Bu yüzden işçilerin taleplerini taslağı hep birlikte belirleyeceğiz” dedi.
1 MAYIS TARTIŞMALARI ŞİMDİDEN BAŞLAMALI
Toplu sözleşme süreciyle beraber 1 Mayıs’a da hazırlandıklarını söyleyen Sönmez, “Türkiye’de belediyede çalışan işçilerin en öncelikli talepleri gerçek bir kadro. Bu talebin tüm belediye işçileriyle ortak bir ses olacağı yer olması bakımıyla 1 Mayıs’ı da önemsiyoruz. Özellikle toplu sözleşme dönemine girdiğimiz bu süreçte taleplerin hem hükümet hem de belediye tarafında görülmesi açısından 1 Mayıs’ı çok önemsiyoruz. Bu saldırıları işyerlerinden başlayan mücadeleyle püskürtebileceğimizi düşünüyoruz. Asıl derdimiz 1 Mayıs’ta işçi sınıfının birlikte hareket etmesini sağlayacak koşulların yaratılmasıdır” diye konuştu.
Hayat pahalılığı karşısında işçilerin beklentileri olduğundan bahseden Sönmez, “Belediye yönetimi iş barışını önemsiyorsa işçinin talepleri karşısında kayıtsız kalmamalıdır. Enflasyonun yüzde 150’lerde olduğu böylesi bir dönemde işçilerin beklentileri var, bu beklentilerin karşılanması gerekir. Dediğimiz gibi toplu sözleşme taslağını işçilerle beraber hazırlayacağız. Sadece şube yönetimi olarak değil tüm işçilerle beraber bir yola giriyoruz. Türkiye’de ekonomik krizin iyice derinleştiği böylesi bir dönemde işçilerin sokağa çıkarak örgütlü örgütsüz tüm kesimlerin birlik olduğunda kazandığını gördük. Sendika konfederasyon gözetmeksizin ortak 1 Mayıs planlanması ve ortak kutlanması gerektiğini düşünüyoruz. Yer tartışmalarının bir önemi yok, her yerin 1 Mayıs alanına çevrilmesi, işyerlerinden başlayan bir mücadele esas alınmalıdır ve 1 Mayıs tartışmaları işyerlerinde şimdiden başlatılmalıdır” dedi.