Avukatlardan 5 Nisan açıklaması: Mesleğimiz tehdit altında
5 Nisan Avukatlar Günü'ne ilişkin birçok kentte meslek ve hak örgütleri, "Mesleğimiz tehdit altında" diyerek yargı bağımsızlığı ve adalete erişimin için mücadele edeceklerini ifade etti.
Fotoğraf: MA
Barolar ve hak örgütleri, 5 Nisan Avukatlar Günü'ne ilişkin bir çok kentte açıklama yaptı.
İZMİR
İzmir Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında İzmir Bayraklı Adliyesi Protokol girişinde çelenk sunumu ve saygı duruşu gerçekleştirdi. Burada konuşma yapan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, avukatların yaşadığı sorunlara değinerek, sadece avukatların değil tüm yargı mensuplarının sorun yaşadığını söyledi.
April 5, 2022
Yücel, "Bugün yaşadığımız sorunların temelinde ülkede yaşanan derin yoksulluğun büyük bir etkisi var. Derin yoksulluk avukatları da bütün yurttaşlar gibi derinden etkilemiş durumda. Avukatlık mesleğinin üzerinde baskılar sürüp gidiyor, avukatlar yargılanmaya çalışılıyor, avukatlar duruşma salonlarından atılıyor, avukatlar hak ettikleri ücretleri alamıyorlar. Mesela bu yılın başında yüzde 25 olarak artış gerçekleştirilen avukatlık ücretlerinde sonra baktık ki yeniden değerlendirme oranı yüzde 36 olmuş. Yüzde 50’ye varan zamlar yapılırken avukatlık ücretleri hâlâ yüzde 25’lik artışa mahkum edilmiş durumda” dedi.
"YARGI BAĞIMSIZLIĞI TÜM YARGI MENSUPLARI İÇİN ÖNEMLİ"
CMK ücretlerinin düşük olmasından geç ödenmesine, stajyer avukatların ücret alamamalarından yaşadıkları birçok soruna değinen Yücel, yargının bağımsızlığının sadece avukatlar için değil tüm yargı mensupları için önemli olduğunu dile getirdi.
"HİÇBİR GÜCE BİAT ETMEYECEĞİZ"
Bireylerin hak ve adalet sorunu, toplumun demokrasi ve özgülük sorununu mesleklerinin temel sorunlarından ayrı tutmadıklarını ifade eden Yücel, “Biz avukatlar kendi özgürlüğümüzü değil, bu ülkenin özgürlüğünü, bu ülkenin demokrasisini, bu ülkenin insanlarının haklarını korumak için mücadele ediyoruz ve edeceğiz. Hiçbir güce, hiçbir ekonomik menfaate, hiçbir tahakküme boyun eğmemek için bugüne kadar teslim olmadık, biat etmedik ve vazgeçmedik” diye konuştu.
Avukatlar daha sonra İzmir Adliyesi C kapısı önünden, "Savunma susmadı susmayacak", "Savunmaya saygı istiyoruz" sloganları eşliğinde İzmir Adliyesi ek binasına "Savunmaya" yürüyüşü gerçekleştirdi. (İzmir/EVRENSEL)
ANKARA
Türkiye Barolar Birliği (TTB), 81 ilin barolarıyla birlikte 5 Nisan Avukatlar Günü için ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yargının bağımsızlığı, avukatlık ücreti, adalete erişim, avukatlara yönelik şiddet, çoklu baro gibi temel sorunlara dikkat çekildi. Açıklamada, “Mesleğimiz tehdit altında! 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutla(ya)mıyoruz! Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü birlikte kutlayacağız” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamanın öne çıkan başlıkları ise şöyle:
"Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamaması; yargıya güven ve hukuka inancı azaltırken, avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı. Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz. Avukata yönelik şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekanların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi. Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız.
Kamu avukatları ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hala çözülemedi. Baroları kamu avukatlarının meslek örgütü haline getirecek, sorunlarını çözeceğiz. Hukuk Fakültesi kontenjan ve sayılarının ihtiyaç durumu gözetilmeden ve barolara danışılmadan artırılması, avukatlık mesleğinde nitelik kaybına sebep oluyor. Üniversite giriş sınavında hukuk fakültesi barajının yükseltilmesini sağlayarak meslekteki niteliksizleşmenin önüne geçeceğiz.
Adalete erişim önünde avukatlar ve yurttaşlar için ekonomiye, mekana ve zamana dayalı engeller bulunuyor. Adalete erişimin önündeki engelleri kaldırmak için yetkili makamlarla kurulacak kesintisiz işbirliğimizle çözümleri birlikte hayata geçireceğiz. Çoklu Baro Kanunu ile meslek örgütlerimiz bölündü. Barolarımızı birleştireceğiz. Hiçbir avukatı yalnız, hiçbir vatandaşı savunmasız bırakmayacağız. 5 Nisan Avukatlar Günü’nü birlikte kutlayacağız.”
İSTANBUL
5 Nisan Avukatlar Günü kapsamında avukatlar, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde açıklama yaptı. Savunmaya yönelik saldırılar, adliyede yaşadıkları sorunlarla avukatlara dönük yargılara dikkat çekilen açıklamada, “Avukatları savunmasız bırakmayacağız, tutsak avukatlara özgürlük” pankartı açılırken, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Tahir Elçi onurumuzdur”, “Ebru Timtik onurumuzdur”, “Savunma susturulamaz” sloganları atıldı. Açıklamaya birçok avukat örgütü katılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Başkanı Çiğdem Akbulut, tarihi Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Diyarbakır Barosu başkanı Tahir Elçi ve adil yargılama talebi ile girdiği ölüm orucunda yaşamını yitiren Ebru Timtik’i anarak konuşmasına başladı. Bugünü bayram olarak kabul etmediğini belirten Akbulut, “Bizim için bugün yıllardır sürdürdüğümüz mücadeleyi, direnişi aktarma günü. Adalet mücadelesini, herkes için adalet mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.
Akbulut, daha sonra Timtik ile birlikte ölüm orucuna giren ve cezaevinde bulunan avukat Aytaç Ünsal’ın gönderdiği mesajı okudu. Ünsal’ın mektubu şöyle: “Değerli meslektaşlarım, selamlarınızı aldım yüreğimin üstüne koydum. Biz tutsak avukatlar olarak her zaman sizinleyiz, yanı başınızdayız. İki yıl önce bugün büyük bir adalet mücadelesine başlamıştık. Direndik, öldük ama zulme boyun eğmedik. Tarih boynumuzun eğdiğimizi asla yazmayacak. İki yıl sonra bugün müvekkillerimiz Sibel Balaç ve Gökhan Yıldırım, Ebru’nun cübbesini üzerlerine giyerek halkın ve halkımızın haklarını savunmaya devam ediyorlar. Adalet için sesimizi hep birlikte yükseltelim. Sibel ve Gökhan’ı yaşatalım. Hepinizi çok seviyorum.”
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şube Eşbaşkanı Esra Erin, 5 Nisan’ı sadece avukatlar günü olarak görmek bu mesleğin hafızasını yok saymak demek olduğunu söyledi. Erin, “Zira avukatlar, hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının, adil yargılanma hakkının, konuşma ve ifade özgürlüğünün en yakın takipçisidir. Bizler bu hakların ihlal edilmesi dahil görevimizi yerine getirirken karşımıza çıkan her engeli hak mücadelesinin önüne çıkartılmış bir engel sayarak, kaldırmak için mücadele ederiz” dedi.
DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu, adliye önünde 5 Nisan Avukatlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı.
“#Savunma Susturulamaz Durdurulamaz” pankartının açıldığı eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Nahit Eren, avukatlara yönelik baskı ve soruşturma tehdidinin devam ettiğini belirtti. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin halen aydınlatılmadığını hatırlatan Eren, cinayetin faillerinin tespit edilmede soruşturma aşamasındaki isteksizliğin kovuşturma sürecinde de sürdüğünün altını çizdi. Eren “Özellikle de soruşturma aşamasında bizzat yargı eliyle yaşanan ve alenileşen hukuksuzluklar mahkemece görmezden gelinmiş, suikastın bütün yönleri ile aydınlatılmasını sağlayacak ara kararları kurmaktan da ısrarla kaçınılmıştır” dedi.
Yaşanan toplumsal ve hukuki sorunlara dikkati çeken Eren, yargı bağımsızlığının sağlanmamasının hukuk devleti güvenliğine ve ilkelerine zarar verdiğini belirtti.
Sorunların çözümü için demokratik sistemin güçlendirilmesini isteyen Eren, “Ancak yaşanan bu gelişmelere rağmen demokratik sistemin güçlendirilmesi bir tarafa demokratik sistemlerde kabulü mümkün olmayan kayyım atamaları, milletvekili tutuklamaları siyasi partilere yönelik kapatma davaları gibi uygulamalarda ısrar edilmektedir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki geçmişte denenmiş bu ve benzeri uygulamaların, sorunların çözümden ziyade toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmekten ve demokrasiye zarar vermekten başka bir etkisi bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.
Kürt sorununda 2015 yılında yeniden başlayan çatışmalı sürecin sorununun çözümüne katkı sunmadığına işaret eden Eren, “Siyaset kanallarının kapatılmasının ve salt güvenlik eksenli politikaların son 40 yılı çatışmalarla geçmiş, on binlerce insanımızın ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu temelde tüm sorunların çözümü için demokratik ve toplumun tüm kesimlerinin iradesini barındıran bir toplumsal sözleşme olarak; yeni, demokratik, çoğulcu ve herkesi farklılıkları ile kabul eden bir anayasaya ihtiyaç olduğu da gün gibi ortadır” diye belirtti.
Hak arama özgürlüğünün önünde engellerin ve mesleki sorunlarının sürdüğünü dile getiren Eren, adli ve idari makamların avukatlara yönelik olumsuz tutum ve davranışların önüne geçilmesi, avukatlara yönelik artan fiziki saldırıların engellenmesi ve özelliklede mesleğe yeni başlayan avukatların yaşadığı ekonomik sorunların giderimi için acil çözümler geliştirilmesini istedi.
Eren’in konuşmasının ardından, Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkez üyesi Seval Yaprak Yıldız da, avukatların son bir yıl içerisinde maruz kaldığı hukuksuzlukları sıraladı.
BURSA BAROSU: DÜĞME İLİKLEMEYECEĞİZ, BOYUN EĞMEYECEĞİZ
5 Nisan Avukatlar Günü, Bursa Barosunca Adalet Sarayı bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.
Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, “Avukatsız adalet olmaz. Ülkemizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyor, dün olduğu gibi bugün de hak kuvvetten üstündür diyoruz” dedi.
Gazetecilerin, akademisyenlerin, milletvekillerinin, öğrencilerin, yurttaşların adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini, çevre ve doğa katliamlarının devam ettiğini söyleyen Öztosun, “Çocuk istismarı, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri her geçen gün artmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini öne çıkaran ve kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararnamesiyle Meclis iradesi hiçe sayılarak Anayasa’ya aykırı bir şekilde çekilme kararı verilen bir sosyal, hukuksal ve siyasal iklimin yansımalarını mesleğimizde de görüyoruz” dedi.
AVUKATLAR HAK ARAMANIN GÜVENCESİDİR
Avukatlara yönelik saldırıların vahim boyutlara ulaştığını söyleyen Öztosun, “Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir. Her fırsatta dillendirdiğimiz üzere bağımsız savunma, halkın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının güvencesidir. O yüzden Bursa Barosu olarak tekrar ediyoruz ki bizlere ve halkımıza reva görülen bu kadere ve hiçbir haksızlığa boyun eğmeyeceğiz, hiçbir adaletsizliğe karşı susmayacağız, hukuksuzluklar ve bizi itibarsızlaştırmaya çalışanlarla, kriminalize edenlerle uzlaşmayacağız. Hepiniz biliyoruz ki bazıları bu cübbelere ilik açmaya çalışsa da biz cübbelerimizi kimsenin önünde iliklemeyeceğiz” dedi. (Bursa/EVRENSEL)
BATMAN
Batman’da konuya ilişkin Batman Barosu önünde açıklama yapıldı. Avukatların cübbeleriyle katıldığı açıklamada konuşan Baro Başkanı Erkan Şenses, avukatların yasanın belirlediği sınırlar içinde kamu görevini yerine getiren adaletin yegane koruyucuları olduğunu söyledi. “Avukatlar; hak arama özgürlüğünün, savunma hakkının ve hukuk devletinin en temel güvencesidir” diyen Şenses şöyle devam etti: “Toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalet ise, adaletin temel unsurlarından biri de avukat ve avukatlık mesleğidir. Bireylerin rahatlıkla avukata ulaşamadığı, avukatın da tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde ve etkili şekilde mesleğini yürüterek yargılama faaliyetine katılamadığı bir toplumda hukuk devletinden söz edilemez.”
Avukatların mesleklerini sürdürürken görevlerinden dolayı ciddi saldırılara maruz kaldığını, bu saldırılarda hayatlarını kaybettiğini ifade eden Şenses, avukatların mesleki faaliyetlerinden dolayı soruşturma ve kovuşturmaların hedefi olduğunu belirterek, bu konuda yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.
MARDİN
Mardin Barosu, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Mardin Adliyesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda avukat katılırken, açıklama metni Mardin Baro Başkanı İsmail Elik okudu.
Avukatlık mesleğinin tehdit altında olduğunu belirterek, 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlayamadıklarını dile getiren Elik, “Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamaması yargıya güven ve hukuk inancını azalttı ve avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı” dedi. Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunacaklarını kaydeden Elik, avukatlık mesleğinin itibarına sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi. Avukatlara yönelik şiddetin mesleklerini icra ettikleri mekanların sınırlarını aştığını ifade eden Elik, avukatların hedef haline getirilerek, canlarına kastedildiğini ve bu şiddetin ülke geneline yayıldığını kaydetti.
Çoklu Baro sistemine dikkati çeken Elik, getirilen yasa tasarısıyla meslek örgütlerinin bölündüğünü belirterek, çoklu baro sistemine son verilmesi ve meslek örgütlerinin birleştirilmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi.
URFA
Urfa Barosu önünde 5 Nisan'a ilişkin açıklamada konuşan Baro Başkanı Velat İzol, günün avukatların önüne çıkarılan sorunların dile getirdiği gün olarak kutlandığını söyledi. Önlerine çıkarılan tüm engellemelere rağmen asla pes etmediklerini ve etmeyeceklerini belirten İzol, "Avukatlara, yasalarla tanınan hakların zorlama yorum ve keyfi uygulamalarla elimizden alınmasını asla kabul etmeyeceğiz ve bu keyfi düzenlemelere karşı mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir" dedi.
Avukatlara dönük şiddet, avukatlık hizmetlerinde KDV indirimi, AAÜT, CMK ve adli yardım ücretlerinin arttırılması gerektiğini belirten İzol, avukatların yaşadığı sorunları sıralayarak giderilmesini istedi.
ADANA
Adana Barosu da, gün dolayısıyla Atatürk Parkı ve Adana Adliyesi içerisinde basın açıklamaları gerçekleştirdi. Açıklamaya, çok sayıda avukat ile CHP Çukurova Belediyesi Başkanı Avukat Soner Çetin de katıldı. Hukukçular adına konuşan Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, tüm meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutladı. Türkiye'nin, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşadığını ifade eden Gökayaz, bu krizin en önemli sebebinin tüm gücün tek elde toplandığı, kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğuna vurgu yaptı.
Hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığını belirten Gökayaz, "Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanamaması; yargıya güven ve hukuka inancı azaltırken, avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı. Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz. Avukata yönelik şiddet mesleğimizi icra ettiğimiz mekânların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren, can alan ve ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi. Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız. Avukatlık ücretleri insan onuruna yaraşır şekilde, avukatın sarf ettiği emeği ve üstlendiği sorumluluğu karşılamıyor. Kamu avukatları ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hala çözülmedi. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için hep birlikte çalışıyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından meslekte 25 yılını tamamlayan avukatlara plaket takdim edildi. (MA)
KIRKLARELİ
Kırklareli Baro Başkanlığı tarafından Özgürlük ve Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen törene, Baro Başkanı Turgay Hınız ile baroya kayıtlı avukatlar katıldı.Törende bir konuşma yapan Kırklareli Baro Başkanı Turgay Hınız, "Yargının asli unsurlarından biri olan savunma olarak 1958 yılından bu yana kutladığımız Avukatlar Günümüzü bu yıl da kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu vesile demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı, yargı erkinin asli ve kurucu unsuru olan savunma makamını temsil eden, hukukun üstünlüğünün var olmasında bıkmadan, yılmadan, fedakârca meslektaşlarımızın avukatlar gününü kutluyorum" dedi.
Hınız konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Biz avukatlar, mesleğimizin gereklerini çağlar boyu yerine getirerek tarihten aldığımız güçle günümüzde de hak ve hürriyetlerin korunması için yılmadan mücadelemize devam etmekteyiz. Avukatlık mesleği, özünde itiraz etmektir. Hukuk kurallarının tam anlamı ile uygulanabilmesinin, temel hak ve hürriyetlerin teoriden çıkıp toplumsal yaşamda somutlaşmaları; ancak savunma makamı olan biz avukatların yaptığı itirazların, yargı sürecinin her aşamasında varlığı ile vakidir" (Kırklareli/EVRENSEL)