Bandırma’da alternatif müfredat: Panderma Kültür Sanat
Umutsuzluğu, intiharları örgütleyen bu düzende, başka bir yaşamın mümkün olduğunu hatırlatmak için var olmaya devam edeceğiz.
Kaynak: Evrensel
Panderma Kültür Sanat Atölyesi
Bandırma/Balıkesir
Bandırma gerek sanayisiyle gerek de üniversitesiyle bölgenin en hızlı büyüyen yerleşimi. Kent büyürken onu takip eden şeyler kira fiyatları, kafeler ve her geçen gün gençlerin cebini daha da yakan zamlar oldu. Her dönem artan öğrenci sayısıyla birlikte belediyelerin ve ticarethanelerin gözlerindeki lira işareti de aynı oranda büyüdü. Bu süreçte, Bandırma’da yükseliş göstermeyen ender alanlardan biriyse gençlerin kendilerini var edip geliştirebilecekleri araçlar, alanlar oldu. Düzenin inatla, bütün bir gençliği ev-okul/iş–kafe üçgenine sığdırma çabasına karşın, bu kaba sığmayı reddeden gençlik kesimlerinin de çıkış yolları araması, bu çelişkinin ve baskının doğal bir sonucu. Bandırma’da bu arayışın adı Panderma Kültür Sanat oldu. Bundan üç sene önce bir sinema atölyesiyle yola çıkan ve haftada yaklaşık on gencin buluştuğu Panderma Kültür Sanat, bugün ise haftada sekiz atölyesiyle, ortalama altmış gencin buluşma noktası olan bir gençlik kolektifi.
SORUNLAR KARŞISINDA İZOLE DEĞİL KOLEKTİF BİR ALAN
Günümüzde üniversite toplulukları ve diğer topluluklarda sıkça görmeye alıştığımız hiyerarşi manzarasının aksine ihtiyaçları ve amaçları etrafında toplanan eşit öznelerin oluşturduğu bu atölyeler, yine bu eşit öznelerin birlikte yürüttükleri bir atölye olarak gençliğin istekleri ve arzularıyla ortak noktada buluşabilen hocalarla da genişlemeye devam ediyor. Gündelik hayatın sorunlarını unutturacak, izole alanlar yaratmak yerine, gençliğin birlikte üretimiyle bu sorunlara müdahale etmeyi amaçlıyor. Bu anlayışla, Panderma Kültür Sanat Tiyatro Atölyesi 8 Mart’ta cinsiyet eşitsizliğini, kadına şiddeti teşhir eden ve ana fikri kadınların kurtuluşunun birlik olmalarında olduğunu söyleyen bir tiyatro oyunuyla sokaktaydı. Sinema Atölyesinde, aynı konuları ele almış, farklı dönem ve akıma ait filmler üzerine yapılan sohbetlerle ülkemizde de büyük bir sorun olan egemen medya anlayışına dair tartışmalar yürütülebiliyor, Hollywood’un tüketime dayalı sinema biçiminin toplumsal açıdan neler ifade ettiği konuşulabiliyor. Yine sinema atölyesi içinde devam eden iletişim çalışmalarında çeşitli oyunlar oynanıyor ve bu oyunlar aracılığıyla insana ve toplumsal yaşama dair beyin fırtınaları yapılıyor. Örneğin, bir atölyenin konusu farklı gelişkinlikteki bireylerin toplumsal yaşamdaki durumları olabiliyorken bir diğer atölyenin konusu, başka bir oyun aracılığıyla ezilenleri ezilen kılan düzeni aşmak için birlik olmaları olabiliyor. İnsanın insan olması sürecine tanıklık edilen Uygarlık Tarihi Atölyesinde, 2017 yılı itibariyle müfredattan kaldırılan evrim konusu bilimsel bir gerçeklik olmasından dolayı ciddi bir yer kaplıyor.
Kolektifin en yeni bileşeniyse Panderma Kadın Çalışmaları. Pandermalı kadınlar, kadınların bugünün toplumundaki yerini tarihsel sebep-sonuç ilişkileriyle anlayan ve bu sonucu değiştirmeyi amaçlayan bir çalışma grubu kurdular. Bunlar dışında dans, ahşap atölyeleri ve Engelime Renk Ver Derneği aracılığıyla her hafta farklı gelişkinlikteki bireylerle buluştuğumuz bir çalışmamız var.
Umutsuzluğu, intiharları örgütleyen bu düzende, başka bir yaşamın mümkün olduğunu hatırlatmak için var olmaya devam edeceğiz. Panderma Kültür Sanat olarak, düzenin çarkları arasında sıkışmaya mahkûm edilmeye çalışılan gençliği iradelerini birleştirmeye çağırıyoruz, çünkü birlikte güçlüyüz.