AKP ve MHP’nin Milletvekili Seçim Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlandı
'Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Resmi Gazete ekran görüntüsü.
AKP ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu Seçim Kanunu Teklifi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Seçim barajı yüzde 7’ye inmiş oldu. Yeni düzenleme ile ittifakla barajı geçecek oy oranı düşük partilerin vekil çıkarması artık daha zor. Kanunla, kıdemli hakim şartı da kaldırıldı.
İktidar partilerinin TBMM’ye sunduğu ve geçtiğimiz hafta Mecliste yapılan oturumla kabul edilen Milletvekili Seçim Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre seçimlerde baraj yüzde 7’ye çekildi. Kanuna göre, Mecliste grup şartı kaldırıldı; ancak partilerin seçimden 6 ay önce 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Seçimde artık, her partinin oy oranının esas alınacağı model uygulanacak. Küçük partiler ittifakla barajı geçse bile vekil çıkarmakta zorlanacak.
SEÇİM BARAJI YÜZDE 7’YE DÜŞTÜ
Kanuna göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7’ye indirildi. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.
Seçime katılma yeterliliği elde eden parti, Siyasi Partiler Kanunu’nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa yapmamışsa seçime katılma yeterliliğini kaybedecek. Salt TBMM’de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
SEÇİM KURULUNUN BELİRLENMESİ
Yeni kanun ile ilçe ve il seçim kurullarında “kıdemli hakim”in görev alması zorunluluğu kaldırıldı. İl seçim kurulu, bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak.
İl seçim kurulu başkanı ve asıl üyeleri ile yedek üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan, kınama veya daha ağır disiplin cezası almamış, en az birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini kaybetmemiş hakimler arasından, adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonunca ad çekme suretiyle tespit edilecek.
İktidarı, seçime giderken “Oyunun kuralını değiştirmekle” eleştiren muhalefet, seçim kurulu başkan ve üyelerinin “en kıdemli hakimler” arasından belirlenmesi zorunluluğunu kaldıran hükümleri, “ivedilikle” iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine götüreceğini açıklamıştı.
SEÇMEN KÜTÜĞÜ 3 AY ÖNCEKİ LİSTEDEN GÜNCELLENECEK
Sandık Kurulu'na üye bildirme hakkı olan bir parti, oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek. Mahalli idareler genel seçimlerinde, yerleşim yeri adresine göre oluşturulan seçimin başlangıç tarihinden 3 ay önceki seçmen kütüğü üzerinden güncelleme yapılacak. Kütük düzenlemesi nedeniyle seçmen hiçbir şekilde oy kullanma hakkından yoksun bırakılmayacak. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenlerin, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak.
GÖRME ENGELLİLER İÇİN YENİ OY KULLANMA SİSTEMİ
Yüksek Seçim Kurulu'nca (YSK), görme engelli seçmenler için oy pusulalarına uygun şablon sağlanacak.
BAŞBAKAN İBARESİ ÇIKARILDI
Yürürlüğe giren kanunla birlikte, Seçim Kanunu'ndaki 'Başbakan' ibareleri çıkartıldı.
CHP AYM’YE GÖTÜRECEK
Yasanın başta seçim kurullarının yapısı olmak üzere birçok hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan CHP, “ivedilikle” Anayasa Mahkemesine (AYM) iptal başvurusunda bulunma kararı aldı.
Anayasa Hukukçusu CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, seçim kurullarının oluşumu ile “Seçim güvenliğini zedeleyecek” nitelikte olan 3 maddeyi “ivedilikle” Anayasa Mahkemesine götüreceklerini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)