06 Nisan 2022 07:06

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapıldı, tam abonman 602 liraya yükseldi

İstanbul'da ulaşıma yüzde 40 zam geldi. Tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya yükseldi. Sarı taksi kısa mesafe ücreti ise 20 liradan 28 liraya çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) bugün Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde  olağanüstü toplandı.

Toplantıda elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş ve minibüs ücretlerine yüzde 40’lık zam teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Toplu ulaşım esnafı, yüzde 50 zam talep etmişti.

Kabul edilen teklifle 5,48 olan elektronik bilet fiyatı 7,67 liraya, ilk aktarma 3,92 liradan 5,48 liraya, tam abonman ücreti 430 liradan 602 liraya yükseldi.

2,67 lira olan öğrenci indirimli elektronik bilet ücreti 3,74 liraya, 78 lira olan öğrenci abonman ücreti 109 liraya, 3,92 lira olan öğretmen indirimli bilet ücreti 5,49 liraya çıktı.

Tam bilet 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonmanı 78 liradan 109 liraya, ilk aktarma 3,92'den 5,48 liraya yükseldi.

Ayrıca 7 lira olan sarı taksi taksimetre açılış ücreti 9,8 lira, 20 lira olan kısa mesafe 28 lira, 3,75 lira olan minibüs indi bindi ücreti 5,25 lira, 396 lira olan 0-1 km arası okul servis ücreti 554 lira olarak belirlendi. 211 lira olan personel servis ücreti (10 – 17 koltuk kapasiteli taşıt ilk kalkış) 295 lira şeklinde düzenlendi.

Yeni fiyatlar 9 Nisan Cumartesi günü uygulamaya konulacak.

İBB "MECBUREN" SAVUNMASI YAPTI

İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan İstanbul’da ulaşıma yapılan zammın gerekçesini TELE1’e anlattı. Cihan şunları söyledi;

“Mecburen yapılan bir zam düzenlemesi. Akaryakıt artışının, fiyatlarının yansıtılmasından başka bir şey değil bu zam. Onun dışında üzerine konulmış bir kâr değil. Sadece akaryakıt ve enflasyonun bilet ücretlerine maalesef yansıtılmasıdır."

ZAMMA TEPKİ YAĞDI

İstanbul’da toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 40 zamma tepki yağdı. Açıklama yapan siyasi parti ve örgütler zammın geri alınmasını istedi.

Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, zamlarla birlikte İstanbul’da işine gitmek için evinden çıkan asgari ücretli bir emekçinin aldığı maaşın yedide birini ulaşıma vermek zorunda kalacağına dikkat çekti. Açıklamada "İstanbul’da ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zam geri alınsın" denildi.

Belediyenin, AKP'nin yarattığı krize karşı somut adımlar atmak yerine hedefe emekçileri koyduğu belirilen açıklamada, "Seçim sonrası AKP’nin yıllar süren talanından sonra farklı bir İstanbul vaat eden İBB yönetimi de AKP’nin yarattığı krize karşın somut adımlar atmak yerine; tabloda hedefe emekçileri koyarak çözümü her koşulda ulaşıma zam yapmakta buluyor" ifadeleri yer aldı.

Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü ise "Temel hakları halka satmaya son verin!" başlıklı bir açıklama yaparak ulaşıma yapılan yüzde 40'lık zamma tepki gösterdi.

"Özelleştirmeci ve talancı AKP’nin 20 yıllık çabası artık etini, sütünü, sebzesini dahi üretemeyen bir ülke yarattı" denilen açıklamada İstanbul'da ulaşımın hali hazırda çok pahalı olduğu ifade edildi.

İnsanların insanca yaşaması için gereken temel haklarının ücretsiz olarak sağlanmasının mümkün olduğu ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul halkı, temel bir hak olan ulaşıma zam yapılmasını kabul edemez. Ulaşıma ücretsiz sahip olmak savunulmalıdır.

İstanbul halkının aklı kriz bahaneleriyle AKP tarafından yeterince sınanmaktadır, yenileri reddedilmelidir.

İstanbul halkı kötünün iyisinin yanında durmak zorunda değildir, doğru ve gerçek olan insanlığın iyi şeylere layık olduğudur."

Son zamanlarda Toplu ulaşıma yapılan temel gıda ürünleri ve toplu taşımaya yapılan zamlara karşı açıklama yapan Türkiye Komünist Hareketi, “Emekçilerin cebinden elinizi çekin” dedi.

Yazılı olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Elektrik, doğalgaz zamlarının üzerine binen ve en temel gıda ürünlerinde dahi kendisini gösteren hayat pahalılığı emekçi halkımızın belini bükmüştür. Bununla birlikte özellikle büyük kentlerde belediyeler tarafından su ve ulaşıma yapılan zamlar işin tuzu biberi olmuştur.

İşte bunun adı sömürü düzenidir! Ne olursa olsun bugün halkın çıkarlarına denk düşmeyen bir anlayışın kabul edilmesi mümkün değildir. Biz böylesi bir düzende yaşamak istemiyoruz."

TKH tarafından yapılan açıklamanın devamında zamlara karşı bugün saat 20:00’de Mecidiyeköy Metrobüs durağı çıkışında yapacakları basın açıklamasına çağrı yapıldı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da Şükriye Gür, Ümit Sevinç tarafından bıçaklanarak öldürüldü

SONRAKİ HABER

Akçaylılar temiz dere, temiz körfez için bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa