06 Nisan 2022 07:08

Akçaylılar temiz dere, temiz körfez için bir araya geldi

Edremit Çevre Platformunun çağrısıyla Balıkesir Akçay'da düzenlenen açıklamada, derelerde ve körfezdeki kirliliğe dikkat çekildi, arıtma tesisleri ihtiyacı dile getirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Balıkesit Akçay'da, Edremit Çevre Platformunun çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda "Temiz dere, temiz körfez... Sahillerimize sahip çıkalım" başlıklı basın açıklaması yapıldı. Sahil düzenlemelerinin değerlendirildiği ve temiz körfez için arıtma tesislerinin gerekliliğine vurgu yapılan açıklamaya yaklaşık 150 kişi katıldı.

Açıklamada, Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darıcı 2018'de Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu zamanında bulundukları meydanın yeniden düzenlendiğini fakat denize bakan kısmında çeşitli çökmeler olduğunu hatırlattı. Çökmeye kışın dalgaların sebep olduğunu söylendiğini belirten Darıcı, gerçek nedeninin ise meydan dolgusu altında akışını sürdüren ve denize kavuşmayan, yer altı sularının olduğunun iddia edildiğini belirtti.

"Daha önce Güre'de, Altınoluk'ta yaptıkları gibi denize dolgu yapıp bunu da önemli bir hizmet gibi sunuyorlar" diyen Darıca, Altınkum'da yapılan sahil düzenlemesinin iyi olmasının yanında çok sayıda büfenin konulması her büfenin önünde şemsiye ve şezlong yer alması nedeniyle yurttaşların sahilden yaralanmasının büyük ölçüde engellendiğini ifade etti.

Darıcı, Körfezin birçok sahilinde halkın havlusunu alıp denize gireceği, çıkıp duşunu alabileceği plajların; soyunma kabini, duş ve tuvalet gibi hizmetlerin sınırlı olduğunu vurguladı.

Temiz dereler, temiz deniz için ileri arıtma tesislerinin zaruri bir ihtiyaç olduğunu belirten Darıcı açıklamasına şöyle devam etti.

"Nerede bizim ihtiyacımız olan ileri biyolojik arıtma tesisleri, nasıl gerçekleştirilecek kentsel sıvı artıkların tümüyle temizlenmesini mümkün kılan bir sistem? Nerede derelerimizin denize kirlilik taşımasını ortadan kaldıracak önlemler? Bunlar olmazsa denizin temiz olması mümkün olacak mi? Sahil projesi doğa ile uyumlu ve kamu yararına olmak zorundadır. Bir kez daha uyarmıyoruz, sahillerimizi  ranta  değil, halka açın. Sahillerde özgürce denize girmek istiyoruz." (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapıldı, tam abonman 602 liraya yükseldi

SONRAKİ HABER

7 soruda Avukatlık Kanunu değişikliği | AKP’li barolara para aktarma düzenlemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa