Seyhan Ziraat Odası, tarımda üretimin desteklenmesi zorunluluğuna dikkat çekti
Seyhan Ziraat Odası yöneticisi Cahit İncefikir "Paramız var gerekirse ithal ederiz dönemi kapandı. Paranız olsa da ürün bulamayabilirsiniz" diyerek tarımsal üretimin artırılması gerektiğini vurguladı.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
İki yıllık bir pandemi süreci, ardından Ukrayna’daki savaşın gösterdikleri arasında tarımsal üretimin öneminin hayati bir noktada olduğunu anlatan Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, “Hepimiz yaşayarak gördük, paramız var gerekirse ithal ederiz dönemi kapanmıştır. Paranız olsa da ürün bulamayabilirsiniz. Bundan dolayı üretimimizi artırmalıyız. Üreticimizi tarıma küstürmeyip, gerekli desteği sağlamalıyız” dedi.
Seyhan Ziraat Odası tarımsal üretimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerini açıkladığı bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Oda Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, girdi fiyatlarındaki yükselişin üretimi gerilemesine ve azalan arz nedeniyle fiyatların yükselmesine neden olduğunu belirterek Türkiye’nin sadece kendi insanının değil, ülkeye gelen milyonlarca mültecinin ve turistin de gıda ihtiyacını karşılamak zorunda olduğunu belirterek üreticinin küstürülmeyip desteklenmesini istedi. Üretici fiyat artışlarının nedeni, mazot gübre elektrik tohum ilaç ve yem fiyatlarındaki anormal artışlar olduğunu dile getiren İncefikir, “Hepimiz yaşayarak gördük, paramız var gerekirse ithal ederiz dönemi kapanmıştır. Paranız olsa da ürün bulamayabilirsiniz. Bundan dolayı üretimimizi artırmalıyız. Üreticimizi tarıma küstürmeyip, gerekli desteği sağlamalıyız” dedi.
“Artık 'paramız var, gerekirse ithal ederiz' dönemi kapandı. Paranız olsa da ürün bulamayabilirsiniz. Bundan dolayı üretimimizi artırmalıyız"
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 6, 2022
Seyhan Ziraat Odası, tarımsal üretimdeki sorunlar ve çözüm önerilerini açıkladığı bir basın toplantısı düzenledihttps://t.co/oeBYrkOQFu pic.twitter.com/RURTyl2GgW
ÇİFTÇİ ANIZ YAKMAK ZORUNDA KALMASIN
Yıllardır anız yakmamaları, tarlayı sürmeleri konusunda çiftçiyi uyardıklarını dile getiren İncefikir, mazot fiyatı aylık yüzde 38,5 oranında, son bir yılda ise yüzde 249 oranında artmasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü belirterek hasattan sonra tarlayı sürecek gücü kalmayan çiftçinin bu politikalarla anız yakmaya zorlandığını ifade etti. İncefikir, tarımsal faaliyete devam edebilmesi için mazottan vergi alınmaması gerektiğini dile getirdi.
“ARTAN GÜBRE FİYATLARI ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
2022 yılının Ocak ayından itibaren geçerli olan yüzde 94,8’lik zam sonucunda elektrikte indirim bekleyen üreticilerin büyük bir hayal kırıklığına uğradığını dile getiren İncefikir, “Şubat ayı fiyatlarına göre Mart ayında, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 55, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 53, üre gübresi yüzde 53, DAP gübresi yüzde 32, amonyum sülfat gübresi ise yüzde 23 oranında arttı. Geçen yılın Mart ayına göre ise son bir yılda, üre gübresi yüzde 350, amonyum sülfat gübresi yüzde 310, kalsiyum amonyum nitrat gübresi yüzde 290, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 250, DAP gübresi ise yüzde 235 oranında arttı. Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesine rağmen, üreticilerimiz geçen yılın aynı ayına göre elektriği yüzde 103 oranında daha zamlı kullanmakta. Tarımda kullanılmaması durumunda verimin yüzde 80’e yakın düşmesine neden olabilecek zirai ilaçlarda da durum farklı değil. Son bir yılda zirai ilaçlarda yaşan fiyat artışı yüzde 100’ü geçmiştir” dedi.
(Adana/EVRENSEL)