KOÜ öğrencileri: Üniversite içerisindeki değişiklik öğrencilerin çıkarları düşünerek yapılmalı
Kocaeli Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak ikiye bölündü.

Fotoğraf: Evrensel
Yaren KAN
Mustafa TEZCAN
Kocaeli
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe yerleşkesinde yer alan fakülte 3/3/2022 ve 5252 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iki ayrı fakülte haline geldi. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Üniversitesi Rektörü Saadettin Hülagü kararı Twitter adresinden “Yeni fakültelerimiz Kocaeli’ye ve üniversitemize hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek duyurdu.
Rektör Hülagü fakültenin bölünme kararı verilmeden önce yerel basına yaptığı açıklamada işletme bölümünün akademik anlamda güçlü olduğunu, bu karar ile eğitimin kalitesini artırmak ve yabancı dili güçlendirmek istediklerini belirtti. Fakültenin bölünme sonrası fiziki koşullarına dair de konuşan Hülagü “İşletme Fakültesi için Körfez Belediye Başkanımızla görüştük. Hereke’de yapılacak binayı bize tahsis etmek istiyorlar. Tıpkı Yabancı Diller bölümü gibi tamamlanıp bize teslim edilirse, o binayı İşletme Fakültesi olarak kullanmak isteriz. Bu konuda Şener Söğüt başkanımızla görüşüyoruz” dedi.
Körfez Belediyesinin henüz inşaatına başlamadığı 4,5 dönümlük arazinin Kocaeli Üniversitesi Hereke Yerleşkesi olması planlanıyor.
Yapılan açıklamalardan sonra İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile konuştuk.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Behlül “Üniversiteleri bilim üreten kurumlar olmaktan çıkartıp, sermayenin ve sistemin çıkarlarına hizmet eden kurumlar haline getirmek istiyorlar. Ve bunu yaparken üniversite bileşenlerinin sesini çıkartmasını, tepki göstermesini engellemek için ellerinde bulundurdukları gücü kullanıyorlar. Fakülteleri bölerek daha çok öğrencinin bir arada olmasını engellemeye çalışıyorlar bizim üniversitemizde yapılan da tam olarak bu. Normalde üniversite içerisinde bir şey yapılacaksa bunun öğrencilerin çıkarlarını düşünerek yapılması gerekir seçimlerle belirlenmesi gerekir fakat cumhurbaşkanı kendisi nasıl isterse öyle yapıyor” ifadelerini kullandı.
“KİMSE ANA KAMPÜSTEN UZAK OLMAK İSTEMİYOR”
Herkesin tedirgin olduğunu söyleyen Behlül “Bugün işletmeyi taşımaya karar veren yarın bir başka bölümü taşır. Kim diğer öğrencilerden ayrı bir şekilde, tamamen izole olarak eğitim almak ister ki? Üniversite gençlerin sosyalleşeceği de bir alan olmalı ama gençler sosyalleşmesin diye ellerinden geleni yapıyorlar. Bin bir zorlukla geceni gündüzüne katarak üniversite kazanıyorsun fakat tek bir kararla senin üniversite hayatını elinden alıyorlar. Kim buna sinirlenmez ki? Yani kimse ana kampüsten uzak olmak istemiyor. Çünkü çoğu öğrenci ana kampüste, sosyalleşebileceğimiz yerler ana kampüste, kendimizi geliştirme ve değiştirme imkanlarımızın hepsi ana kampüsteyken buradan 70-80 km uzağa kimse gitmeyi kimse istemez. Bugün işletmeyi taşıyorlar yarın hukuk fakültesini taşımayacaklarını kim bilir?” diye sordu.
ÖĞRENCİLER TIKLIM TIKLIM OTOBÜSTE SAATLERCE YOLCULUK YAPACAK
Fakültenin taşınması sonrası çok büyük ulaşım sorunları olacağını düşünen Behlül “2018’de hazırlık binası taşındığı zaman çok büyük sorunlar olmuştu, otobüsler yetmemişti, yol çok uzun sürüyordu, öğrenciler tıklım tıklım yolculuk yapıyordu. O dönem hazırlık binasının Körfez’e yapılmasının bir sebebi vardı. Körfez ilçesini kalkındırmak, öğrenciler üzerinden para kazanmaktı. Şimdi İşletme Fakültesinin taşınmasının bir sebebi de bu olacaktır. Bir yeri kalkındırmak, birilerinin ceplerini doldurmak, öğrenciler üzerinden para kazanmak olacaktır. Bu yüzden görece daha uzak daha geri kalmış bir yere yapacaklardır binayı. Ve bu da doğalında bir ulaşım sorunu getirecektir. Öğrenciler tıklım tıklım otobüste saatlerce yolculuk yapacaklardır” şeklinde konuştu.
İktisat öğrencisi olan Burak uzun zamandır fakültenin ana kampüs olan Umuttepe’nin içinde bulunduğunun ve bu değişikliğin şimdi yapılmasının anlamsız ve gereksiz olduğunu belirterek “Bu karar verilirken öğrencilerin de görüşlerinin alınması gerekirdi. Bizlerin de söz hakkının olduğu daha demokratik bir ortamın oluşturulması gerekirdi. Taşınmayla berraberinde ulaşım sorunu olacağını ve öğrencilerin sosyal çevrelerinden kopacağını düşünüyorum” dedi.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Fatma bu kararın yerinde ve yapılması gereken bir karar olduğunu düşünüyor. “Üniversiteler Kamuya bağlı resmî kurumlar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesine bağlı olmasında anormal bir durum görmüyorum. İzmit ve Körfez Belediyelerinden memnunum, herhangi bir ulaşım problemi yaşamadım. Bu kampüs içerisindeki durum nasılsa aynısı Hereke’de de olacaktır” diyen Fatma hiçbir şartın değişmeyeceğini ifade etti.
“EĞİTİMDE BÜYÜK BİR ADALETSİZLİK DOĞABİLİR”
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi olan Atakan Hereke’ye taşınılması durumunda fakültedeki öğrenci sayısı için yeterli bir yurt sayısı olmayacağını düşünüyor.
Atakan “Alınan eğitim açısından bir değişim olacağını düşünmüyorum. Umuttepe kampüsündeki şartların yani kütüphane, kafeler, kırtasiye vb. gibi olanakların Hereke’ye de sağlanması gerekiyor. Bu şartlar sağlanmazsa eğitimde büyük bir adaletsizlik doğacaktır” dedi.
Evrensel'i Takip Et