AKP’den yandaş barolara avukatlar günü hediyesi
Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, iki no’lu barolar ile diğer barolar arasındaki ödenek farkının ortaya çıkabileceğini dile getirdi.
Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
AKP, çoklu baro düzenlemesinin ardından İstanbul ve Ankara’da kurulan ikinci barolara verilecek adli yardım ödeneğine ve stajyer avukatların sigortalı bir işte çalışabilmesine ilişkin kanun teklifini Avukatlar Günü’nde Meclis’e sundu.
Teklifin barolar arasındaki eşitsizliği yaratacağına dikkat çeken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, iki no’lu barolar ile diğer barolar arasındaki ödenek farkının ortaya çıkabileceğini dile getirdi.
Teklife göre Hazine ve Maliye Bakanlığının TBB’ye aktardığı ödeneğin dağıtımında puanlama olacak. Baroların üye sayısı ve bulundukları ilin nüfusuna göre yapılacak puanlamada, her beş bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak paylaştırılacak. Kalanı da ildeki toplam avukat sayısına bölünecek, sonra elde edilen rakamın her baronun üye sayısına çarpımı sorucu elde edilecek puana göre dağıtılacak.
Avukatlık stajına fiilen engel olmaması şartıyla herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmak mümkün olacak. Hâkim ve savcılar ile adayları hariç olacağı düzenlemeye göre kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlar avukatlık stajı yapabilecek ve staj boyunca aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacak. Bu dönemde yıllık izinlerini de kullanabilecekler.
“DÜZENLEME BAROLARLA GÖRÜŞÜLMEDİ”
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Sibel Suiçmez, avukatlık kanununda yapılacak bir değişikliğin teklif Meclis’e sunulmadan önce barolar ve Türkiye Barolar Birliği ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Barolarla görüşülmeden yapılacak bir düzenlemenin sağlıklı olmayacağını belirten Suiçmez, “Özellikle üçüncü maddenin kabul edilmesi mümkün değil. Çünkü 2 no’lu barolara yapılan ayrıcalık, avukatlar arasında eşitsizlik yaratacak. Bu düzenlemeyi aynı şehirdeki iki baro arasındaki ilişkiyle sınırlı düşünmemek gerekiyor. Örneğin bir şehirdeki 2 no’lu baro, başka bir şehirde kendisinden daha fazla üyeye sahip bir barodan daha fazla ödenek alacak. Bu eşitlik ilkesine aykırı” dedi.
Öte yandan stajyer avukatlarla ilgili düzenlemenin ise sadece kamu değil, tüm alanları kapsamasını önerdiklerini belirten Suiçmez, bu değişikliğin kabul edilmesi durumunda, üniversitelerdeki hukuk eğitiminin ardından barolardaki hukuk eğitiminin de niteliksiz hale geleceğini söyledi.
Barolar Birliği olarak taleplerini bakana ilettiklerini ancak bunların teklifte yer almadığını ifade eden Suiçmez, teklifin geri çekilmesi için çalışmalar yaptıklarını ve görüşlerini önümüzdeki günlerde de açıklayacaklarını söyledi.