06 Nisan 2022 18:46

TKH İstanbul İl Örgütü, ulaşıma gelen yüzde 40 zammı protesto etti

TKH, bugün İstanbul'da toplu taşımaya yapılan yüzde 40 oranındaki zamma karşı Mecidiyeköy'de basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fotoğraf: TKH

Paylaş

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), son zamanlarda temel gıda ürünleri ve toplu taşımaya yapılan zamlara karşı Mecidiyeköy'de basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul İl Örgütü adına Umut Tizci'nin okuduğu basın açıklamasında öne çıkanlar şu şekilde:

"Ülkemiz AKP iktidarı tarafından ekonomik krizin içine yuvarlanmıştır. Emekçi halk bugün krizin sonucu olarak görülmesi gereken işsizlik, yoksulluk, zamlar ve hayat pahalılığı ile boğuşmaktadır.

Her gün yaşamanın maliyeti "bir önceki güne göre daha pahalı" hale gelirken, kamusal hizmetlerde de fatura emekçi halkın cebine kesilmektedir. Ulaşım ve su gibi emekçilerin yaşamsal en temel ihtiyacı "piyasa canavarının" hırsına bırakılırken, belediyeler de bu tablodan kendine pay çıkarmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin giderlerdeki artışı öne sürerek önce su fiyatlarını, sonra da ulaşım fiyatlarını arttırmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Millet ve Cumhur ittifakının el birliğiyle su fiyatlarına yüzde 29, ulaşım fiyatlarına ise yüzde 40 zam yapılmıştır.

Zam sağanağı altında kalan emekçilerin toplu taşıma ve su zamlarıyla birlikte yaşamı daha da zor hale gelirken, İBB'nin yapmış olduğu 'zorunda kaldık' açıklaması, iktidar ve muhalefet partilerinin söz konusu emekçilerin yaşamı olunca aynı anlayışla hareket ettiğini göstermektedir. Kamusal hizmetlerin 'zarar ediyoruz' gerekçesi gösterilerek katlanılmaz bir seviyeye getirilmesi apaçık bir soygundur. Yağma ve sömürü düzeninin anlayışını başta AKP ve CHP olmak üzere tüm sermaye partilerini sürdürmektedir. Dün UKOME'de ortaya çıkan 'anlaşmazlık' basit bir pazarlıktan ibaret olduğunu 'iktidar-muhalefet el ele zam' yaparak göstermiştir.

Belediyenin yaptığı zamlar, seçimlerde ilan edilen kamusal hizmetlerin, başta ulaşım olmak üzere, 'sembolik seviyede kalacağı' vaadinin, söz konusu sermaye partileri olunca 'boş keseden atmak' olduğunu bir kere daha göstermiştir.

Bu vesileyle, partimiz Türkiye Komünist Hareketi aşağıdaki maddeler için tüm emekçileri seferber olmaya çağırmaktadır:

  • Elektrik, doğalgaz, temel gıda ürünleri, toplu taşıma, su ve akaryakıta yapılan tüm zamlar geri alınmalıdır! Sömürü ve yağma düzeninin kârları değil, emekçilerin refahı temel meselemizdir.
  • Elektrik, doğalgaz, toplu taşıma ve su gibi en temel insani ihtiyaçlar tüm emekçiler için ücretsiz olmak zorundadır. İnsanların en temel ihtiyaçları, alınır-satılır bir mal olarak görülemez, kâr-zarar hesabı yapılamaz. Tüm bu hizmetler kamulaştırılmalıdır!
  • Ülkemizin tüm kaynakları, bir avuç yağmacı patronun ihtiyaçlarına göre değil, emekçilerin çıkarına göre düzenlemek zorundadır. Tüm insani ihtiyaçların fiyatları acil olarak dondurulmalıdır.
  • Emekçi halkın çıkarlarına aykırı belediyecilik anlayışı, sermaye düzeninin anlayışıdır. Sermaye partilerinin el ele vererek emekçileri soymaya dönük attığı adımlara karşı emekçiler her yerde tepkilerini göstermelidir.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’den bir esnaf: Çay bile ısmarlanamaz oldu

SONRAKİ HABER

ABD Dışişleri'nden Kongreye, Türkiye'ye olası F-16 satışı için mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa