Çiğli Belediyesi grevinde 1. gün | Sadaka değil toplu sözleşme
Çiğli Belediyesi şirketi Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev 1. gününde.
Fotoğraf: Evrensel
Çiğli Belediyesi şirketi Çibel A.Ş. ile Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube arasında süren ve 836 işçiyi kapsayan toplu sözleşme sürecinden anlaşma sağlanamayınca greve çıkan işçiler belediye binası önünde grev pankartını astı.
İşçilerin grevine DİSK Ege Bölge Başkanı, Genel-İş İzmir şubelerinin başkanları ile örgütlü olduğu işyerlerinden temsilcileri, Emek Partisi, HDP ve Halkevleri de destek verdi. İşçiler sık sık “Direne direne kazanacağız", "İş ekmek yoksa barış da yok", "İş, ekmek, özgürlük ", "Sadaka değil toplu sözleşme", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz" sloganları attı.
Çiğli Belediyesi önünde açıklama yapan Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, "Çiğli Belediyesi Çibel Şirketini temsilen SODEMSEN ile şubemiz arasında 829 Çibel işçisi için yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, anlaşma sağlamadığından masada bitirilememiştir. DİSK/Genel-iş sendikamıza bağlı Çiğli Belediyesi ÇİBEL işçileri olarak 7 Nisan tarihinde, gece 00.00 itibarıyla greve çıkmış bulunmaktayız" dedi.
15 MADDEDE ANLAŞILAMADI
Gümüştekin, SODEMSEN, Çiğli Belediyesi ve ÇİBEL yetkilileri ile sürdürmekte olan ve 83 madde ile başlanılan toplu iş sözleşme görüşmelerinde 68 sosyal ve ekonomik maddede anlaşma sağlandığını ancak 15 ekonomik ve sosyal maddede ise anlaşma sağlanamadığını belirtti.
Gümüştekin, "6 Nisan'da son yaptığımız görüşmede en düşük ücrete verilen zam oranı yüzde 31 civarında olmuş, ücret skalası yukarılara çıktıkça zam oranı da düşmüştür. Yani her bir ücretimize seyyanen zam artışı ön görülmüştür. Toplu sözleşme taslağını hazırlarken enflasyon oranı yüzde 20 civarlarında iken, bugün gelinen noktada TÜIK'in açıkladığı enflasyon oranı yüzde 61'lere ulaşmıştır" diye konuştu.
AKP iktidarı tarafından iğneden ipliğe her şeye yapılan zamlarla birlikte en temel ihtiyaçları bile karşılayamaz duruma geldiklerini söyleyen Gümüştekin, "Bu enflasyonla, bu zamlarla insanca yaşamak, ailemizi geçindirebilmek, çocuklarımızın geleceğini planlamak şöyle dursun, en ufak isteklerini dahi karşılayabilmek mümkün değildir. Biz işçiler, yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına 'Bu böyle gitmez' diyerek çıkacağız ve sefalet ücretlerine teslim olmayacağız" dedi.
"İŞSİZLİĞE VE SEFALET ÜCRETİNE TESLİM OLMAYACAĞIZ"
Ağırlaşan yaşam koşulları, artan enflasyon, ardı arkası kesilmeyen zamlar, yaşanan ekonomik ve siyasal krizin işçi sınıfına yönelik saldırıları derinleştirmekte olduğunu ifade eden Gümüştekin, şöyle devam etti:
"Bizim için durum açık ve nettir, insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz. Bu bağlamda gelinen noktada ise son tekliflerle, ücretlerimize yapılacak total zam oranının enflasyonun altında kaldığı ve kalacağı göz önünde bulundurularak mücadeleye devam kararı alınmıştır."
Mücadele sürerken enflasyon karşısında ezdirmeyecek tüm tekliflere, müzakere masasına oturmaya da açık olduklarını ekleyen Gümüştekin, "Grev kararı alan işçiler, gücünü, cesaretini örgütünden, birliğinden, hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır. Sadece bu meydanda değil, ülkenin dört bir yanında birleşe birleşe, omuz omuza vererek bu ülkeye eşitliği de refahı da adaleti de barışı da biz getireceğiz; eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretine teslim olmayacağız" dedi.
SODEMSEN İLE ANLAŞMA OLMADI GREV DEVAM EDİYOR
SODEMSEN, Çiğli Belediyesi işçilerini görüşmeye davet etti. Genel-İş 8 No'lu Şube yöneticileri ve temsilcileri işçilerin "Direne direne kazanacağız", "İş ekmek yoksa barış da yok", "Yaşasın onurlu direnişimiz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla görüşmeye gitti.
SODEMSEN yetkilileri yapılan görüşmeden çıkarak işçilere bilgi veren Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin şunları aktardı: "Dünkü teklifleri devam ediyor. Bize 1 yıllık teklif ettiler, ‘ilk yılda anlaşma sağlarsak 2. yılda yeniden oturalım masaya’ dediler. Biz, bizim içi bunun geçerli olmadığını belirttik. Grevimize devam ediyoruz" dedi.
Gümüştekin, son olarak müzakereye hâlâ açık olduklarını ekledi. İşçiler, "Yılgınlık yok direniş var", "İş ekmek yoksa barış da yok" sloganlarıyla
grevlerine devam ediyor. (İzmir/EVRENSEL)