07 Nisan 2022 09:18

Öğrencilerden toplu taşıma zammına tepki: O geliyor bu geliyor hepsi aynı şeyi yapıyor

İstanbul'da toplu taşımaya yapılan zam, üniversite öğrencilerinin tepkisine neden oldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dila SAATÇİOĞLU
Ulaş TÜRKOĞLU
İstanbul

Geçtiğimiz gün İBB’nin toplu taşımaya yaptığı zam gençlerin gündeminde.

Yapılan bu zammı gençlerin nasıl bulduğunu ve gündelik hayatlarını nasıl etkilediğini İstanbul Üniversitesindeki öğrencilere sorduk.

O GELİYOR BU GELİYOR HEPSİ AYNI ŞEYİ YAPIYOR

Diş hekimliği öğrencisi Gamze’ye toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı ve bunun dışındaki hayat pahalılığını sorduğumuzda, Türk Lirasındaki değer kaybından kaynaklandığını, yapılan zamların artık normalleştirildiğini belirtiyor.

Toplu taşımaya yapılan zamlar konusunda ise Gamze,  « Belediye akaryakıt zamlarını neden olarak gösterirken bizim neye ne kadar harcama yapıldığına dair bilgimiz yokken neyin gerçek olup olmadığını anlamak zor oluyor» dedi.

Mevcut kriz koşullarından çıkmak için altılı ittifakın sandık odaklı bir politika izlemesinin gerçekten çözüm olup olmayacağını sorduğumuzda Gamze, o parti bu parti fark etmeksizin iktidara gelenin kamu kaynaklarını kendi yandaşlarına ihale vererek peşkeş çektiği ve onlardan oy toplamak adına ayrıcalıklar verdiğini söylüyor.

Gençlerin kendi hayatı üzerinde etki oluşturan kararlarda belirleyici rol oynaması için sadece oy vermenin yetip yetmediğini ve buna örnek olarak benzer bir şekilde 2019’da yürütülen yemekhane direnişini tartıştığımızda Gamze « O günden bugüne artan hayat pahalılığı üzerine bu zammın öğrenciler tarafından tepki topladığını ve yine aynı şekilde bugün de mücadele etmek kazanımla sonuçlanabilir » diyor.

ZAM ÜZERİNE ZAM, SOSYAL BELEDİYECİLİĞE AYKIRI

Edebiyat fakültesi Felsefe bölümü öğrencisi Mehmet, ocak ayında yapılan zammın üzerine yapılan bu zammın toplamda neredeyse yüzde 100’e ulaştığını, öğrencileri mağdur ettiğini, böyle giderse abonman kullanmanın bir seçenek olmaktan çıkacağını belirtiyor. Özellikle seçim dönemi kampanyalarında sözde sosyal ve eşit belediyeciliği ön plana çıkarırken, CHP’nin, belediyeler üzerinden bu yönde somut bir adım atmadığını, tersine aynı sistemi devam ettirdiğini söylüyor.

Bugün İBB özellikle akaryakıt ücretlerindeki zamları göstererek bu yönde bir zamma mecbur kaldıklarını belirtiyor. Buna karşı olarak nasıl mücadele edilebileceğini sorduğumuzda da Mehmet, kimi meslek gruplarına tanınan ayrıcalıkların geri alınıp başta öğrenci tarifeleri olmak üzere ulaşım ücretlerine zammın önüne geçilebileceğini ya da ücretsiz dağıtılan iftar yemeklerinin buraya kompanse edilebileceğini söylüyor.

"DAHA PAHALANMAZ DERKEN HER GEÇEN GÜN DAHA DA PAHALANIYOR"

Edebiyat Fakültesi’nden başka bir öğrenci arkadaşımız Hilal’e sorduğumuzda ise yapılan zammın, zaten günden güne artan enflasyon ve  temel gıdaya yapılan zamların üzerine böyle bir ulaşım zammının öğrencinin ve halkın gündelik yaşamındaki ağır tabloya bir sorun daha eklediğini, nedeni olarak gösterilen akaryakıt pahalılığınında bu zammı haklı kılmadığını söylüyor ve şöyle ekliyor ‘’Daha kötüsü olamaz, daha fazla pahalanamaz derken günden güne her şey daha da zamlanıyor, bu zam için de aynısı geçerli ve son da olmayacak gibi gözüküyor. Bu yüzden belki de birlikte ses çıkarmak, mücadele etmek gerekiyor ama öbür yandan bunun nasıl olabileceğini sorgularken umutsuz bir şekilde oluşan bu tabloyu izliyoruz’’ diyor.

"BİR YERDE PATLAK VERECEK"

Hukuk öğrencisi İpek, eskiden ulaşabildikleri şeylerin artık ulaşılamaz olduğunu temel ihtiyaçlarına dahi yetişemediklerini söyledi. Önce eğlenceden sonra giyimden sonra okuldan, kitaptan en sonda yemeklerinden kısmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.Seçimler üzerine sohbet ederken de “üretim yapılmıyorken ithalat yaparak vergilerle ayakta kalmaya çalışan bir ülke seçimle de zor düzelir ancak bir nebze nefes almak adına da seçimler yapılması zaruridir” diye belirtti.

Hukuk fakültesinden Eda arkadaşı İpek’in söylediklerine katılarak, bugün açıklanan abonman zammıyla aslında CHP’li belediyelerin de ve hükümetin kendisinin de birbirinden çok da farksız uygulamalar yapmadığını söyledi ve “2023 seçimlerine kadar beklemenin anlamsız olduğunu düşünüyorum, haklar verilmez alınır bugünden bir şey yapmalı” diyerek bir ek yaptı. Altını çizdiği noktalara ilişkin çözümün tam olarak ne olduğu konusunda emin olmadığını da belirtti ve 2023 seçimine kadar insanların nasıl davranacağını bilemediğini ama biriken öfkenin bir yerde bir şekilde bir patlak vereceğini dile getirdi. “Anayasal hakların kullanılmasında bu denli çekinceler olması yaratılan baskı ve korku ikliminde kaynaklı. Ancak bugün en temel haklarımız elimizden alınıyor bunun karşısında bir şeylerin değişmesi için bir şeyler yapmak gerekir” diyerek sözlerini noktaladı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Dersim'de Sütlüce köylülerin tepkisi sürüyor: Halktan yana karar çıkarın

SONRAKİ HABER

Elektriğe yapılan zam tarımda yeni bir krize yol açabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa