18. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri başladı
18. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri başladı. İlk oturumda "Ulus" başlığı ele alındı.
Fotoğraf: Evrensel
18. Geleneksel ODTÜ Sosyoloji Günleri başladı. Bu yıl "Sınır" temalı sunumların gerçekleştiği ilk oturumda "Ulus" başlığı ele alındı.
Dicle Üniversitesinden Şilan Çelebioğlu, “Görünür Sınırlar İçinde, Görünmez Sınırlar Arasında: Mardin’de Mekanın Siyasal, Etnik ve Kültürel Tasavvurları” sunumunda, Mardin’in siyasal hukuksal sınır tasavvuruna ilişkin tarihsel örneklerler vererek “Ötekine dair toplumsal siyasal ve kültürel algılar konusunda Süryani kimliğine dair ayrımcılığa karşı çözüm bulunmalı” dedi.
“Zaman-Mekan Bağlamında Sınır Kültürü, Sınır Kimliği ve İktidar-Sınır ilişkisi” sunumunda sınır kavramını ele alan Ege Üniversitesinden Gamze Zeyveli, sınır-iktidar ilişkisine değinerek “İktidar içeride biz kimliğini dışarıda da onlar kimliğini oluşturuyor” dedi. “Sürekli Bir Tahkimat Alanı, Çok Katmanlı ve Çatışkılı bir mekan: Türkiye-İran Sınırına İnşa Edilen Duvarın Berisine Bakmak” başlıklı sunumunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Özcan Kırbıyık, 21. yüzyılda sınır için duvarların inşa edilmesinin ne ifade ettiğine değindi. “Sınır Olgusu Bağlamında Küreselleşme ve Ulus Devletler” sunumunda konuşan Cumhuriyet Üniversitesinden Öykü Ulusoy ise küreselleşmenin sınırları kaldırdığını sınırsız bir dünya vadettiğini hatırlatarak “Burada gerçek aktörler devletler değil büyük şirketler oldu. Küreselleşmeyle birlikte tek tipleşme arttı, kültürel özellikler yok edilmeye çalışıldı” ifadelerini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)