07 Nisan 2022 11:57

Torba kanun geçerse hekimler evlerini muayenehane gibi göstermek zorunda kalacak

Hekimlerin özlük haklarını düzenleyen maddeleri de içeren vergi ve ekonomi paketini değerlendiren muhalefet partilerinin milletvekilleri, “İktidar hekimleri esnafa dönüştürmeye çalışıyor” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, vergi ve ekonomi paketini içeren kanun teklifinin hekimlerin özlük haklarını düzenleyen maddeleri ile ilgili konuştu.

Kanun ile özelde çalışan hekimlere, “Muayenehane kolunda işyeri açma” zorunluluğu getirileceğini vurgulayan Emir, “Hekimler evlerini muayenehane gibi göstermek zorunda kalacak. ‘Hekimler serbest meslek erbabı sayılır’ diyor bu yasa, nasıl sayılacak” diyerek teklifteki çelişkilere dikkat çekti.

Emir, TBMM’de görüşülmeye devam edilen torba kanunun hekimlerle ilgili olan 2’nci maddesine yönelik, “Bir yenilik getiriyormuş gibi görünmekle birlikte aslında hiçbir yenilik getirmiyor ve hekimlerin içerisinde bulunduğu kaosu da görmezden geliyor” değerlendirmesini yaptı.

Emir, “Hukuki kargaşayı çözmeye dönük hiçbir yenilik ve hiçbir uygulama söz konusu değil” diyerek kanun tekliflerinin eksikliklerini sıraladı.

“HEKİMLER NASIL SERTBEST MESLEK ERBABI SAYILACAK?​”

Kanun ile hekimlere ve özel hastane sahiplerine, “Siz bizim kanunlarımızın arkasından dolanın” denildiğini savunan CHP’li Emir, “Giderlerse gitsinler’ diye aşağıladığınız ve özel hastaneye mahkum ettiğiniz, açlık sınırının altında yaşamaya mecbur ettiğiniz hekimler, bir şekilde özel sektörde ekmeklerini kazanmak için çalıştıklarında bin bir türlü güçlükle karşılaşıyor. Bir defa diyorsunuz ki ‘Muayenehane kolunda işyeri açacaksın’… Hekimler, evlerini muayenehane gibi göstermek zorundalar” ifadelerini kullandı.

“HEKİMLER ESNAF-İŞÇİ ARASI MODELE SÜRÜKLENECEK”

Emir, “Bu getirilen model, hekimleri esnaf-işçi arası bir modele sürüklemektir ve hekimlerin özlük haklarını işverenler lehine yani özel hastane lehine azaltmaktır, onları sömürmektir. Ve bunu da aslında özel hastaneler zinciri sahibi olan bir Sağlık Bakanı’nın yapmasına şaşırmıyoruz ama sizlerin buna bu denli kayıtsız kalmanızı doğrusu yadırgıyoruz. Burada vergi kaybı var, kamunun SGK priminden kaynaklanan kayıpları var. Hekimlerin özlük haklarında olmaksızın çalıştırılması var” ifadelerini kullandı.

HDP MİLLETVEKİLİ MURAT ÇEPNİ: AVM GÖRÜNÜMLÜ SAĞLIK KOMPLEKSLERİ

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni de kanun teklifini eleştirdi.

“Sağlık emekçilerinin iş yükü arttı, güvencesiz, taşeron çalışma arttı; AVM görünümlü hastaneyle halkın gözü boyanmaya çalışıldı tıpkı köprülerde, tünellerde, havalimanlarında olduğu gibi” diyen Çepni, “Kent merkezlerinde acilen ulaşılabilecek hastaneler kapatıldı. Şehir dışında ulaşımının başlı başlına bir zaman ve maliyet kaybı olduğu, içinde kilometrelerce yol yürüyerek ancak tedavi olunabilen sağlık kompleksleri, AVM görünümlü sağlık kompleksleri açıldı. Peki, neden? Çünkü sadece ve sadece sarayın saltanat ekonomisinin inşa etmesi amacıyla, paravan şirketler vasıtasıyla sarayın kasalarının doldurulması amacıyla. Kim bu şirketler? Herkes tanıyor. Bunlar ‘5'li çeteler’ dediğimiz, Rönesans Holding, CCN Holding, Akfen Holding, Kıyı İnşaat gibi şirketler, sadece bunlar. Tüm sağlık emekçileri bu kâr odaklı sistemin kurbanı hâline getirildiler, özlük hakları eridi, maaşları eridi; yetmedi, sistematik olarak şiddete maruz bırakıldılar. Hekimlik mesleğinin tüm itibarı yerle bir edildi. Buna bir de iktidarın sağlık emekçilerini hedef alan açıklamaları ve uygulamaları eklenince hastaneler şiddetin merkezi hâline getirilmiş oldu” değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sudan’da darbe protestosuna ateş açıldı

SONRAKİ HABER

Şırnak ve Mardin’de toz taşınımı nedeniyle gökyüzü sarıya büründü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa