Ulaşım zammına tepkiler sürüyor: Cebimde 5 lira var, okula gidip gelemiyorum
İktidarın art arda yaptı zamlara eklenen İstanbul’da yüzde 40 ulaşım zammı yurttaşın yaşadığı ekonomik darlığı büyüttü.
Fotoğraf: DHA
İstanbul’da ulaşıma yapılan yüzde 40 zam, her kesimden yurttaşın tepkisini çekti. İstanbul’da tam biletin 5.48 liradan 7.67 liraya, tam abonmanın 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonmanının 78 liradan 109 liraya yükselmesiyle işçi, işsiz ve öğrencinin masrafı arttı. Tuzla’da yaşayan üniversite ve lise öğrencileri artan zamlarla birlikte ailelerinin ve kendilerinin çok daha zorlanacağını ifade ederken, Bahçelievler’de çalışan bir işçi ‘yol parasından’ tasarruf için kilometrelerce yol yürüdüklerini ifade ediyor.
“CEBİMDEKİ 5 LİRA GİDİP GELİŞİ KARŞILAMIYOR”
9 Nisan Cumartesi günü uygulamaya konulacak olan zamlar öncesi üniversiteli ve liseli öğrenciler de harçlıklarının yetmeyeceği ve ailelerinin daha da zorlanacağı endişesini taşıyor. Ailesinin yanında yaşadığını belirten bir üniversite öğrencisi herhangi bir yerden burs veya kredi almadığını ve her kullanımın hesabını yapmak zorunda kaldığını ifade ediyor: “Evin tek çocuğu değilim ve tek giderimiz de ulaşım değil. Okula kütüphaneye ya da başka yerlere giderken toplu taşıma kullanıyorum. Bu zamana kadar öğrenci abonmanı kullandım daha uygun olduğu için. Çünkü diğer türlü artık cebimdeki 5 TL okula gidiş gelişimi karşılamıyor ve her kullanımın hesabını yapmak durumunda kalıyorum. Ulaşımın tekrar zamlanması beni de tabii ki zor bir duruma düşürecek. 109 liralık abonman ücreti bir öğrencinin karşılayabileceğinden fazla. Şehir dışından buraya okumaya gelen öğrencilerin aldıkları burs veya kredi ile geçinebilmeleri zaten çok zor.”
GENÇLİK GEÇİM HESABI YAPMAKLA GEÇİYOR
Evde çalışanın sadece babası olduğunu aktaran öğrenci kendisiyle birlikte kardeşinin de öğrenci olduğunu, babasının iki çocuğun masraflarını ödemekte zorlandığını aktararak pek çok şeyden feragat etmek zorunda kaldığını belirtiyor: “Bir üniversite öğrencisi olarak tek yapmak istediğim şey evden okula gidip gelmek değil tabii ki, arkadaşlarımla vakit geçirmek ve bu zamanlarımı gezip görerek değerlendirmek istiyorum. Ama şu anda dışarıda sadece arkadaşlarımla oturmak ve bir çay içmek bile bütçemi zorlar mı diye düşünüyorum, yiyip içeceğim şeylerin tadını almak yerine para hesabı yapıyorum.”
“ULAŞIM MASRAFI YÜZÜNDEN OKULU BIRAKAN ÖĞRENCİLER VAR”
Lise Öğrencisi Halitcan ise ulaşımdaki zammın kendilerini çok etkileyeceğini “Yaşayamaz halde geldik” sözleriyle ifade ediyor: “Her sabah okula gitmemiz, akşam eve dönmemiz lazım. Günde iki kez yol parası gidiyor bundan çok rahatsızız. Ulaşım aşırı pahalı. Zamlar biz vatandaşları çok kötü etkiliyor. Özelikle de öğrencileri. Çünkü gitmemiz gereken bir okulumuz var. Yol parası yüzünden kendimize hiç bir şey ayıramaz olduk. Artık yaşamayacak hale geldik. Tüm öğrencilerin aklı fikri yurt dışına kaçmakta. Ulaşım pahalılığından okul bırakan arkadaşlarım bile var. Zaten ne olsa her şeyi halk çekiyor. Derhal fiyatların düşürülmesini istiyoruz.”
“TOST ALINCA OTOBÜSE PARA KALMIYOR”
Bir başka lise öğrencisi de evde sadece babasının çalıştığını, aldığı maaşı zar zor yetirebildiklerini söylüyor: “İki kardeşiz ve bizim okul masraflarımıza bile bazen para yetmiyor. Okulda kantinde her şey her gün birer ikişer lira artıyor. Bir tost 11 lira olmuş durumda ve bu yüzden eve gitmek için paramız kalmıyor. Haftalık harçlıklarımız bu zamlar yüzünden yetmez oldu. Umarım zamlar geri alınır ve biz öğrencileri zor durumda bırakmazlar.”
İŞÇİ YOL PARASI VERMEMEK İÇİN 3 KİLOMETRE YOL YÜRÜYOR
Şirinevler’de ulaşım zamlarına tepki gösteren kargo ve inşaat işçileri de yol parası masrafları karşısında ne yapacaklarını şaşırdıklarını aktarıyor...
Aktarma deposunda çalışan bir kargo işçisi, yol parası vermemek için yürümek zorunda kalıyor: “Evimle işyerim arasında 3 kilometre var, yol parası vermemek için yürüyorum. Belediye kâr yapılacak yer değil, hizmet yeridir. Asgari ücrete zam yaptılar ama benim alım gücüm düştü. Bugün aldığımı yarın aynı fiyata alamıyorum. Çoluğumuza çocuğumuza bir çikolata alırken bile düşünüyoruz. Bir çikolata olmuş 5 lira.” (İstanbul/EVRENSEL)