MR için 7 ay, kolonoskopi için 1,5 ay sonraya randevu: Sağlıkçı bile sağlığa erişemiyor
Sağlığa erişim güçleşiyor. Malatya’da bir sağlık emekçisi babası için 7 ay sonraya MR randevusu alırken, İstanbul’da kanser hastasına 1,5 ay ve ameliyatından sonraya kolonoskopi randevusu verildi.
Sakine Doğan'ın babası için verilen MR randevusu ve paylaşımı.
Işılay DEMİREL
Nurgül DENİZ
Malatya
Sağlık alanındaki sıkıntılar bitmek bilmiyor. Yurttaşların yanı sıra artık sağlık emekçileri de sağlığa erişemiyor. Hastanelerden randevu almak zorlaşırken, Malatya’da bir hasta için 7 ay sonraya MR randevusu verildi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Malatya Şubesi Eş Başkanı Sakine Doğan, sağlık hizmeti veren bir sağlık emekçisi olarak sağlık hizmeti alamadığını söyledi. Babası için doktor tarafından istenen tetkikler için çektirmeleri gereken MR için 7 ay sonraya randevu verildiğini dile getiren Doğan “MR randevusu almamız gerekti ve randevuyu 23 Ekim 2022 tarihine verdiler. Babama teşhis konduktan 7 ay sonrasına. Tanı bu kadar erken konmuşken tedavi için gerekli tetkiklerin bu kadar uzak bir tarihe verilmesi tedavimizi geciktirecektir. Bu 7 ay içerisinde babamın hastalığının ne kadar ilerleyeceğini bilmiyoruz ve kaygılanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Yıllardır sağlık emekçilerinin bir parçası olarak sağlığın ve hastanelerin ticarileşmesine karşı sağlık hizmetine ulaşımın kolaylaşması için mücadele ettiğini anlatan Doğan, “Son dönemde babamın hastalığı ile yaşadığımız olay bizi de mağdur etti” dedi. Sağlıkta dönüşümle beraber, hastanelerin ticarethane, hastaların müşteri olarak görülmeye başlandığının sonuçlarını yaşadıklarını belirten Doğan “İnsanlar sağlık hizmetine ulaşmakta birçok güçlük yaşıyor. Koruyucu sağlık hizmetlerinden ziyade tedavi sağlık hizmetlerine önem veriliyor” dedi.
GÖRÜNTÜLEME İŞLEMLERİ ÖZELLERDE
Babasının hastalığı nedeniyle yaşadığı sorunları dile getirmek için çalmadık kapı bırakmayan Doğan, twitter hesabından Sağlık Bakanlığı’nı etiketleyerek yaşadığım sorunu dile getirdikten sonra Bakanlıktan arandığını ve ‘Bu konuda inceleme başlatılacağız’ dediklerini söyledi. Sorunun sağlık emekçilerinden değil sistemden kaynaklandığına vurgu yapan Doğan, asıl sorunun hastanelerde görüntüleme işlemlerinin özel şirketlere verilmesi sonucu olduğunu söylüyor.
TÜM YURTTAŞLAR BU SORUNU YAŞIYOR
MR‘ı özel bir hastanede de çektirebileceğini ama tüm tedavi süreci boyunca özel hastanede MR çektirmeyi bütçesinin karşılayacağını belirten Doğan “Bakanlık bana tweet attıktan sonra ulaştı. Amam benim 76 yaşındaki babam telefonda arama yapmakta bile zorlanıyor. Sesimizi duyurmak, bir şeylerin yapılmasını sağlamak için illa sosyal medyadan söylemek mi gerekiyor?” diye sordu. Bakanlıktan kendisine dönüş yapılsa bile bir çözüm beklemediğini belirten Doğan “Bu sorunu ben yalnız başıma yaşamıyorum. Bir sendika yöneticisi olarak bunun yurttaşların ortak sorunu olduğunu biliyorum. Hastalar muayene olmakta bile zorlanıyor. Bu sorun tek tek kişilerin bir şeyler yapmasıyla çözüşemez” dedi. Doğan, bu sorunların çözümü için sağlıkta dönüşümden vazgeçilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi ve sağlık alanında yeterli sayıda sağlık emekçisinin istihdam edilmesi gerektiğine vurgu yaparak “Sağlık hizmetinin herkese eşit, parasız ve nitelikli olarak sunulması gerekiyor” diye konuştu.
KANSER HASTASINA 1.5 AY SONRAYA KOLONOSKOPİ RANDEVUSU
Gözde KORKMAZ
İstanbul
İstanbul'da on beş gün içinde ameliyat olması gereken kanser hastasına, 1,5 ay sonraya kolonoskopi randevusu verildi. 67 yaşındaki kolon kanseri ve karaciğerinde metastaz olan Emel Tüzer’e, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1,5 ay sonraya kolonoskopi randevusu verildi. Üstelik 20 Mayıs’a verilen kolonoskopi işleminin ücreti de 615 TL.
Yaklaşık 1 senedir aldığı kemoterapiler sonrası onkologla yaptığı son görüşmede kendisine 15 gün içerisinde ameliyat olmasının iyi olacağı belirtilen Tüzer’in karaciğerinde var olan metastazik kitlelerin bu 1,5 ay içerisinde başka bir yere sıçrama ihtimali de bulunuyor.
RANDEVU 1,5 AY SONRA, ÜCRETİ 615 TL
Bu durum üzerine farklı hastanelerdeki cerrahlarla görüşen Tüzer, ameliyatın yapılabileceğini ve en kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğini öğrendi. Tahlillerinin sonuçlarını göstermek ve ameliyat olup olamayacağını öğrenmek üzere gittiği İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ise görüştüğü cerrah, sonuçları inceledikten sonra ameliyatın kısa süre içinde yapılmasının uygun olacağını sözlü bir şekilde kendisine iletti. Ancak ameliyat öncesi yeniden tetkikler istendi. Bunlar arasında kolonoskopi işlemi de bulunuyordu. Kolonoskopi için randevu almaya gittiğinde ise 20 Mayıs 2021’e gün verildi. 15 gün içinde ameliyat olması gereken Tüzer, kolonoskopi için verilen tarih karşısında şok oldu. Ayrıca üniversite hastanesi olan Cerrahpaşa’da işlem için Tüzer’den 615 TL istendi.
"OLAN BİZE OLUYOR"
Bu yüzden başka bir devlet hastanesine gideceğini aktaran Tüzer “Bu işlemlerin benim gibi hastalar için hızlıca yapılması gerekiyor. Hayatımız söz konusu. Karaciğerimdeki kitlelerin başka bir yere sıçramayacağının garantisi yok” dedi. Cerrahpaşa’nın Türkiye’nin en eski ve köklü hastanelerinden biri olduğunu belirten Tüzer “Bu işlemler için hem bu kadar uzun zamana gün verilmesi hem de bu kadar çok para istenmesi üzücü. Devlet üniversite hastanelerine destek vermeyince onlar da böyle bir çözüm bulmuş ama olan bize, yani hastalara oluyor” diye konuştu.