Canlı Blog | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 46. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının 46. gününde yaşananlar ve tüm gelişmeler canlı blog sayfamızda.

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı askeri müdahalesinde 46. güne girildi.

Yoğun sivil kayıpların da yaşandığı provokatif saldırıların etkileri sürüyor. Buça'da sivillerin öldürüldüğü iddialarının ardından, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinin tren garına füze saldırısı ile ilgili açıklamalar devam ediyor. Ukrayna saldırıyı Rusya'nın yaptığını öne sürüyor, Rusya iddiaları reddediyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısına dair dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

10 Nisan 2022 03:07
Son Güncellenme: 10 Nisan 2022 09:44
22:47

AVUSTURYA BAŞBAKANI NEHAMMER, PUTİN'LE GÖRÜŞMEK ÜZERE RUSYA'YA GİDECEK

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, dün Kiev’e yaptığı ziyaretin ardından yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmek üzere Rusya’nın başkenti Moskova’ya gidecek.

Nehammer, Twitter’dan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı görüşme ve Rusya ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu. Putin’le görüşmek üzere Moskova'ya gideceğini duyuran Başbakan Nehammer, Avusturya’nın tarafsız bir ülke olduğunu ancak Rusya’nın başlattığı savaşa karşı Ukrayna’nın yanında "net bir duruşa sahip" olduklarını ifade etti.

Nehammer, "(Savaş) durmak zorunda. İnsani koridorun oluşturulması, savaş suçunun aydınlatılması için ateş kese ihtiyaç var." ifadesini kullandı. (Viyana/AA)

22:45

ALMANYA, RUS BANKASI VTB'NİN AVRUPA KOLU ÜZERİNDEKİ KONTROLÜNÜ KALDIRDI

Alman Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin), Rusya'nın en büyük ikinci finans kuruluşu olan VTB Bank'ın, Avrupa'daki yan kuruluşu üzerindeki kontrolünün yeni yaptırımlardan sonra kaldırıldığını duyurdu.

Açıklamada, bu yaptırımların sonucunda, VTB Bank'ın Frankfurt merkezli yan kurBaFin'den yapılan açıklamada, Avrupa Birliğinin (AB), Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Rusya'ya karşı beşinci yaptırım paketini devreye aldığı ve pakette AB'nin VTB de dahil olmak üzere dört Rus bankasıyla tüm işlemleri yasakladığı hatırlatıldı.uluşu VTB Bank (Avrupa) SE'nin Yönetim Kurulunun artık Rus bankasından talimat almasına izin verilmediği belirtildi.

VTB Bank SE'nin faaliyetlerine devam edebileceğinin aktarıldığı açıklamada, VTB Bank'ın, Avrupa kolunun finansal varlıklarına veya ekonomik kaynaklarına erişemeyeceği vurgulandı.

BaFin açıklamasında, "VTB grup kuruluşlarına" fon transferi yasağının birkaç haftadır uygulandığı bildirilerek, bugün açıklanan bu kararların Rusya'daki ana şirketten VTB Bank SE'nin tamamen korunmasını sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, VTB Bank (Avrupa) SE'de mevduatı olan tasarruf sahiplerinin fonlarına "serbestçe" erişmeye devam edebilecekleri aktarıldı.

Bu arada, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın haberine göre, VTB Bank (Avrupa) SE'nin beş yönetim kurulu üyesinden dördü, kısa süre önce istifa etti ve şirket mart başından beri yeni müşteri kabul etmedi.

Öte yandan, Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık beşte birine sahip olan ve Rus finansal sistemi için sistematik olarak kritik önem taşıyan VTB Bank ve 20 iştiraki, ABD tarafından yaptırım uygulanarak, uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılmıştı. (Berlin/AA)

22:37

UKRAYNA'DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇEN MÜLTECİ SAYISI 4 BUÇUK MİLYONU GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nda, Ukrayna'da en az 1793 sivilin hayatını kaybettiğini, 2 bin 439 sivilin yaralandığını ve saldırıların ardından 4 milyon 503 bin 954 kişinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, 24 Şubat-9 Nisan döneminde yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere Ukrayna'dan 4 milyon 503 bin 954 kişinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Komşu ülkelerden en çok Polonya'ya (2 milyon 593 bin 902), Romanya'ya (686 bin 232), Macaristan'a (419 bin 101), Moldova'ya (410 bin 882), Rusya'ya (404 bin 418), Slovakya'ya (314 bin 485) ve Belarus'a (19 bin 96) geçiş yapıldığı bilgisi verilen açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden de 21-23 Şubat'ta 113 bin kişinin Rusya'ya geçtiği ifade edildi. (Cenevre/AA)

15:18

SCHOLZ, ZELENSKİY İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğü bildirildi. Alman Hükümetinin Sözcü Yardımcısı Christine Hoffmann tarafından yapılan açıklamaya göre, Şansölye Scholz, Zelenskiy ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Ukrayna’daki duruma ve Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakere sürecine ilişkin bilgi aldı.

Scholz’un "Rus ordusunun Buça’da ve Ukrayna'nın başka yerlerinde işlediği iğrenç savaş suçlarını kınadığı" aktarılan açıklamada, “Scholz, Almanya'nın Ukrayna halkına dayanışmasını ve tam desteğini dile getirdi. Federal hükümet, uluslararası ortaklarıyla birlikte, suçların tamamen aydınlatılması ve faillerin tespit edilerek ulusal ve uluslararası mahkemeler önünde hesap sorulmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Scholz ve Zelenskiy’nin Ukrayna’ya daha fazla destek verilmesine ilişkin imkanları ele aldığı ve yakın temas içinde kalma konusunda anlaştığı kaydedildi. (AA)

12:37

RUSYA: UKRAYNA’DA YABANCI SAVAŞÇILARIN KARARGAHI VE S-300 SİSTEMLERİNİ ROKETLERLE VURDUK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da Dnipro bölgesinde yabancı paralı savaşçıların toplandığı karargah ve bazı yerlerdeki S-300 hava savunma füze sistemlerini vurduklarını öne sürdü.

Gece boyunca Rus ordusunun yüksek hassasiyetli füzelerle Ukrayna’daki hedefleri vurduğunu belirten Konaşenkov, “Dnipro bölgesindeki Zvonetskoe yerleşim birimin yakınlarında geçen günlerde takviye olarak yabancı paralı savaşçıların toplandığı milliyetçi ‘Dnyepr’ taburunun karargahı ve üssü denizden yüksek hassasiyetli roketlerle vuruldu. Havadan yüksek hassasiyetli roketlerle de Mıkolayiv bölgesinde Starobogdanovka yerleşim birimi yakınlarında ve Çuguyiv askeri hava üssünde keşfedilen S-300 hava savunma füze sistemleri imha edildi” ifadelerini kullandı.

Konaşenkov, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna’da 86 askeri nesneyi yok ettiğini kaydederek, “Bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 127 uçak, 98 helikopter, 234 S-300, Buk-M1 ve Osa AKM hava savunma füze sistemleri, 436 insansız hava aracı, 2 bin 52 tank ve zırhlı araç, 232 çok namlulu roketatar, 894 obüs ve havan topu, 1975 özel askeri araç yok edildi” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​ (AA)

10:24

UKRAYNA: RUSYA'NIN SALDIRILARINDA 177 ÇOCUK ÖLDÜ

Ukrayna, Rus ordusunun saldırılarında 177 çocuğun hayatını kaybettiğini, 336 çocuğun ise yaralandığını öne sürdü.

Ukrayna Başsavcılığından yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanlarında 938 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 87'sinin tamamen yıkıldığı kaydedildi. Açıklamada, Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan bugüne kadar 177 çocuğun hayatını kaybettiği, 336 çocuğun yaralandığı ifade edildi. (AA)

03:27

UKRAYNA: RUS ORDUSU ÜLKENİN DOĞUSUNDA YOĞUNLAŞMAYA DEVAM EDİYOR

Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinden çekilen Rus ordusunun ülkenin doğusunda taarruz operasyonlarına hazırlanmak için yoğunlaşmaya devam ettiği öne sürüldü.

Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın 45'inci gününde, Rus ordusunun Ukrayna genelindeki sivil hedeflere roket saldırıları düzenlemeye devam ettiği iddia edildi.

Açıklamada Rus ordusunun “Donetsk ve Luhansk bölgelerinin toprakları üzerinde tam kontrolü sağlamak için önlemler aldığı” ifade edildi. Donetsk yönünde saldırına devam eden Rus ordusunun Rubejnoye, Popasnaya ve Novobahmutovka yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştıkları bildirildi. Rus ordusu kuşatması altındaki Mariupol kentini ve Herson bölgesinin idari sınırındaki mevzileri ele geçirmeye çalışmaktan da vazgeçmedikleri aktarıldı. Aynı zamanda, Donetsk bölgesindeki Vugledar kenti ile Novoselovka-2 köyünün hava saldırıları altında tuttuğu belirtilen Rus ordusunun Novotoşkiva, Stepnoy ve Marinka yerleşim yerlerinde de taarruza geçmeye çalıştıkları iddia edildi.

Sabotaj ve keşif grupların dahil olma riskinin arttığı bölgede Ukrayna ordusunun çatışma hattını tutmaya devam ettiği ve yavaş yavaş Rus birliklerini geri itmeye çalıştığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)

01:23

UKRAYNA: RUS ORDUSU TARAFINDAN ALIKONULAN TAHLİYE OTOBÜSLERİ SERBEST BIRAKILDI

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, tahliye otobüslerinin 529 yolcusuyla Rus ordusu tarafından alıkonulduğunu iddia etti, daha sonra otobüslerin serbest bırakıldığını duyurdu. Vereşçuk, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Melitopol kentinde Rus güçlerinin alıkoyduğu tahliye otobüslerinin serbest bırakıldığını ve böylece 529 yolcunun tahliyesinin mümkün olduğunu belirtti.

Zaporijya bölgesindeki Berdyansk, Tokmak ve Energodar kentlerinde kararlaştırılan güzergahlarda tahliye çalışmaları için izin alamadıklarını anımsatan Vereşçuk, bu şehirlere vatandaşların tahliyesi için yarın tekrar ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

Vereşçuk, son 24 saatte, insani koridorlar aracılığıyla Mariupol ve Berdyansk'tan Zaporijya'ya kendi vasıtaları ve tahliye otobüsleriyle 3 bin 425 kişinin ulaştığını ve Luhansk bölgesindeki Lisiçansk, Severodonetsk, Rubijnoye, Kreminna ve Popasnaya şehirlerinden 578 kişinin tahliye edildiğini aktardı. (HABER MERKEZİ)

00:31

ZELENSKİY: RUSYA'YA PETROL AMBARGOSU UYGULAYIN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'nın bekleyecek zamanının kalmadığını belirterek, Batı'dan Rusya'nın petrol ihracatına ambargo koymasını istedi. Zelenskiy, Ukrayna-Rusya savaşının 45. gününde ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın nakit akışlarına daha acı verici kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm "medeni ve demokratik" dünyanın harekete geçmesi gerektiğini belirten Zelenskiy, şöyle devam etti:

"Bekleyecek zamanımız yok. Özgürlüğün bekleyecek zamanı yoktur. Rusya yeni kuvvetlerini ve yeni teçhizatlarını ülkemize sokmayı göze alabilir. Derhal harekete geçilmeli ve tirana karşı petrol ambargosu uygulanmalı."

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un Kiev ziyaretine değinen Zelenskiy, Johnson'un, Ukrayna'ya yeni mali ve savunma destek paketi ile geldiğini belirtti. Ukraynalılar adına Johnson'ı ağırlamaktan büyük onur olduğunu ifade eden Zelenskiy, Birleşik Krallık'ın, Ukrayna'ya başta savunma olmak üzere yaptırımlar politikasındaki liderliğinin sonsuza kadar tarihe kazındığının altını çizdi.

Zelenskiy, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nın başlattıkları Ukrayna İçin Ayağa Kalk kampanyasında, Ukrayna içinde ve dışında bombalardan kaçan insanlar için toplanan 10 milyar dolardan fazla yardım taahhüdü için teşekkür etti.

(AA)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa