Yıllar içinde emekli maaşları gasbedildi
"İlk zamanlar asgari ücretle çalışmakta iken emekli olan bir işçinin emekli maaşı asgari ücretin yüzde 30 fazlası idi. Günümüzde ise emekli maaşları asgari ücretin yüzde 41 aşağısında."
Fotoğraf: Pixabay
İşçi emeklisi Ferit Kilis
Adana
Emekçilerin alın teriyle kurulan ve halkın malı olan devlet işletmelerini yabancı sermaye ile ortak çalışan yerli şirketlere peşkeş çekip özelleştiren burjuva düzen partilerinin en son temsilcisi AKP iktidarı ve ortağı MHP de bu yoldan gidiyor. “Yerli ve milli” olan tüm kamu üretim tesislerini elden çıkarıp dışa bağımlı hale getirdiği ülke ekonomisiyle elektrikten mazota, doğal gaza, gübreden tohuma, yağdan süte, una ve şekere yapılan astronomik zamlarla emekçilere hayatı zindan etmeye devam ediyorlar. Bununla da kalmayarak TÜİK marifetiyle düşük gösterdiği resmi enflasyon oranı oyunuyla emekli maaşlarına yaptığı düşük zamla, satın alma gücünü düşürerek bizleri açlık ve sefalete mahkum etmiştir.
Emeklilik haklarımız ’90’lı yıllarda memleketin kurda (MHP) ve kuşa (DSP) emanet edildiği (ve ANAP’la birlikte yapılan koalisyon) yıllarda dönemin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ın ‘Mezarda Emeklilik Yasası’yla gasbedilmişti. Bununla yetinmeyen sermaye iktidarı, AKP hükümetiyle devam ettirdiği yeni politikalarıyla halkı canından bezdirmiştir. IMF Temsilcisi Kemal Derviş’in saldırılarına ek olarak emekli maaşı bağlama oranları yüzde 70’ten kademeli olarak yüzde 45’e 2008’de ise yüzde 28’e indirildi. Neticede ilk zamanlar asgari ücretle çalışmakta iken emekli olan bir işçinin emekli maaşı asgari ücretin yüzde 30 fazlası idi. Günümüzde ise emekli maaşları asgari ücretin yüzde 41 aşağısında. Yani bugün emekli maaşı 4 bin 250 asgari ücretin yüzde 30 fazlası olan 5 bin 525 lira olması gerekirken AKP-MHP iktidarının yaptığı son gaspla emekli maaşlarının geldiği nokta 2 bin 500 lira olmaktadır. Garanti geçişli köprüler, hasta garantili hastanelere giden dolar endeksli rantlara kaynak emekli maaşlarımızdan da sağlanmıştır.
Bir emekli vatandaş olarak bizim uğradığımız bu hak gasbı için maaşımın düzeltilip haklarımın yasal faizi ile birlikte tarafıma ödenmesini talep ettiğim bir dilekçe ile SGK’ye başvurdum. Günler sonra bana verilen cevapta maaşımın hesaplanmasında herhangi bir yanlışlık olmadığı ve talebimin reddedildiği bana bildirildi.
Bu durumu hukuk yollarına başvurup mahkemeye taşıyacağım. Açacağım davayı kazanırsam diğer emekli kardeşlerime emsal olmasını ümit ederim.