11 Nisan 2022 18:48

İngiltere’de eğitim sendikası: Zenginler kâr etti, çocuklar aç kaldı

İngiltere’de Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), salgın nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk konferansını 1400 delege ile topladı.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Bournemouth

İngiltere’de yaklaşık 700 bin üyeli Ulusal Eğitim Sendikası (NEU), salgın nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk konferansını topladı. Güney İngiltere’deki Bournemouth kentinde bin 400 delege ile toplanan konferansa uluslararası delegasyonlar da katıldı. Türkiye’yi, vize alamayan Eğitim Sen yöneticilerinin katılamaması nedeniyle, Londra merkezli kampanya grubu Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) temsil ediyor.

"ÇOCUKLAR AÇ KALDI"

Bugün başlayan ve Perşembe günü sona erecek konferansa, Küba, Kolombiya, Nikaragua, Sudan, Filistin, Avusturalya, Hollanda’dan eğitim sendikalarını temsil eden delegasyonlar katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan NEU Başkanı Daniel Kebede, salgın nedeniyle alınan önlemler içinde çocukların eğitim ve barınma sorununa hiç ilgi gösterilmediğini ama zenginlerin karlarını arttırmaları için her yola başvurulduğunu söyledi. Dünyanın en zengin 10 kişisinin kârlarını ikiye katladığını, İngiltere’de milyarderlerin sayısının yüzde 24 arttığını hatırlatan Kebede, özellikle yanlız annelerin çocuklarının aç kaldığını söyledi.

Yanlız annelerin çocuklarının yüzde 50’den fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve bu krizin giderek arttığını söyleyen Kebede, baş kışkırtıcı konumunda olan İngiltere’nin Ukrayna savaşından kaçan tüm mültecilere ve çocuklarına kucak açması gerektiğini belirtti.

"MÜCADELEYİ BÜYÜTMELİYİZ"

Salgın, savaş gibi nedenlerle her zaman işçi sınıfı mensuplarının üzerine gelindiğini, saldırı üzerine saldırılar geldiğini belirten sendika başkanı, her tür ırkçılığa karşı da mücadele çağrısı yaptı. NEU Başkanı Daniel Kebede, “Coventry’deki temizlik işçilerinin mücadelesi, P&O liman işçilerinin mücadelesi, Londra’daki öğretmenlerin mücadelesi bize gösteriyor ki, bu mücadeleyi büyütmekten başka yolumuz yok” dedi.

Kendisi de yalnız yaşayan annesi tarafından büyütüldüğünde ve büyük zorluklar içinde okuduğunu söyleyen Kebede, çocukların eğitim, beslenme ve barınma haklarında söz ederken gözyaşlarına boğuldu. Bir süre konuşmasına ara veren başkan, delegelere daha aktif mücadele çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Devlet okullarında öğrencilerden para toplama bitmek bilmiyor: Sander'de turnike için öğrencilerden 100 TL istendi

SONRAKİ HABER

Dünyada nükleer silah başlığı sayısında artış kaydedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa