13 Nisan 2022 07:54

CHP'li Mehmet Bekaroğlu: AKP ve MHP, müteahhitleri enflasyon karşısında korumaya aldı

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AKP ve MHP'nin, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na eklenen yeni düzenlemeyle müteahhitleri 2022 sonuna kadar enflasyon karşısında korumaya aldığını söyledi.

Fotoğraf: Onur Çoban/AA

Paylaş

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, geçen hafta TBMM Genel Kurulundaki torba yasa görüşmeleri sırasında AKP ve MHP milletvekillerince verilen bir önergeyle Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'na eklenen yeni düzenlemeye ilişkin açıklama yaptı.

Bekaroğlu, 3600 ek göstergeyi geciktiren, emeklilikte yaşa takılanlar için kanuni düzenlemeleri yapmaktan imtina eden, asgari ücretin aylık güncellenmesine karşı çıkan AKP ve MHP'nin gece yarısı verdikleri bir önergeyle fiyat farkı mekanizması, süre uzatımı ve fesih hakkı verilmesi yöntemiyle tüm müteahhitleri 2022 sonuna kadar enflasyon karşısında korumaya aldığını söyledi.

Bekaroğlu, "Türkiye’de emeği ile geçinen insanların hemen hemen tümü kaldıramayacağı kadar büyük bir bunalımın dibine doğru sürüklenirken örtülü bir döviz kuru hedeflemesiyle, Kur Korumalı Mevduat uygulaması adı altında tercihini büyük tasarruf sahiplerinden yana kullanan Ak Parti hükümetinin müteahhitleri enflasyona karşı korumak istemesi de pek yadırgatıcı değildir" değerlendirmesin bulundu.

DÜZENLEMEDE NE VAR?

Yeni düzenlemeye göre; 1 Nisan 2022 tarihinden önce Kamu ihale Kanunu'na göre ihale edilen mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin TL üzerinden yapılan ve kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmelerde; 1 Ocak 2022 tarihinden sonra gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı oransal olarak artırılabilecek.

İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı verilecek.

Kabul edilen düzenlemeye göre; 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, 1 Temmuz 202I ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin içinde bulunduğu aya ait endeks, 1 Temmuz 2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı Haziran ayına ait endeks temel endeks olarak kabul edilerek ve sözleşme fiyatları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

“Yeni ekonomik model” başlamadan bitti!

SONRAKİ HABER

Bir araştırma: “ODTÜ Öğrencilerinin Psikolojik Desteğe Ulaşabilirliği”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa