Su toprağa ulaşmadan şirketler tarafından alınıyor | Bursa Emek ve Yaşam
Bursa Emek ve Yaşam programında bu hafta Bursa’nın çevre kirliliğini, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu üyesi Murat Demir ile konuştuk.
Uğur ÖKDEMİR
İhsan ÇELEPKOLU
Bursa
Bursa Emek ve Yaşam programında bu hafta Bursa’nın su ve hava kirliliğini Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu üyesi Murat Demir ile konuştuk.
“TEMİZ SUYA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR”
Bursa da su çeşmeden içilebiliyor diyen DOĞADER Yönetim Kurulu üyesi Murat Demir, “İçilemediğine dair olumsuz bir veri yok. Fakat belediye yanlış bir uygulama yaptı. Şişelenmiş su pazarına girdi. Bir belediyenin bu işe girmesi yanlış belediyenin görevi halka ucuz ve temiz su sağlamak. Malesef ki hem şehrimizde hem ülkemizde temiz suya ulaşmak zorlaşıyor” dedi.
Su krizinden kaynaklı belediyenin yaklaşık 80 kuyudan su çektiğini ifade eden Demir, “Özellikle Görükle bölgesinde kuyu suyunun kullanımının yoğun olduğunu biliyoruz. Bursa her geçen gün yeni yapılaşma, yeni sanayileşme, plansız şehirleşme sonucu yoğun bir göç alıyor. Barajlar yapıldığında nüfus bir buçuk milyon olacak şekilde planlandı ama şimdi nüfus 4 milyona yaklaşıyor. Su yetmiyor ve kuyu suyu kullanımı artıyor. Uludağ’da benim bildiğim 22 tane su şirketi var. Uygun olmayan koşullarda bu suyu çekiyorlar. Bursa’da su artık toprağa ağaca değmeden şirketler tarafından alıyor” dedi.
“NİLÜFER ÇAYI BURSA’YA GİRDİĞİ ANDAN İTİBAREN KİRLENİYOR”
Nilüfer Çayı’nın Çevre Şehircilik Bakanlığına göre temiz fakat bize göre kirli olduğunu söyleyen Demir, “Çay Uludağ’dan temiz bir şekilde çıkıp barajları dolduruyor fakat Bursa’ya girdiğinden itibaren kirlenmeye başlıyor. Bırakın bu çaydan su içmeyi elinizi sokamazsınız cilt hastalığına yakalanırsınız” ifadelerini kullandı.
“BURSA’NIN HAVASI HER 100 GÜNÜN 74 GÜNÜ SAĞLIKSIZ”
Bursa’nın bir sanayi kenti olduğunu ve her tarafının fabrikalarla dolu olduğunu belirten Demir, “Fabrikalar ile şehir iç içe geçmiş durumda. Motorlu taşıt kullanımı çok yoğun ve trafik alt yapısı buna uygun değil. Bursa’ya dışarıdan bakın şehir üzerinde hep sis tabakasını görürsünüz. Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalının yaptığı bir araştırmada her 100 günün 74 günü sağlıksız havaya sahip Bursa. Doğamızı çevremizi havamızı suyumuzu korumak zorundayız” dedi.