Yerel ve genel seçim/ seçin bakalım seçin*
AKP iktidarının sandık güvenliğini tehlikeye atma arzusu ve Erdoğan’ın kendi haklarını yenileyip yeniden başa geçme çabası, yine AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmiştir.
Fotoğraf: Unsplash
Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi
Seçim barajının %7’ye düşürülmesi, grup şartının kaldırılması, yani başka bir deyişle sandık güvenliğinin tehlikeye atılması ve Erdoğan’ın kendi haklarını yenileyip yeniden başa geçme çabası AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi, bu AKP iktidarının demokrasiye vurulabilecek her darbeyi vurmaya devam edeceğinin bir örneği.
Biz de Hacettepe Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri olarak bu durumu kendi aramızda tartıştık.
Ülkedeki gençlerin ortak derdi 20 yıldır tek parti, 5 yıldır ise tek adamla yönetilen, demokrasinin ise sadece lafta kaldığı bir ülke olmamız. Durum bu şekildeyken nasıl oluyor da AKP ve Erdoğan’ın seçimde yeniden başarılı olabilme ihtimali artıyor? Ya da seçim barajının %7’ye düşürülmesi ne demek?
BARAJ, DEMOKRASİYE KARŞI KURULAN DEV BİR SET
“Aslında seçim barajının düşmesi çok partili, özgür düşünce ortamlarında gayet güzel bir kural olabilir. Böylece rekabet ortamı meclisi geliştirir ve meclis her kesim için ulaşılabilir hale gelir” diyen bir arkadaşımız devamında ise “Burada ise tek amaç MHP’nin düşen oylarına rağmen meclise girebilmesini sağlamak, onları meclise taşımak” dedi. Bu yasanın amaçlarına yönelik konuştuğumuzda ise bir arkadaşımız “Amaçları altılı bloğu dağıtmak ve kendilerininki kadar büyük olmayan partilerin doğal seçim sınırını yok ederek oylarını bölmek” dedi. Nitekim Cumhur İttifakı bunu da şu şekilde yapıyor: Partilerin görünürde %7’lik barajı geçmeleri gerekiyor. Ancak eski sistemde oy pusulasında iki ittifak oluyordu ve ittifaklardan herhangi biri barajı geçti mi ona dahil olan partiler, %1 oranında oy almış olsa da milletvekili çıkarabiliyordu. Bu seçim yasasıyla o partilerin de milletvekili çıkarabilmek için doğal barajı geçmesi gerekecek.
Durum değerlendirmesi ve gelecek üzerine yorumlardan biri “Bu, İYİ Parti ve CHP için sorun olmaz ama Millet İttifakı’na sonradan dahil olan partiler için problem teşkil ediyor. Böylece, AKP en büyük kitleye sahip muhalefetini, sözde bir muhalefet, parçalamış oluyor. Kendi yandaşı olan MHP içinse %7 gayet olası bir sınır” iken “Millet İttifakı’ndaki partilerin tek başlarına bu oranı geçebilmeleri oldukça zor. Yine bölünen bir sol durumu görmüş oluyoruz. Olan yine yeni kurulmuş partilere oluyor” şeklindeydi.
GEÇİRİLEN SEÇİM YASASININ GÖSTERDİKLERİ
Tabanı zayıflayan AKP, demokratik bir şey yapıyormuş gibi gözükmeye çalışarak ülke yönetimine el koyuyor.
Her zamanki gibi burjuva partilerinin yüzünü güldürecek bir sistemle yeniden tek elden yönetime hazırlanan AKP’yle mücadele etmeli ve böyle sistemlerin iç yüzünü iyi görebilmeliyiz.
*Cem Karaca’nın “Bindik Bir Alamete” adlı şarkısından alıntılanmıştır.