13 Nisan 2022 10:42

TTB: Pandemilerden kurtulmak için sağlıktan para kazanmayı ortadan kaldırmalıyız

Türkiye’de Kovid-19 salgınının iki yılı hakkında rapor hazırlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) "Sağlıkçıya her gün pandemiydi!" dedi.

Ekran görüntüsü TTB'nin Youtube yayınından alınmıştır

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’de Kovid-19 salgınının iki yılı hakkında rapor hazırladı. TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, salgına dair gerçek verilerin hala açıklanmadığını ve salgının başında talep ettikleri 7 acil önlemin de hala alınmadığını söyledi. Korur, sağlık sisteminin pandeminin zorluklarına hazır olmasının sebebinin ise yıllık 600 milyona başvuruya ulaşan kışkırtılmış sağlık talebi olduğunu vurguladı. Halk Sağlığı Uzmanı Mehmet Zencir ise pandeminin kaynağı ve kontrol altına alınamaması konusunda “Pandemiler çağından kurtulmak istiyorsak; hem neden olan toplumsal gerçekliği değiştirme mücadelesinde olmak hem de sağlıktan para kazanmayı ortadan kaldırmak zorundayız" dedi.

Türk Tabipleri Birliği, Kovid-19 Pandemisi 2. yıl raporunu açıkladı. Çevrimiçi düzenlenen basın toplantısında raporu özetleyen TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, raporun pandeminin seyri, salgının kontrolü, aşılar, eşitsizlik ve ayrımcılıklar, emek ve mücadele, sağlık emekçilerinin mücadelesi, sanatçılar gözünden pandemi, pandemiler çağından çıkış olarak 8 başlıkta hazırlandığını söyledi. Türkiye’de ölüm sayısının resmi olarak yaklaşık 100 bin olmasına karşın TTB’nin fazladan ölüm sayısını 279 bin olarak tespit ettiğini belirten Korur, TÜİK’in de hala ölüm istatistiklerini açıklamadığını dile getirdi. Korur, bakanlığın “vaka sayısını değil hasta sayısını açıklıyoruz” diyerek gerçek verileri paylaşmadığını itiraf etmiş olduğunu da hatırlattı.

Kovid-19’un işçi sınıfının hastalığına dönüştüğüne dikkat çeken Korur, vakaların emekçiler arasında daha fazla yayıldığını, pandemiden hemen sonra açıkladıkları 7 acil önlemin ise aradan geçen iki yıla karşın hala alınmadığını söyledi. Emekçilerin pandemi sürecinde desteklenmediğini, kısıtlama dönemlerinde bile çalıştırıldığını belirten Korur, öte yandan başta kadınlar olmak üzere işsizliğin arttığını dile getirdi.

YILDA 600 MİLYON BAŞVURU: TÜRKİYE PANDEMİYE BÖYLE HAZIRDI

Pandeminin başında sağlık emekçilerinin kahraman ilan edilmesine rağmen çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmediğini anlatan Korur, aksine istifa yasakları, emeklilik önünde engeller ve şiddete karşı gerekli tedbirlerinin alınmaması gibi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Türkiye’de sağlık sisteminin pandemiye hazır olmasının ise yılda 600 milyona ulaşan kışkırtılmış sağlık talebi olduğunu ifade eden Korur, sağlıkta dönüşüm programının yarattığı tahribatın pandemide daha görünür hale geldiğini söyledi. Korur, TTB’nin 2021 Eylül Ayında açıkladığı anketin verilerine göre ölen hekimlerin hekimlerin üçte birinin 65 yaş üzerinde oldu. Aynı ankete göre hekimlerin yüzde 71’i çalışma ortamını pandemiye uygun olmadığını söylerken, yüzde 68’i hastalarına yeterince zaman ayıramadığını belirtti.

PANDEMİ NASIL ÇIKTI, NEDEN KONTROL ALTINA ALINAMADI?

Halk Sağlığı Uzmanı Mehmet Zencir de vaka sayısının en az olduğu bölgelerin aşılamanın da az olduğu bölgeler olduğuna dikkat çekerek, gerçek verilerin hala açıklanmadığını söyledi. DSÖ pandeminin devam ettiğini belirtirken Türkiye’nin rafa kaldırdığını dile getiren Zencir, “Halk sağlığında kritik mesele neden ortaya çıktığı ve neden kontrol altına alınamadığıdır. Pandeminin çıkışı için ekolojik yıkım, kentlerin yaşanmaz hale gelmesi, yaban hayatının işgal edilmesi gibi devasa sorunları sayabiliriz. Pandeminin kontrol edilememesinde ise sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını söyleyebiliriz” dedi.

Sağlıktan para kazanma anlayışının sonuçlarının yaşandığına dikkat çeken Zencir, “Pandemiler çağından kurtulmak istiyorsak; hem neden olan toplumsal gerçekliği değiştirme mücadelesinde olmak hem de sağlıktan para kazanmayı ortadan kaldırmak zorundayız” diye konuştu

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Levent Akyıldız da aşılama konusundaki handikaplara dikkat çekerek, “Pandemi btimiş gibi konuştuğunuzda salgınla ilgili konuşulacak sorunlarda yılgınlığa itiyorsunuz. Sağlıkçılar ‘giderlerse gitsinler’ kadar ötekileştirilmiş durumdalar. Önümüzdeki dönemi görebilmek için ne yaşadığımız bilmek için bu raporda önemli bir zemin sağladığımızı düşünüyorum. Ancak başka ülkelerin ne yaptığı ve nerede çuvalladığından yol çıkarak çıkarımlar yapabilirken, ülkemizde de salgının başından beri şeffaflık istiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyanet, krize rağmen bu yılın ilk çeyreğinde 4,9 milyon lira kitap basım harcaması yaptı

SONRAKİ HABER

"Türkiye vatandaşlığının bedeli" 250 binden 400 bin dolara çıkarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa