13 Nisan 2022 11:39

HDP'li Züleyha Gülüm: Mahpsular insanlık dışı uygulamalara maruz kalıyor

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Mecliste düzenlediği basın toplantısında cezaevlerindeki yoğunluk nedeniyle mahpusların insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını söyledi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, cezaevlerindeki yoğunluk nedeniyle mahpusların insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını söyledi.

Gülüm, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, bir ülkede cezaevlerinin durumunun, o ülkede demokrasi bulunup bulunmadığının en açık göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye'deki birçok cezaevinde ağır koşullar ve hak ihlallerinin yaşandığını belirten Gülüm, "Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de hapishanelerin toplam kapasitesi 271 bin 823 olmasına rağmen mart ayı itibarıyla 2 bin 76'sı çocuk olmak üzere toplam 314 bin 502 tutuklu ve hükümlü bulunuyor" dedi.

Gülüm, Avrupa Konseyinin yıllık cezaevi raporuna göre de Türkiye'nin, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısı en yüksek ikinci ülke olduğunu aktardı.

Cezaevlerindeki yoğunluk nedeniyle tutuklu ve hükümlülerin insanlık dışı uygulamalara maruz kaldığını vurgulayan Gülüm, "Mahpuslar ağır koşullarda tutuluyorlar. Bunun son süreçte en bariz örneği Silivri Cezaevinde yaşananlar oldu. Silivri'de hayatlar yok ediliyor" diye konuştu.

İşkence iddialarının gündeme getirildiği Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nden kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Ferhat Yılmaz’ın abisi Hikmet Yılmaz Evrensel’e konuşmuş ve "Bize kalp krizi dediler. Cenazesini yıkarken gördük ki her iki gözü patlamış, burnu sanki tamamen kırılmış, göğüs kısmında büyük bir şişkinlik ve morluk, sanki boynunda da çamaşır ipiyle asılmış gibi iz vardı" demişti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi de Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne dair iddiaların çok vahim olduğunu belirterek Adalet Bakanlığına olayların aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması çağrısında bulunmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsveç'in haziranda NATO üyeliğine başvuracağı iddia edildi

SONRAKİ HABER

CHP'li Yüceer: Vakıf üniversitelerinde kölelik koşulları hakim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa