14 Nisan 2022 10:06

Merkez Bankası politika faizini sabit tuttu

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı. Kurul, faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz eylül ayında faiz indirimi sürecine başlamış ve 4 PPK toplantısında arka arkaya alınan kararlarla politika faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e indirmişti.

Merkez Bankası, en son Aralık ayındaki Para Politikası kurulu toplantısında faizde indirimi gitmiş; Ocak, Şubat ve Mart aylarında faiz yüzde 14’te sabit tutulmuştu.

Merkez Bankasının karar metninde para politikasına ilişkin "gözden geçirme sürecinin" devam ettiği belirtildi. Ayrıca metinde "makroihtiyati politika çerçevesinin güçlendirileceği" ifade edildi. Merkez Bankası önceki karar metninde “makroihtiyati politika” şeklinde bir mesaj kullanmamıştı.

Metinde enflasyona ilişkin “geçici etki” vurgusu korundu. Enflasyona dair şunlar söylendi:

"Enflasyonda yakın dönemde gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının geçici etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmiştir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan ve kararlılıkla sürdürülmekte olan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de polisin siyah bir genci ensesinden vurarak öldürmesi tepkilere neden oldu

SONRAKİ HABER

İskenderun’da 1 Mayıs mitingle kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa