Samur Halı’da işten atılan işçilerin direnişi sonuç verdi, talepler kabul edildi
Ankara'daki Samur Halı fabrikasında TEKSİF’in imzaladığı sözleşmedeki düşük zammı kabul etmeyip BİRTEK-SEN’e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sonuç verdi, talepleri kabul edildi.
Fotoğraf: BİRTEK-SEN
Ankara Akyurt’ta kurulu bulunan Samur Halı fabrikasında, toplu sözleşmeye tepki göstererek sendika değiştiren işçiler işten atıldı. Fabrika önünde direnişe başlayan işçilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. İşçiler, tüm talepleri kabul edilere işe alındı.
DÜŞÜK ZAMMA KARŞI ÇIKIP SENDİKA DEĞİŞTİRLER
Türk-İş’e bağlı olan ve fabrikada yetki alan TEKSİF'in 3 yıllık imzaladığı toplu iş sözleşmesindeki (TİS) yüzde 12’lik zamma tepki gösteren Samur Halı işçileri, BİRTEK-SEN’e geçti.
İşçiler, gerçek enflasyonun yüzde 100’ün üzerinde olduğu bir dönemde yüzde 12’ye üç yıl imza atılmasının, kaderlerinin patronun iki dudağınından çıkacak söze bırakılması demek olduğunu söyledi.
Sendikanın bu anlaşmayla kendilerini açlığa ve sefalete mahkum ettiğini belirten işçiler, sendika değiştirmelerinin ardından tehditlerle, zorbalıkla korkutulmak istendiklerini söyledi.
İŞTEN ATILINCA DİRENİŞE GEÇTİLER
BİRTEK-SEN’e üye olmalarının ardından işçiler, TEKSİF ve fabrika yönetimi tarafından önce tehdit edildi, ardından da kadrolu 5 işçi işten atıldı.
İşlerine geri dönmeyi talep işten işçiler, fabrika önünde direnişe geçti.
DİRENİŞ SONUÇ VERDİ, TALEPLERİ KABUL EDİLDİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işten atılan işçilerle fabrika önünde başlattıkları direnişin ve fabrika içerisindeki mücadelenin sonuç verdiğini vurgulayarak, işçilerin işe alındığını ve tüm taleplerinin kabul edildiğini duyurdu.
Türkmen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları ifade etti:
"Az önce tarihi bir kazanıma daha imza attık. Samur Halı’da işçiye sorulmadan imzalanan sefalet sözleşmesine isyan edip sendikamıza geçen ve işten atılan işçilerle fabrika önünde başlattığımız direniş ve içerdeki mücadele sonuç verdi. İşçiler işe alındı, tüm talepler kabul edildi.
Bugün BİRTEK-SEN olarak işverene ve işyerinde yetkili olan TEKSİF sendikasına şu çağrıyı yapmıştık:
1- İşyerinde sendika yönetimi işçilere bırakılsın, temsilcileri ve disiplin kurulu üyelerini işçiler seçsin
2- İşçiye sorulmadan imzalanan sefalet sözleşmesi yenilensin. Ek zam talebi kabul edilsin, işçilerin seçtiği temsilcilerle ve işyerinde bütün işçilerin onayını alarak 6. ayda sözleşme yenilensin.
3- İşten atılanlar geri alınsın, bundan sonra hiç bir işçinin haksız yere işten atılmayacağı ve kötü koşulların düzeltileceği sözü verilsin…
Bu talepleri kabul edin, biz de burdaki örgütlenmemizi durduralım ve işçiler tekrar TEKSİF’e üye olsun dedik. Ve bu taleplerin hepsi kabul edildi. İşçiler kazandı, biz kazandık!
Sözümüzü tutarak buradaki örgütlenmemizi durduruyoruz. Ama verilen sözlerin takipçisi olacağız.
Sendikal rekabeti değil, işçi sınıfının çıkarlarını, birliğini ve iradesini temel alan sınıf sendikacılığını savunuyoruz.
Daha çiçeği burnunda bir sendika. Tekstil işçilerinin onlarca yıllık mücadele birikimine dayanarak kurulan BİRTEK-SEN mücadeleci sendikacılığının odağı olacak."
April 14, 2022
(Ankara/EVRENSEL)