Şahintepe halkı imar planına karşı dava açtı: Mahallemizden vazgeçmeyeceğiz
Başakşehir Şahintepe Mahallesi’nde yıllardır yaşadıkları evlerinden ‘buradan kanal geçecek’ denilerek gönderilmek istenen mahalle halkı projenin iptali için eylem yaptı.
Fotoğraf: Şahintepe Halk Dayanışması
Eylem NAZLIER
İstanbul
İstanbul Başakşehir’de bulunan Şahintepe Mahallesi’nde yıllardır yaşadıkları evlerinden ‘buradan kanal geçecek’ denilerek gönderilmek istenen mahalle halkı projenin iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde bir araya geldi.
Burada yapılan açıklamanın ardından, imar planına karşı dava açan mahalle açan mahalleli, “Barınma hakkımız gasp edilemez” dedi.
“Şahintepe halkındır halkın kalacak” pankartı açan mahalleli, “Ranta hayır”, “Kanal değil yaşam”, “Mahalle kültürüne dokunm”, “Çilesini biz çektik, sefasını biz süreceğiz”, “Hacımaşlı’da anca mangal yakarız”, “Komşuluk transfer edilemez” yazılı dövizler taşındı. Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Barınma hakkı gasbedilemez” sloganları atıldı.
“30 SENELİK EMEĞİMİZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi önünde yapılan açıklamada Şahintepe Platformunda yer alan mahalleliler tek tek söz aldı. Şahintepe Platformu’ndan Mehmet Kaya, “Biz Şahintepe’de mağdur insanlarız. Bugün burada olmamızın sebebi mağduriyetimizdir. Kimsenin malında mülkünde gözümüz yok. 30 senelik emeğimiz için mücadele ediyoruz” dedi.
Mağduriyetlerini dile getirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittiklerini ama karşılarında kimseyi bulamadıklarını söyleyen Kaya, “Başakşehir belediyesine gittiğimizde kapılar kapanıyor eğer burada bir plan yapılmışsa bu halkı göz önünde bulundurulması gerekiyor. İnsanların fikrini alması gerekmiyor mu Şahintepe’de bu kadar insan var. Bir güne birgün Başakşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik Bakanlığına bağlı herhangi yetkili gelipte bizim hiçbirimizin fikrini almadı. Bizi yok saymaya devam ediyorlar. Biz yok sayamazlar, yok olmayacağız hakkımız için mücadele edeceğiz ve direneceğiz” ifadelerini kullandı.
“TOPRAKLARIMIZI ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR”
Şahintepe platformundan Mehmet Şirinöget, “Şahintepe yaklaşık 40 senedir kurulmuş bir mahalledir. Bu 40 sene içerisinde hangi belediye geldiyse bize imar çalışması için söz verdiler. O sözler hep askıda kaldı. İmar çalışması yapılmadı. Netice itibariyle bugüne kadar getirdiler. Bugünden sonrada topraklarımızı elimizden alıp Arnavutköy’e atmak istiyorlar. Bir haksızlık var ben yargıya güveniyorum. Bizim hakkımızı verecektir” dedi.
“HER TÜRLÜ ÇİLESİNİ BİZ ÇEKTİK”
Şahintepe Platformu’ndan Şahabettin Bediroğlu,” 30-35 senedir Şahintepe’deyim. Her türlü çilesini çektik. Biz Şahintepe’nin çamurunu da çektik, tankerle su topladığımızı günleri de biliyoruz. Biz Şahintepe’de elektriksiz kaldığımızı da biliyoruz. Bataklık haldeydi geldiğimizde yaşanılır bir hale getirdik bunu gören rantçılar elimizden almaya çalışıyorlar biz buna asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
“VATANDAŞIN HAKKINI VERECEKSİNİZ”
Daha sonra ailelerin avukatı Can Atalay söz aldı. Atalay, “Milletin vatandaşın malına çökülemez. Kanal İstanbul halk sağlığına zararlıdır. Daha hazırlığı halka zararlıdır” dedi.
Süreci anlatan Atalay şunları söyledi: “Bu insanlara tapu verilmiş. Henüz elektriği bağlanmış, suyu bağlanmış. Bütün kamu hizmeti götürülmüş. 18 madde uygulamış yani biz burada imar planı yapacağız, kamu yararı için arazinizden belli alanı alacağız denmiş daha önce. Şimdi ikinci kez yapıyor. Olmaz açıkça hukuka aykırı. Bu kadar hukuka aykırılık içerisinde su havzasıdır odur budur diyerek vatandaşın başında demokles'in kılıcını sallayamazsınız. Vatandaşın hakkını vereceksiniz”
Konuşmaların ardından mahalleli adına ortak açıklamayı Nagihan Kamçı yaptı. “Yıllarca emek vererek inşa ettiğimiz, güzelleştirdiğimiz mahallemizden “tapu transferi” adı altında gönderilmek isteniyoruz” diyen Kamçı, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıllarca imar sorununun çözülmesini isteyen bizlere son olarak “evlerinizi bırakın Arnavutköy Hacımaşlı’ya gidin” demektedir. Bakanlık, Şahintepe halkına danışmayarak, bizi muhatap almayarak gizlice aldığı bu karar ile bizleri evimizden edebileceğini düşünmektedir. Başakşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu ise projenin mahalle halkının faydasına olacağı yönünde çarpıtmalar yapmaktadır” dedi.
“MAHALLELİ YARARINA DEĞİL”
Başakşehir Belediyesi 2020 yılında halkın tapulu arsasından yüzde 40’a varan kesintiler yaptığını hatırlatan Kamçı, “Belediyenin pandemiyi fırsat bilerek sessiz sedasız tapulara işlediği bu düzenlemeden halk haberdar edilmedi. 2021 yılının sonunda “Müjde imarlı tapularınız çıktı” denilerek pankartlar asıldı. Tapularını almaya giden halk ise arsalarında kesintiler yapıldığını öğrendi. Bu hak gasbı yetmezmiş gibi Ocak 2022’de Bakanlık, mahallelinin taşınmazını (arsasını), “hukuk dışı” bir yöntemle 30 kilometre ötede, başka bir ilçede bulunan Hacımaşlı’ya taşıdı. Bir mahalleyi 30 kilometre uzağa, başka bir ilçenin sınırlarının içerisine sürgün etmek hiçbir imar uygulamasında yoktur; bu bütünüyle hukuksuzluktur ve hiçbir mantıklı açıklaması da yoktur. Bizlere buradan kanal geçiyor, mecburen gitmek zorundasınız denilmekte, fakat aynı güzergahta “kuru gıda hali” yapıldı ve yol çalışmaları yapılmakta. Yine aynı bölgede gözü dönmüş Katarlı emlak zenginleri, müteahhitler konut reklamları yapmakta. 3194 sayılı imar kanunun 18’inci maddesine göre mahallemize bir imar getirildi fakat bu imarda memnun kalan tek bir kişi bile yok, belediye dışında! Çünkü bize dayatılan bu imar planı, mahallelinin yararına değil” diye konuştu.
“MAHALLEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”
Kamçı son olarak şunları söyledi: Bizler yıllarca elektriği, suyu, doğalgazı, yolu olmayan, yok sayılan Şahintepe halkıyız. İşçi ve emekçilerin yoğunlukta olduğu mahallemizde birçok şeyi kendi imkanlarımızla yaptık.