"İşçinin bayramı karnı doyarsa olur"

Adana’da işçi durağından notlar: İşçilerin 1 Mayıs öncesi gündemi yoksulluk, artan fiyatlar, işsizlik, borç…

15 Nisan 2022 00:00
Son Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2022 14:31
Paylaş

Volkan PEKAL
Seren ELATAŞ
Adana

Adana’da D-400 Karayolu üzerinde Akıncılar durağında servis beklerken konuştuğumuz işçilerin 1 Mayıs öncesi gündemi yoksulluk ve artan fiyatlar. Eriyen ücretler, işsizlik ve borç ile boğuşan emekçiler, emeklilikte yaşa takıldıkları için çalışmak zorunda kalan emekliler geleceğe umutla bakamadıklarını anlatıyor.

Murat Akfırat aylarca süren işsizlikten sonra girdiği işyerinin servisine binebilmek için her gün köyünden 35 kilometre yol gelip akşam aynı yolu dönüyor. 4 bin 250 liranın 600 lirasını yol parası olarak veren Akfırat, “Burada ev tutamıyorum, almaya kalksam alamıyorum” dedi. Geçinebiliyor musunuz?” diye sorduğumuzda “Tövbe! Kim diyorsa yalan söylüyor. İşçiyi düşünen yok” diye cevap veren Akfırat şöyle devam ediyor: “Asgari ücret yetmiyor. Eskiden bayramdan bayrama eti görüyorduk. Tavuk yiyorduk ama şimdi onu da göremiyoruz. Evde 4 çocuk var, 6 kişiyiz. Yemeğe günlük 10 TL versek kişi başı 60 lira eder. Bizim yevmiyemiz zaten 140 lira. Eskiden devlet simit çay hesabı yapardı ya, şimdi simit de yiyemez olduk” diye konuştu.

"AÇ KALDIKTAN SONRA BAYRAMI NE YAPAYIM"

“İşçinin bayramı çalışırsa, karnı doyarsa olur” diyen Akfırat şunları söylüyor: “3-4 ay işsizdim, çocuk bir şey istiyor, boynunu büküyorsun, yere bakıyorsun, ‘Tamam oğlum yarın alacağım...’ Ama çocuk anlamıyor. Yetmiyor ki bir şey alasın. Geçen sene 35-40 liraya aldığım yağı şimdi 100 liraya alamıyorum. Varsa yoksa halk eziliyor. Zengin yine yaşıyor, fakir adam 1 lirayı arıyor. Fakirin bir umudu kalmamış ki. Artık mecburi yaşıyorsun, ona da yaşamak denirse.”

"TATİLDE BİLE YEVMİYEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Tatillerde dahi iki gün daha çalışmayı düşünür hale geldiklerini ifade eden Akfırat, “Bayram tatili mi? Evden dışarı çıkıyor muyuz? Onu sorun. Nereye gideceksin? Zenginler nereye tatile giderim diye düşünüyor. Biz yıllık iznimizde ‘Tarlaya gidip de bir iki yevmiye kazanır mıyız’ diye düşünüyoruz. Tatil en fazla ev, kaynanama gider otururuz. Sosyal hayat zaten yok bizde. Çocukları bir yere götüremiyoruz. Dışarı çıkarsam üç yevmiyeyi bir günde yiyeceğiz. Ne yapacağım sonra” diyor.

"BAYRAMDA DA ÇALIŞACAĞIZ"

25 yıldır işçilik yapan Hasan isimli yurttaş, emeklilikte yaşa takıldığı için hâlâ çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Emekli olup da aldığı ücrete emekli maaşını da eklemeyi hayal eden Hasan, asgari ücretle pazara bile gidemediğini belirterek, “İnşallah asgari ücrete zam yaparlar da ekmeğimize bakarız. Zamları geri alsınlar. Hiçbir yere gidemiyoruz, yola çıkamıyoruz, aldığımız paranın hepsini, yola, elektriğe, suya veriyoruz, bir şey kalmıyor. Bayram tatilinde de çalışacağız. Çalışmak zorundayız” dedi. 

"ZAMLAR GERİ ALINSIN"

Mustafa Sağlam emekli olabilmiş ancak emekli maaşı yetmediği için çalışmaya devam etmek zorunda olan bir işçi. Güvenlik görevlisi olarak çalışan Sağlam, 1 Mayıs’a giderken ekonomik şartların daha iyi durumda olmasını talep ettiklerini söylüyor. Sağlam, “Görüyorsunuz bir emekli çalışmadan geçinemiyor. 2 bin 500 lira emekli maaşı alıp geçinemiyoruz. Bu zamların geri çekilmesini istiyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Bebeğini bırakmak zorunda kalan kadın için 2 yıla kadar hapis istenen iddianame kabul edildi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da kayyımdan 'zorunlu' iftar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa