14 Nisan 2022 23:40

Batman’da askıda ekmeğe talep arttı: Ne söyleyebiliriz, yokluk

Batman'da askıda ekmek için bekleyenlerin sayısı her gün artıyor. Konuştuğumuz yurttaşlar, “Ne söyleyebiliriz ki? Ekmek kavgası, yokluk” derken, çevredeki esnaf ise “Geleceğe kaygılı bakıyoruz” diyor.

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel 

Paylaş

Dilan TEMİZ
Batman

Durumu iyi olanların fırına parasını verip ihtiyaç sahiplerinin alması için bıraktığı askıda ekmek uygulamasına zamlardan sonra geçen yıla oranla talep arttı. Batman’da Çarşı Mahallesi Seyran Caddesi üzerinde bulunan bir fırında askıda ekmek için uzun kuyruklar oluşuyor. Yurttaşlar, ramazan ayında iftarda evine bir ekmek götürebilmek adına sabahtan akşama kadar sırada bekliyor. Kimi çocuğunu evde yalnız bırakıp geliyor, kimi kendisiyle alıp getiriyor. Her geçen gün sırada bekleyenlerin sayısı da artıyor.

Evrensel’e konuşan yurttaşlar, “Ne söyleyebiliriz ki? Ekmek kavgası, yokluk” derken, çevredeki esnaf ise “Geleceğe kaygılı bakıyoruz” diyor.

"ZOR DURUMDA KALDIĞIMIZ İÇİN BURADAYIZ"

İsminin yazılmasını istemeyen bir kadın, sabah saat 10.00’dan beri ekmek için sırada olduğunu söylüyor. “Zor durumda kaldığımız için buradayız” diyen kadın, “Kızım  8. sınıfa gidiyordu, yokluktan okula gönderemiyoruz. Eşim  kaza geçirdiği için çalışamıyor. 5 tane çocuğum var. Ramazan ayında bu oruçta onlara nasıl ekmek götüreyim. Bazen yardımseverler burada bekleyenlere 10-20 lira veriyorlar. Bugün 10 lira verdi biri, çok zoruma gitti. 10 liraya bir şey gelmiyor ama bizim için ne kadar kıymetli bilmiyorlar” diyor.

Sırada bekleyen başka bir kadın ise şunları söylüyor: “Ne söyleyeyim ki ekmek kavgası, yokluk… Başka ne söyleyebilirim. Çocuğum evde yalnız ama ben buraya gelmek zorundayım.”

Ayşe Batır da, “Ekonomik kriz var, insanlar neden beklesin yoksa. Saat 11.00’de geldim buraya ben, saat şu an akşam 4. oruçluyum, oruçlu oruçlu ihtiyacı olmayan kim bekler burada. Kimse beklemez” diyor.

SAYI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Askıda ekmek uygulamasının yıllardır sürdüğünü söyleyen Fırın Çalışanı Hamit Oktay, bu yıl talebin çok daha fazla olduğunu söylüyor. Oktay, “Günde 300 civarı ekmek dağıtıyoruz. Ramazanda aslında bu bir gelenek haline geldi. Hayırseverler gelip ihtiyaç sahipleri için ekmek bırakıyor. Bu sene talep geçen senelere oranla kesinlikle çok daha fazla. Bekleyen insanların sayısı giderek artıyor. İnsanlar ihtiyaç sahibi olmasa gelip saatlerce burada beklemez” diyor. Geçen seneye oranla maliyetlerin de çok arttığını belirten Oktay, “Unun çuvalını 150 liraya alıyorduk şimdi 300-400 lira. Ekmek 2 liraydı şimdi 4 lira. Ekonomik bir kriz var ve üretmeyen bir Türkiye var” diyor.

"EKONOMİK KRİZ YOK DİYENLERİN DELİ OLMASI LAZIM"

Başka bir Fırın Çalışanı Cemal Gümüş ise “Ekonomik kriz yok mu?  Yok diyenlerin deli olmaları lazım bence. Onların her gün yediklerini biz bir ayda yiyemiyoruz, onların cebi dolu, bak kimin cebinde para var? Onların çevresi yedikleri sağa sola verdiklerini onda birini buradaki halka verseler inan kimse bu kapıya gelmez” diyor. Bu yoksulluğun çözümünün de barıştan geçtiğini dile getiren Gümüş, “Barış olmadan, kardeşlik, eşitlik olmadan çözülmez. Bu da barışla çözülür. Şu an devletin savaşa harcadığı paranın onda birini bu halka verseler hiç aç insan kalmaz” diyor.

ÇEVREDEKİ ESNAF: GELECEĞE KAYGILI BAKIYORUZ

Askıda ekmek için oluşan kuyruğu çevredeki esnaf ile de konuşuyoruz. Ayakkabı Dükkanı İşletmecisi Alican Durak, ülkeyi yönetenlerin utanması gereken bir manzara olduğunu söylüyor. Durak, “Esnafız, dükkanı açıyoruz, siftah yapamıyoruz. 50 liraya verdiğim ayakkabı 400 lira olmuş, nasıl kurtaracağız, nasıl satacağız?​” diye soruyor.

Tütün Dükkanı İşletmecisi Turgut ise, geçen yıl ekmek kuyruklarının bu kadar olmadığını belirterek, fakirin tam fakir zenginin tam zengin olduğunu dile getiriyor.

“Bugün 4 bin 250 liraya ne geliyor?​” diye soran Esnaf Yusuf Arlı da, “Ekmek  5 lira olmuş. 10 tane nüfusu olan bir insan ekmeğe 50 lira para vermek zorunda, ayda ne kadar ediyor. Her biri bir tane yerse bir de daha fazlasını yemek isteseler ne olacak? Yiyemeyecekler.  Burası tek değil ülkenin yarısı bu halde perişan durumda. Geleceğe hep kaygılı bakıyoruz. Geçen seneye oranla durumumuz bitik. Maaş ödüyoruz çalışanlara, sigorta öde, şunu öde, inan bazen eve parasız gidiyorum. Bugün böyle olmamızın sebebi hırsızlar başka bir sebebi yok” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu, Silivri Cezaevindeki işkenceye tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

İzmir ve İstanbul Tabip Odaları genel kurulu hafta sonu yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa