16 Nisan 2022 12:49

Pirelli, Prometeon ve Brisa’da sözleşme imzalandı: İşçiye soruluyormuş gibi yapıldı

Lastik-İş’in örgütlü olduğu Pirelli, Prometeon, Brisa fabrikalarında çalışan 5 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ebru Yiğit
Kocaeli

DİSK’e bağlı Lastik-İş’in örgütlü olduğu Pirelli, Prometeon, Brisa fabrikalarında çalışan 5 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Goodyear ile salı günü yapılan sözleşme ile aynı olan 3 fabrikanın sözleşmesinde ücretlere yüzde 40 oranında zam yapıldı.

Lastik-İş’in örgütlü olduğu 3 işyerinde sözleşme imzalanmadan önce Lastik-İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı teklifi işçiye sunacaklarını söylediği bir açıklama yayımladı.

İşçiler ise yaşananlar ile söylemlerin farklı olduğunu kaydetti. Pirelli/Prometeon işçileri sözleşme görüşmeleri sürerken de greve gidilmeyeceğini bildiklerini ifade etti.

8 yıldır destek kadrosunda çalışan işçi “Başkan fabrika önüne gelmeden herkes kabullenmişti. Fabrika önüne gelince de başka çaremiz olmadığından hep bir ağızdan evet dedik. Herkes el kaldırdı. Temsilciler aramızda geziyordu. Sıkıysa kalkmasın o eller. Normalde Goodyear’da sözleşme imzalandığında bize de ‘Sizinle toplantı yapacağız, zammı konuşacağız’ dediler. Ama toplantı falan olmadı. Kapalı kapılar ardında yüzde 40 zam kabul edilerek, işçiye soruyormuş gibi yapılarak imzalandı” dedi. “Her sözleşme döneminde aynı hikaye yaşanıyor” diyen işçi, “Süreç içerisinde bizlere bilgi bile verilmiyor. Yerel gazetelerden öğreniyoruz. Başkan, ‘Gerekirse greve gideriz’ dedi onu bile gazeteden öğrendik. Sonra biz yüzde 50 zam istedik onlar ‘Yüzde 40 verdiler, biz de anlaştık’ dediler, sorsanız bizim fikrimiz alınmış mı oluyor şimdi?​” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALDI

6 yıldır Prometeon’da çalışan bir diğer işçi “Sözleşme sürecinde sendika destek kadrosuna yüzde 87 zam istiyordu. Hatta diğer fabrikalardan işçiler konuşuyordu. Asgari ücrete gelen zammı dahil ederek yüzde 87 istediler. Yani biz asgari ücretten düşük alıyorduk. Asgari ücret zammıyla 4 bin 250 oldu ücretimiz, bunun üzerine de bize yüzde 40 yapıyorlar” dedi.

"SENDİKACILARA YALAKALIK YAPAN ÇOK KİŞİ VAR"

5 yıldır Prometeon’da çalışan işçi ise “Bizim aldığımız ücret yaptığımız ise göre az. Ağır iş yapıyoruz, sağlığımızdan oluyoruz aldığımız ücret ay sonunu getiremiyor. Eskiden kadrolu işçi için de 11-12 bin lira para çok iyi paraydı. Şimdi biz gelen zam ile alınacak bu paralar ile yine geçinemiyoruz. Zamdan memnun olanlar da var bugun sendikacılar gelince en önde alkışladılar beğenen de var ama bir kısmı da yalakalık yapıyor” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Hakkari Derecik'te sınır hattında bir genç yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Emekliler Ankara’da haykırdı: İnsanca yaşamak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa