16 Nisan 2022 13:43

CHP'li Süleyman Girgin, orman yangınları sonrası talan iddialarını Meclise taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin: Yangın sonrası talan iddiaları, yangın sürecindeki beceriksizliğin yangın sonrası yanan alanlara yönelik nasıl bir açgözlülüğe dönüştüğünü açıkça gösteriyor.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, orman yangınları ve ardından yapılan ihalelerle ilgili basına yansıyan iddiaları, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.

Orman yangınlarına karşı derhal tedbir alınması gerektiğini ve yangın çıkınca bunun için çok geç olacağını vurgulayan Girgin "Yangın sonrası talan hakkındaki iddialar, yangın sürecindeki beceriksizliğin yangın sonrası yanan alanlara yönelik nasıl bir açgözlülüğe dönüştüğünü açıkça gösteriyor" dedi.

"RAYİÇ BEDELİN ALTINDA TOMRUK SATIŞI KESİNLİKLE YASAKLANMALI, DİKİLİ SATIŞ YÖNTEMİNDEN VAZGEÇİLMELİ"

Girgin, orman yangınlarında yanan alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan ihalelerle, tomruk, telefon-maden direkleri, kabuklu-kabuksuz kâğıtlık, sanayi ve yakacak odun gibi milyarlarca lira tutan orman ürününün değerinin çok altında satıldığının kamuoyuna yansıdığını anımsattı.

Girgin ayrıca bu satışlarda usulsüzlükler yapıldığı, piyasada metreküp fiyatı 2 bin 500 TL olan milyonlarca metreküp emvalin ortalama 100 TL’den satıldığı, 20 milyon metreküp olan orman emvalinin 13 milyon olarak kayıtlara geçirildiğinin basına yansıdığını da belirtti.

"Tahsisler yolu ile de orman varlığımızın uluslararası şirketlere peşkeş çekildiği, yılda 10 milyon metreküp üretim planlanan ormanlarımızdan 40 milyon metreküp ağaç kesildiği yine çıkan haberler arasında yer almaktadır" diyen Girgin, şirketlere rayiç bedelin altında tomruk satışının kesinlikle yasaklanmasını, dikili satış yönteminden vazgeçilmesini, bu durumun usulsüzlüğün önünü açtığını ve orman katline dönüştüğünü vurguladı.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Girgin'in Bakan Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorular yer aldı: 

  • 2021 yılındaki orman yangınlarının ardından, yanmış alanlardaki orman emvalinin satışı için kaç adet ihale yapılmıştır? Söz konusu alanların orman emvali kaç metreküp olarak hesaplanmıştır?
  • Piyasada metreküp fiyatı 2.500 TL orman emvalinin, metreküpünü ortalama 100 TL’den satıldığı doğru mudur? Satıldı ise hangi firmalara satılmıştır?
  • Tahsisler yolu ile kaç hektar orman alanı uluslararası şirketlerin kullanımına sunulmuştur? Bu tahsislerin fiyatları hangi kritere göre belirlenmiştir?
  • Elektrik dağıtım şirketlerinin sorumluluk alanında enerji nakil hatları nedeniyle kaç orman yangını çıkmıştır? Bu yangınlara ilişkin soruşturmalar sonucunda hangi yaptırım kararları alınmıştır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emekliler Ankara’da haykırdı: İnsanca yaşamak istiyoruz

SONRAKİ HABER

Pınar Gültekin'in babası: Erdoğan’ın samimiyetini uygulamada göreceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa