16 Nisan 2022 15:26

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuna açılan kapatma davası protesto edildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformuna "kanuna ve ahlaka aykırı" faaliyetlerde bulunduğu suçlamasıyla açılan kapatma davası İzmir, Adana ve Eskişehir'de protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine (KCDP) "kanuna ve ahlaka aykırı" faaliyetlerde bulunduğu suçlamasıyla açılan kapatma davası İzmir, Adana ve Eskişehir'de protesto edildi.

"KATİLLER KORUNUYOR, BİZİM AİLEMİZ OLANLARA DAVA AÇILIYOR"

İzmir’de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz” pankartı açarak “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın mücadelesi durdurulamaz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı.

Katledilen kadınların ailelerinin yanı sıra İzmir Kadın Platformu (İKP), EMEP, Mor Sarmaşık, Eşitlik, Kadın Savunma Ağı gibi birçok kurum eyleme destek verdi.

Açıklamada ilk olarak katledilen kadınların aileleri söz aldı.

Katledilen Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer, “Devlet katilleri koruyor ama bizim ailemiz olanlara dava açılıyor, bunu anlamıyoruz” dedi.

Büşra Yabaşkul'un annesi Zuhal İnce, “Platform ahlaksızlık yaptığı gerekçeyle kapatılmak isteniyor. Ben iki yıldır böyle bir şey görmedim. Onlar iki yıldır benim yanımda benim sesim oldu, şimdi ben onların yanındayım” diye konuştu. 

“KATİLLERİ, TECAVÜZCÜLERİ, ŞİDDET UYGULAYANLARI TUTUKLAYIN”

Yağmur Önüt'ün annesi Sevgi Gülseren ise "Buradaki bütün çocuklar benim için Yağmur. Onlar bana güç verdiler destek oldular. Ben tam rahat ettim derken siz benim çocuklarıma dokunamazsınız, onlara ahlaksız diyemezsiniz. Siz katilleri, tecavüzcüleri, şiddet uygulayanları tutuklayın” dedi.  

Dava sürecinde platformun kendilerini yalnız bırakmadığını söyleyen Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül de “Biz asla yalnız değilsek bu kadınlar sayesinde. Kadınları ve annemi koruyamadınız, lütfen bize sahip çıkan insanların yanımızda olmasına izin verin” DEDİ.

Şebnem Köker'in babası Abdullah Köker de yaşadığı süreci anlatarak platform desteğinin önemine değindi.

Boşanma aşamasındaki eşi tarafından 44 yerinden bıçaklanan ve yaşam mücadelesini kazanan Aycan Beysülen de kadınların mücadelesi sayesinde yaşama tutulduğun söyleyerek, “Ben hiçbir zaman yalnız kalmadım, bu platformda yalnız kalmayacak” dedi. 

“KADIN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ, ENGELLENEMEZ”

Ailelerden sonra destek veren kurumlar söz aldı.

İKP adına söz alan Nuray Öztürk, kapatma davasının kadınlara yönelik saldırının bir parçası olduğunu söyleyerek, “KCDP’ye yönelik bu davayı evlilik yaşının düşünmelerinden, müftülere nikah yetkisi vermeye, Bakanlığın adından kadını çıkarmaktan tutun da İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına, nafaka hakkının gasbedilmek istenmesine, yüzlerce kadın düşmanı uygulamanın devamı olarak görüyoruz. İşine gelmediğinde elinden ekmeğini alıp eve kapatacakları, evdeki bütün yükü üzerine yıkacakları, canları istediğinde öldürecekleri, canları istediğinde sövecekleri kadınlar istiyorlar. Ama biz on binler olup sokakları dolduran kadınlarız, tek bir halkımızdan hayatımızdan, dayanışmamızdan vazgeçmeyiz. Dayanışmamızla, örgütlülüğümüzle bize bu hayatı zindan eden erkek egemen tek adam rejimi ve sermaye iktidarını alaşağı edeceğiz. Önümüz 1 Mayıs, 8 Mart'tan alığımız güçle, alanlarda olmaya, taleplerimizi örgütlemeye, dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi yargılanamaz engellenemez” diye konuştu.

“EŞİT VE ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

EMEP İl Başkanı Emine Uyar ise “Böyle bir kuruma kapatma davası kabul edilemez. Çocuk istismarının dosyalarını görünmez kılan, katilleri saklayan bir iktidarla yüz yüzeyiz. Kadınları, kurmak istedikleri düzene karşı büyük bir engel olarak gördükleri için bunları yaşıyoruz. Ama asla mücadeleden, hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. KCDP’de asla yalnız değildir. Hep birlikte omuz omuza mücadele edeceğiz, ta ki eşit ve özgür bir dünyada yaşayıncaya kadar” dedi. 

Söz alan diğer kurum temsilcileri de mücadele vurgusu yaptı. 

“SALDIRILARA KARŞI ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEĞİZ”

Kadın Cinayetlerini Durduracağı Platformu adına basın açıklamasını okuyan Elif Tunca, “KCDP derneğimize açılan bu davayı, yalnızca kendi mücadelemize yönelik bir saldırı olarak görmüyoruz. Bu saldırının tüm demokratik kamuoyuna yönelik bir saldırı olduğunu biliyoruz. Kadınları ve LGBTİQ+'ları şiddet karşısında yalnız bırakmak pahasına İstanbul Sözleşmesi’nden imza çeken siyasi iktidarın; mücadele edenleri yıldırma çabası, ülkedeki nice hukuksuzluktan bağımsız değildir. Sanmasınlar ki bu hukuksuzluklara alışırız. Normalleştirmeyeceğiz, meşrulaştırmayacağız” diye konuştu. 

Tunca, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Kadın Meclisleri olarak bugüne kadar asla yalnız yürümedik. Biliyoruz ki haklı mücadelemize yönelik bu saldırılar karşısında da asla yalnız yürümeyeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ADANA

Adana'da düzenen basın açıklamasında da “Kadın mücadelesi durdurulamaz” denildi.

Atatürk Parkı'nda saat 14.00’te gerçekleşen eylemde açıklamayı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Pelin Türker okudu.

Adana Kadın Platformu adına konuşan Av. Sevil Aracı dayanışma çağrısında bulundu.

Basın açıklaması davanın 1 Haziran'da görülecek ilk duruşmasına yoğun katılım çağrısıyla sona erdi. (Adana/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR

Eskişehir'de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na yönelik açılan fesih davasını protesto etmek üzeren toplanan çeşitli meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri açıklamalarda bulundu.

(Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TÜSAD’dan saman nezlesi uyarısı: Tedavi edilmezse başka hastalıklara zemin hazırlar

SONRAKİ HABER

Şişli'de bir araya gelen yurttaşlar "Zamlar geri alınsın" talebini haykırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa