16 Nisan 2022 17:22

Adana’da yurttaşlar “Geçinemiyoruz” diyerek ek zam talep etti

Adana Geçinemiyoruz Platformu, düzenlediği eylemle “Geçinemiyoruz, zamlara artık yeter; pahalılığa, yoksullaşmaya, işsizliğe, güvencesizliğe, açlığa artık yeter" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana’nın çeşitli noktalarında bildiriler dağıtarak vatandaşları ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddetmeye çağıran Geçinemiyoruz Platformu, Atatürk Parkı’nda eylem gerçekleştirdi.

Müzikler eşliğinde halayların çekildiği eylemde yurttaşlar, “Geçinemiyoruz, zamlara artık yeter, pahalılığa, yoksullaşmaya, işsizliğe, güvencesizliğe, açlığa artık yeter” dedi. 

Eylemde basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya okudu. Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birinin yaşandığını ifade eden Kaya, krizin yükünün halkın sırtına yüklenemeye çalışıldığını söyledi.

“EMEKÇİLER YOKSULLAŞTIRILIRKEN PATRONLAR SERVETİNE SERVET KATIYOR”

Artan enflasyon karşısında emekçilerin maaşları her geçen gün eridiğini ifade eden Kaya, "Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik. Ev kiralayamaz, kiraladığımızı da ödeyemez olduk. Binbir emekle büyüttüğümüz çocuklarımız barınacak yurt bulamıyor. Okullarından mezun olanlarsa iş bulamıyor" dedi.

Bu sırada zenginleşenlere dikkat çeken Kaya, "Bizler iktidarın uyguladığı ekonomik program sebebiyle bilinçli bir şekilde yoksullaştırılıyorken bir kesim, uygulanan bu politika sayesinde servetine servet katıyor. Bize soğan ekmekle yaşam sürdürmemiz salık veriliyor, kaynak yok deniliyor ama bize olmayan kaynaklar hazine garantili KOİ projeleri aracılığıyla yandaş müteahhitlere gidiyor” dedi. 

“ZAMLAR GERİ ALINSIN”

Tüm emekçilere ek zam talep eden Kaya, ulaşım, su gibi temel kamu hizmetler üzerindeki ağır maliyetleri oluşturan elektrik, doğal gaz ve akaryakıt üzerindeki ÖTV ve KDV sıfırlanmasını istedi. 

Kamu emekçilerine grevli toplu sözleşme istediklerini dile getiren Kaya, taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Tüm emeklilere asgari ücretin üzerinde insanca yaşayacağı bir ücret ödenmesini istiyoruz.
  • EYT sorunu seçim malzemesi yapılmadan bir an önce çözülsün istiyoruz.
  • 3600 ve 7200 ek gösterge bütün kamu emekçilerine ayırımsız verilsin istiyoruz. 
  • Kamuda kadrolu istihdam istiyoruz! Sözleşmeli kamu emekçilerinin derhal kadroya geçirilmesini istiyoruz. 
  • Parasız, kamusal eğitim ve sağlık istiyoruz. 
  • Hayatın her alanında adalet istiyoruz. 
  • Sağlıkta şiddetin son bulmasını ve Kovid-19’un herhangi bir kıstasa bağlanmadan meslek hastalığı sayılmasını istiyoruz.
  • Mülakat değil, liyakat istiyoruz. 
  • Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin etkin bir şekilde hayata geçirilmesini istiyoruz.
  • Nafaka hakkına dokunulmamasını istiyoruz.
  • Eşitlik, özgürlük, laiklik, adalet ve barış istiyoruz.

“İŞÇİNİN, MEMURUN İSTEDİĞİ ÇOK ŞEY DEĞİL”

Eylemde konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Halkı ezim ezim ezenler müteahhitlerine aynı şekilde ketum davranmıyorlar" dedi. Açıklanan asgari ücretin gelen zamlarla kısa sürede emekçilerin cebinden alındığını ifade eden Şevkin, “Emekçilere zam verme konusuna gelince hükümet aynı bonkörlüğü göstermiyor” diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, işçiden çiftçiye herkesin zamlardan dolayı perişan olduğunu belirterek "Memurun, işçinin istediği çok şey değil. İnsanca yaşam istiyorlar. Asgari ücretin iyileştirilmesini, insanca yaşama yeter bir zam istiyorlar ve haklılar da" dedi. 

HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış, "1 Mayıs’a gidiyoruz. Orada da bir şeyler haykıracağız. Bir ülkede açlık boy vermeye başlamışsa bu şu demektir; gideceksiniz ve bu platformda bulunanlar sizi gönderecek olanlarıdır’” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 4 bin 86 yeni vaka tespit edildi, 19 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Gaziantepspor işçilerinin Valilik önündeki oturma eylemi 3 gündür sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa