ODTÜ Biyoloji öğrencileri: Özgür bilim, güvenceli gelecek istiyoruz
ODTÜ'de biyoloji öğrencileri ile yaklaşan 1 Mayıs'ı konuştuk. Geleceksizlik kaygısını ifade eden öğrenciler, özgür ve halk yararına bilimsel üretim yapabilecekleri bir ülke talep ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Anıl KARAHAN
Ankara
1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü yalnızca işçi ve emekçilerin değil; eğitim hakkı engellenen, geleceksizlik kaygısı yaşayan gençlerin de mücadele günü. ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümünde 1 Mayıs’ın üniversiteliler için ne anlam ifade ettiğini, biyoloji öğrencilerinin hangi taleplerle 1 Mayıs’a katılacaklarını konuştuk.
Biyolojik Bilimler Bölümü birinci sınıf öğrencisi “Hayatımızın her alanının işçilerin emekleriyle oluştuğunun bilincinde olmalıyız. Sadece 1 Mayıs’ta alanlarda değil her gün emekçilerin hakkını düşünmeliyiz” dedi.
Bir diğer birinci sınıf öğrencisi “Geleceğin emekçileri olarak 1 Mayıs’ta yerimizi almamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin temel bilime karşı olan ilgisizliği sebebiyle her gün geleceğe dair kaygı ve endişelerim artıyor. Bu kaygılarla başa çıkabilmek ve değişiklik yaratmak adına 1 Mayıs’ta hepimiz el ele vermeliyiz” dedi.
‘BİLİM KÂR AMACIYLA DEĞİL, HALK YARARINA YAPILMALI’
Mezun olmadan işsiz damgası yediklerini söyleyen bir diğer öğrenci ise beklentilerinin aksine pandemide biyologlara gereken değerin verilmediğini belirtti. Bilimin ekonomik kâr amacı güdülmeden halk yararına yapılması gerektiğini söyleyen öğrenci, “Biyoloji okurken sermayenin çıkarlarını düşünmüyoruz ancak bilim yaparken kendimizi sermayenin çıkarlarına hizmet etmeye itilirken buluyoruz. Belki de halkın yararına olacak şekilde bir bilim üretimi yapamayacağız” dedi.
Biyolog alımlarının önceki senelere göre düşürülmesinin ve TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) giriş hakkının biyologların elinden alınmasının gelecek kaygısını pekiştirdiğini ifade eden öğrenci, iktidarın evrim konusundaki politikaları sonucu toplumun bilimsel düşünceden uzaklaştığını da ifade etti. Üniversitelerde projelere yeterince bütçe ayrılmadığını AdımODTÜ projelerinden örnek vererek açıklayan öğrenci, proje için gerekli olan dürbünlerin yaklaşık 2 bin 200 lira olmasına rağmen projeye 2 bin lira bütçe ayrıldığını söyledi.
Bölüm binasında kış boyunca yeterli ısıtmanın sağlanmadığını bu nedenle derslere, sınavlara montla girmek zorunda kaldıklarını söyleyen öğrenci, “Biyologların halihazırdaki hakları gasbediliyorken bu durumu hep birlikte aşabiliriz. Birlik içerisinde aşabileceğimiz bu durumları görmeyerek kendi imkanlarımızı geliştiremiyoruz” ifadelerini kullandı.