İstanbul Diş Hekimleri Odası Genel Kurula hazırlanıyor: Diş hekimlerinin sorunları ortak, çözüm önerileri farklılaşıyor
19. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirecek olan İstanbul Diş Hekimleri Odası'nda yönetime aday olan Birlik Grubundan Ali Gürlek ve Toplumcu Diş Hekimleri Grubundan Ali Umut Aydın ile konuştuk.
Ali Gürlek (solda) ve Ali Umut Aydın (sağda) | Fotoğraflar: Kişisel arşiv | Kolaj: Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
İstanbul Diş Hekimleri Odası (İDO) 23-24 Nisan tarihlerinde 19. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirecek. Genel Kurul cumartesi günü İstanbul Teknik Üniversitesi Vakfı Sosyal Tesislerinde düzenlenecek. Seçimler ise pazar günü Şişli Nişantaşı Nuri Akın Lisesinde yapılacak. Seçimlerde Birlik Grubu, Toplumcu Diş Hekimler Grubu, Değişim İttifakı ve Bağımsız Aday Mehmet Çavdaroğlu’nun yer aldığı dört farklı liste yarışacak.
Seçimli genel kurulda yönetime aday olan Birlik Grubundan Ali Gürlek ve Toplumcu Diş Hekimleri Grubundan Ali Umut Aydın ile diş hekimlerinin sorunlarını ve grupların bu sorunlar karşısındaki çözüm önerilerini konuştuk. Mevcut oda başkanı da olan Gürlek ve Aydın, meslektaşlarının sorunları konusuna ortaklaşırken çözüm önerileri konusunda farklılaşıyorlar.
"GENÇ VE DİNAMİK BİR YÖNETİM KURULU OLUŞTU"
Gazetemize konuşan Birlik Grubu Adayı Ali Gürlek, 1986 yılından beri yönetimde olduklarını hatırlatarak 9 kişilik yönetim kurulu için hazırladıkları listede cinsiyet eşitliğine ve genç kadrolara önem verdiklerini ifade etti.
Pandemide diş hekimlerin artan sorunlarına dikkat çeken Gürlek, “Kamuda çalışan arkadaşlarımız eğitimini almadıkları bir görevi hastalanarak üstlendiler. Eski görevlerine dönüşlerinde hasta sayıları yoğunlaşmış, döner sermayeden aldıkları pay ücret azalmıştı. Performans sistemi; kötü tıbbi uygulamalara, hastalara yeterli vakit ayrılamamasına, meslektaşlarımızın tükenmişlik sendromuna neden oluyor” dedi.
"KAMUSAL DESTEK ALMAYAN TEK SAĞLIK KOLU"
Kamusal destek almayan tek sağlık kolunun diş hekimliği olduğunu ifade eden Gürlek, “Koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerini önceleyen bir paketin tüm sağlık kurumlarından alınması çözüm önerimizdir. Kamu 132 ağız diş sağlığı merkezi ve hastane açtı ancak tedavi edici hekimliği öncelediği için ağız diş sağlığı göstergelerinde kayda değer olumlu bir değişim olmadı. Çözüm çocukluktan başlayan düzenli koruyucu uygulamalardır” dedi.
İktidarın meslek odalarını muhatap almamasını da eleştiren Gürlek, “Umuyoruz ki ülkenin siyasi iklimi değişir ve meslek örgütlerinin sözünün dinlendiği dönemler gelir” ifadelerini kullandı.
"VATANDAŞI MÜŞTERİ OLARAK GÖREN SİSTEMİN KARŞISINDAYIZ"
Toplumcu Diş Hekimleri Grubundan Ali Umut Aydın ise önceliklerinin halkın ağız ve diş sağlığına erişimindeki sorunlarının ortadan kalkması ve diş hekimlerinin yaşadığı sorunların çözülmesi olduğunu söyledi. Vatandaşı müşteri olarak gören sistemin karşısında olduklarını söyleyen Aydın, “Tedavi odaklı sağlık hizmetlerini yetersiz buluyoruz. Kalıcı bir çözüm için koruyucu ve önleyici diş hekimliğinin olması gerektiğine işaret ediyoruz” dedi.
Kadın ve genç diş hekimleri açısından temsilde eşitliği hedeflediklerini söyleyen Aydın, çalışma koşulları kötüleşen ücretli diş hekimlerinin sorunlarının da öncelikli gündemleri arasında olduğunu söyledi. “Statünün değil toplumcu diş hekimliğinin egemen olmasını istiyoruz” diyen Aydın, “Biz ücretli çalışan, kamuda çalışan diş hekimleri, piyasanın insafına terk edilmiş muayenehane ve poliklinik sahibi diş hekimlerinden oluşuyoruz. Diş hekimliği öğrencilerinin ve asistan diş hekimlerinin ücret ve sigorta haklarının üstünde duracağız” dedi.