20 Nisan 2022 08:11

Sandras Dağı’na mahkemeden iyi haber

Muğla Köyceğiz’de faaliyet gösteren Efes Olivin maden şirketinin aldığı ÇED olumlu kararı çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle mahkeme tarafından iptal edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Abidin ÇINAR
Muğla
 

Muğla Köyceğiz’de faaliyet gösteren Efes Olivin maden şirketinin Muğla Valiliği tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Karar bölge halkının tepkisine neden olurken Sandras’ı Koruma Platformu kararın iptali için dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, önceki gün projeye ilişkin Valiliğin verdiği ÇED olumlu kararını çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle iptal etti. 

Kararı değerlendiren Sandras’ı Koruma Platformu Sözcüsü Neşe Yüzak, benzersiz ekosisteme sahip Sandras Dağı ve eteklerinin, bölgedeki yaşam açısından önemini vurguladı. “Bu alanla ilgili TEMA Vakfı tarafından yapılan araştırmalar Sandras’ın neredeyse yüzde 100’üne yakın bölümünün maden ruhsatları ile kaplı olduğunu gösteriyor” dedi. Kanunda 25 hektarın alındaki projeler için valiliklerin ÇED gerekli değildir kararı verdiğini hatırlatan Yüzak,  doğal sit alanı, tabiatı koruma alanı barındıran Sandras bölgesinde, ÇED süreçlerinin, amacına uygun şekilde titizlikle incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

DOĞAYA BİR CAN SUYU 

Köyceğiz, Ortaca, Dalamanlı tüm doğaseverler adına açılan davada, mahkemenin ÇED gerekli değildir kararını çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle iptal ettti. Bunun sevindirici olduğunu belirten Yüzak, “Kararda, madenci şirketin faaliyeti esnasında ve sonrasında çevreye vereceği olumlu ya da olumsuz etkilerinin detaylı araştırmasının yapılmadığı, flora- faunaya ait somut koruma tedbirlerine yer verilmediği, su kaynaklarına etsinin değerlendirilmediği, dere yatağına malzeme akmasının nasıl önleneceği somut veriler ve projelerle açıklanmadığı belirtiliyor” dedi. Yüzak, bu gerekçelerle dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşan mahkemenin doğaya bir can suyu daha verdiğini belirtti.
 
Aynı firmaya ait Sazak köyünün önemli alanlarını da içine alan maden ruhsat sahasının da ÇED süreci başlatıldığının altını çizen Yüzak, “Bu dosyayı ve  tüm girişimleri  kamusal fayda için takip etmeğe devam edeceğiz” dedi.

NE İSTİYORUZ?

“Sandrası Koruma Platformu” adına açıklama yapan Neşe Yüzak isteklerini şöyle sıraladı;

  • Sandras Dağı; barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, toprağı ve taşıyla, dereleriyle, gölleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır.
  • Bölgedeki maden projelerinin bölgemize getireceği iddia edilen kamu yararı; bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılması, 2023 Ulusal Turizm Stratejisi ile ortaya konulmuş alternatif ve doğa turizminin hayata geçirilmesi ve sosyo-kültürel yapının, kırsal yaşam alanlarının ve toplumsal huzurun korunması.
  • Sandras Dağı eteklerindeki mevcut maden ocakları hemen durdurulmalı, tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması sağlanmalıdır
  • Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni ve kapasite artırım talepleri için “ÇED olumsuz” kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir
  • “Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı” Gökçeova Gölü de dahil olacak şekilde genişletilerek, Sandras Dağı’nın tamamı ve etki alanındaki çevresi koruma altına alınmalıdır. 

DOĞAYI KORUMAYA KARARLIYIZ

Neşe Yüzak, “Sandras’ı Koruma Platformu olarak, Sandras’ı bir bütün olarak korumaya ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmaya kararlıyız.” açıklamasında bulundu. 

 

ÖNCEKİ HABER

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 4 yıl 1 aya kadar hapsi istendi

SONRAKİ HABER

Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa