Kuzey Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hükümetin istifasını kabul etti
Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan elektrik krizi ile başlayan ve Başbakan ile Maliye Bakanı arasında gerilime neden olan süreç hükümetin istifasıyla sonuçlandı.
Faiz Sucuoğlu | Fotoğraf: Hakan Nural/AA
Kuzey Kıbrıs’ta elektrik krizi ile başlayan Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim, hükümetin istifasıyla sonuçlandı.
23 Ocak’ta gerçekleşen erken genel seçimlerin ardından kabinede yeni bir kriz daha yaşandı. Başbakan Faiz Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Tatar’la her salı yaptığı rutin görüşmesi sırasında bir süredir sorun yaşadığı Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alınmasını istedi. Tatar bu değişikliğe olumlu veya olumsuz herhangi bir geri dönüş yapmayınca, Sucuoğlu, Cumhurbaşkanlığı’na ikinci bir yazı göndererek hükümetin ‘şartlı istifasını’ sundu. Cumhurbaşkanı Tatar, hükümetin istifasını kabul etti.
Elektriğe zam indirimi ve alkolde fon artışının düşürülmesiyle başlayan gerginlik, Faiz Sucuoğlu’nun EL-SEN’le imzaladığı anlaşma metniyle arttı. Başbakan Sucuoğlu, Cumhurbaşkanı Tatar’la her salı gerçekleştirdiği rutin görüşmesi sırasında Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alınması yazısını sundu. Tatar ise bu değişikliği değerlendirmek istediğini belirtti, ancak olumlu veya olumsuz herhangi bir geri dönüş yapmadı. Bunun üzerine Başbakan Sucuoğlu, öğleden sonra Cumhurbaşkanlığı’na ikinci bir yazı göndererek hükümetin ‘şartlı istifasını’ sundu. UBP Genel Başkanı, Başbakan Faiz Sucuoğlu, önceki gece UBP MYK’sini "acil toplantıya" çağırdı.
ELEKTRİK ZAMLARI VE SENDİKAYLA ANLAŞMA İPLERİ KOPARDI
Söz konusu kriz, elektrik zamlarına ve bunun yol açtığı greve dayanıyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) kendilerini maliyetin altında satış yapmaya zorlandığı gerekçesiyle 12 Nisan'dan itibaren grev kararı almıştı. Devlet kurumları dahil birçok yerde elektrikler kesilirken, grev, Başbakan Faiz Sucuoğlu'nun Ankara ziyaretinin ardından EL-SEN ile anlaşması üzerine son bulmuştu.
SUCUOĞLU 'BAKAN'A ULAŞILAMADI, BEN İMZALADIM' DEYİNCE...
Ancak bu anlaşma, Sucuoğlu ile Atun arasında ipleri gerdi. Cumhuriyet Meclisi'nde yapılan oturuma da, ikilinin farklı açıklamaları damga vurdu. Sucuoğlu, KIB-TEK çalışanlarının Teknecik Elektrik Santrali’ni kapatma kararı aldığını ve EL-SEN’in Maliye Bakanı Atun’a ulaşamaması üzerine “ülke karanlıkta kalmasın” diye sendikayla anlaşmaya imza attığını söyledi. Atun ise "Başbakan, ‘Maliye Bakanı’na ulaşılmadı’ dedi ancak bana ulaşıldı" dedi; EL-SEN ile anlaşma imzalanmasını doğru bulmadığı için metni imzalamadığını söyledi.
Bu gerilim yeni bir krizinin patlak vermesiyle sonuçlandı. Zira Sucuoğlu, Atun'un görevden alınmasıyla ilgili yazıyı onaylaması için Tatar'a sundu ama olumlu yanıt alamadı. Tatar bu değişikliği değerlendirmek istediğini belirtti. Atun'un görevden alınmasında ısrarcı olan Sucuoğlu ise Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği ikinci yazıda hükümetin ‘şartlı istifasını’ sundu. Sucuoğlu, Atun görevden alınmazsa, hükümetin istifa edeceği resti çekti. Ardından da lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi'ni topladı; görüşmeye Atun haricinde tüm UBP’li bakan ve milletvekilleri katıldı.
TATAR: AMACIM KAOS YARATMAK DEĞİL DEDİ SUCUOĞLU REST ÇEKTİ
Atun'un görevden alınmasıyla ilgili Yeni Düzen gazetesine açıklama yapan Tatar, "Benim amacım kaos ya da karışıklık yaratmak değil, diyalog yoluyla sıkıntıları çözmektir" demişti
Faiz Sucuoğlu ise Tatar'ın bu açıklamasına, "Ya o (görevden alma), ya istifa… Ortası yok, kararı verecek” yanıtını vermiş; "Diyalogu kursun bakalım. Ben söyleyeceğimi söyledim” diyerek adeta rest çekmişti.
Son olarak Cumhurbaşkanı Tatar ise hükümetin istifa talebini onayladı.
CTP: MASKARALIK
Muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise tüm bu yaşananlara tepkili. CTP lideri Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İnsanlarımız krizle boğuşurken dünden beri yaşatılanlar tam bir maskaralık! Diyecek başka hiçbir söz yok!" dedi. (HABER MERKEZİ)