20 Nisan 2022 09:16

Evrensel davayı kazanınca, reklam kurulu başka maddeden ceza verdi!

Gazetemiz Evrensel'e reklam filmi nedeniyle verilen ceza mahkemeden dönerken, Ticaret Bakanlığı bu kez mahkemenin işaret ettiği kanun maddesi üzerinden 21 bin lira ceza verdi.

Kolaj: Evrensel 

Paylaş

Gazetemize TELE1’de yayınlanan reklamında sarı kırmızı ve yeşil renkler bulunan şal nedeniyle verilen ceza mahkemeden dönmüştü. Ticaret Bakanlığı bu kez de mahkemenin işaret ettiği kanun maddesi üzerinden 21 bin lira ceza verdi. Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı “Benzer gerekçelerle aynı ceza verildi, itiraz edeceğiz” dedi.

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, gazetemize TELE1’de yayımlanan reklamı nedeniyle 20 bin 953 TL iradi para cezası vermişti. Reklam filminde Newroz mitinginde sarı kırmızı ve yeşil renkler bulunan bir şalı taşıyan çocuk fotoğrafının yer alması cezanın gerekçesi yapıldı; reklam filminin 6502 sayılı Kanun’un 61. maddesini ihlal ettiği öne sürülmüştü. Bakanlığın 2020 yılında “Zamlar karşısında açlıkla sınanan, insanca yaşamak isteyen milyonların sesi! ibareli reklamda; bir kız çocuğunun terör örgütünü simgeleyen bez parçasını tuttuğu görsellere yer verildiği” iddiasıyla verdiği cezaya gazetemizin itiraz etmesinin ardından konu yargıya taşındı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 9. İdari Dava Dairesi "Davacı hakkında 6502 Sayılı Kanun'un 61. maddesine aykırılık nedeniyle anılan Kanun'un 77/12. Maddesi belirtilerek yaptırım uygulanması gerekirken (...) Kanunun 77. maddesinin 13. fıkrası belirtilerek yaptırım uygulandığı” sonucuna vardı. Evrensel’in bu karara göre davayı kazanmasının ardından bakanlığın reklam kurulu, 12 Nisan 2022 tarihinde toplanarak yeniden karar aldı. Bakanlık mahkemede işaret edildiği gibi Kanun’un 63. ve 77/12. maddeleri uyarınca 20 bin 953 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezası verdi. Kararda Newroz’da yeşil, sarı ve kırmızı renkli bir şalın bulunmasını “Kamu düzenini bozan, şiddet hareketleri ile yasadışı veya kınanacak davranışlara yol açan, göz yuman, bu davranışları özendiren veya destekleyen unsurlar” olarak nitelendirildi.

GAZETEMİZ AVUKATI: İTİRAZ EDECEĞİZ

Karara ilişkin açıklama yapan Gazetemiz Avukatı Devrim Avcı, ceza yapılan itirazın ardından davayı kazandıklarını, ancak mahkemenin kararı usülden kurarak başka bir maddeden ceza verilebileceğine işaret ettiğini söyledi. Reklam Kurulunun da mahkemenin gösterdiği yönteme göre hareket ettiğini belirten Avcı, benzer gerekçelerle aynı cezanın verildiğini söyledi. Avcı buna yönelik de yasal yollara başvuracaklarını dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Topçam’da orman katliamı devam ediyor

SONRAKİ HABER

Yüksek mahkeme Wikileaks'in kurucusu Assange’ın ABD’ye iadesini onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa