Sağlık-Sen: Mart ayında 38 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı
Sağlık-Sen'in mart ayı "Sağlıkta Şiddet Raporu"na göre, 19 şiddet vakasında 38 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) mart ayı "Şiddet Raporu"nu yayımladı. Mart ayında 19 şiddet vakası yaşandığı, 38 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtilen raporda, şiddet vakalarının 18'ine hasta ve hasta yakınlarının neden olduğuna dikkat çekildi. Şiddet faili 31 kişinin 14'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı, 8 kişinin serbest bırakıldığı, 9 kişinin tutuklandığı kaydedildi.
31 ŞİDDET FAİLİNDEN 9'U TUTUKLANDI
Açıklamada, "Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 19 şiddet olayının 18'i hastanelerde vuku bulurken, 1'i aile sağlığı merkezinde yaşandı. Ay boyunca 19 güvenlik görevlisi, 14 doktor, 4 hemşire ve 1 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Mart ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebebiyet veren 31 saldırganın 14'ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 8 saldırgan serbest bırakılırken, 9 saldırgan tutuklandı." denildi.
Açıklamada, sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girmesinin planlandığını belirtilerek "TBMM'de komisyondan geçen tasarının bir an önce yasalaşması beklenmektedir. Çıkacak yasa ile hem saldırganların hak ettikleri cezayı alacağına hem de sağlıkta şiddetin önemli ölçüde önüne geçilebileceğine inanmaktayız. Ancak bu düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağını da bilmekteyiz." denildi.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARTAN İŞ YÜKÜ VE UZUN NÖBET SAATLERİ ALTINDA EZİLİYOR"
Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş da yaptığı açıklamada "Sağlıkta şiddetin altında yatan sorunları görmezden gelemeyiz. Sağlık çalışanları ağır iş yükü ve uzun süren nöbet saatleri altında eziliyor. Pandemiyle birlikte yükleri daha da artan sağlık çalışanları insanüstü bir gayretle şifa dağıtmaya çalışıyor. Özetle sağlıkta şiddeti tetikleyen en önemli faktörlerin başında istihdam yetersizliği geliyor. Sağlık çalışanları bir yandan bu sorunlarla mücadele ederken bir yandan da şiddet kurbanı oluyor. Bu durumun sürdürülebilir olması artık mümkün değil. Çözüm koyma noktasında her geç kalınan gün sağlık sisteminin geleceğine vurulan bir darbedir." dedi. (HABER MERKEZİ)