20 Nisan 2022 19:05

Güvenlik kameralarına bütçe, yemekhaneye zam!

1.5 liradan 3 liraya çıkarılan yemekhane ücreti karşısında yaklaşık 1750 dilekçe toplarken ortak taleplerimiz etrafında bir araya gelebileceğimiz öğrenci birlikleri de kurduk.

Kaynak: Freepik

Paylaş

Deniz TEPE

Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi

 

Yemekhane ücretleri sene başında 1.5 liradan 2.5 liraya yükselmişti. Bu zammı sırasıyla yemek porsiyon ve niteliğinde azalma, uzun kuyruklar ve yetersiz kapasite takip etti. Tüm bu sorunlara aynı kanaldan karşılık verebilecek mekanizmalardan yoksun olarak tek başına çözüm yolları bulmaya çalıştıkça sorunlarımız büyümeye devam etti. Kulüp ve topluluklar, bir karşı duruş sergilemek yerine kariyerizm pohpohlamaya devam ettiler.

SERMAYENİN AMANSIZ SAVUNUCULARI: ATANMIŞ REKTÖRLER

İbn Haldun Üniversitesinde öğretim üyesiyken kendisi için yapılan reklamda yazdığı gibi

“… Çünkü Fuat Erdal burada”ydı. Sermayenin çıkarlarını okulumuzda tesis ettirmek üzere atanmış rektör, okulu ticarethaneye dönüştürürken güvenlik personel ve kameralarının sayılarını arttırmak gibi okulu hapishaneye çeviren uygulamalara yapılan harcamaları da arttırdı. İhraç edilen akademisyenlerden kalan boşluklar da öğrencileri sermaye programları çerçevesinin içine hapsedip bilimsel eğitimin nüvelerini yok etmeye çabalayan “öğretim üyeleri”yle doldurulmaya çalışıldı. Elbette bu süreç memleketin ahvaliyle ve diğer üniversitelerdeki gidişatla örtüşüyordu.

AMFİLERDEN YEMEKHANE SIRALARINA TAŞAN MÜCADELE

Öğrenciler, sorunlarını tartışacakları temel mekanizmalar kurmaya çalışırken ilk dönem bitti. İkinci döneme ise yeni bir zamla başladık. Artık yemekhane ücreti 3 liraydı, biz öğrencilerse daha örgütlüydük. Ortak bir dilekçe metnini örgütleme kararı alarak dört ortak talebimizi belirledik:

1. Zamlar geri çekilmeli ve öğün ücreti öğrencilerin ekonomik durumu göz önünde bulundurarak yeniden düzenlenmelidir.

2. Her iki yemekhanede de tüm öğünler verilmeli, öğrenci kuyruklarının oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.

3. Yemekhane kapasitesi ve personel sayısı arttırılmalı, pandemi koşullarına uygun bir ortam sağlanmalıdır.

4. Yapılacak her bir düzenleme için gerekli bütçe sağlanmalı, düzenleme-karar alma süreçlerine öğrenciler dahil edilmelidir.

Düzenli toplantılar yaparak sıra arkadaşlarımızı sürecin bir parçası olmaya çağırdık. Sınıflarda yaygınlaştıkça yemekhane sıralarına ve kütüphaneye ulaştık. Bir hashtag kampanyası, yaklaşık 1750 dilekçe ve bazı fakültelerde temelleri atılan öğrenci birlikleriyle çalışmamızı bitirdik. Her türlü bir araya gelişin engellendiği üniversitemizde az da olsa hareket alanı açabildiğimizi gördük.

Rektörlükten henüz dönüş yapılmasa da şimdiden önümüzdeki sürecin hazırlıklarını da bu çalışmanın bir parçası olarak görerek kazandığımız yeni birliktelikleri güçlendirmek ve geliştirmek sıradaki görevimiz olmalıdır. Bir dahakine daha derli toplu, yaygın ve merkezi bir cevap verebilmek için biriktirdiklerimizi küçümsemeden çaba göstermeliyiz. Bir yanda tüm yerel mekanizmalarımızı aktif bir şekilde gençliğin çıkarlarına seferber edebilmenin koşullarını yaratmak, öte yanda ise daha yapmaya karar vermişken çözüm getiremeyeceğini bildiğimiz adımlar...

ÖNCEKİ HABER

Uykuya bile vaktimiz yok!

SONRAKİ HABER

TGC’de Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu yeniden yönetime seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa