21 Nisan 2022 11:05

Ege Üniversitesi’nde sözleşme süreci tıkandı: İşçiler mücadeleci bir sendika ve grev istiyor

TÜHİS ile masaya oturan TezKoop-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi Ege Üniversitesi işçileri, işverenin çalışılan günü 6 güne çıkarmak istemesi ve düşük zam dayatmasına karşı “grev” istiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Ege Üniversitesi kampüsünde TezKoop-İş İzmir 2 No’lu Şube ile Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile süren sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık zaptı tutulmuş, arabulucu süreci başlamıştı. 6 Mayıs tarihinde sona erecek yasal süreç öncesi son görüşme cuma günü gerçekleştirilecek.

Sözleşme süreci, 1 Mayıs taleplerini ve hazırlık çalışmalarını sorduğumuz işçiler, insanca yaşanacak bir ücret, insani koşullarda çalışma iyi bir sözleşme diye özetledi taleplerini. İşverenin dayatmalarına karşı grev istediklerini söyleyen işçiler, sendikayı da süreci iyi örgütlemediği için eleştirdi.  

MÜCADELE TALEBİ

İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Bizde hafta içi 5 gün çalışma var. 2 gün hafta tatili, işveren 5 günü 6’ya çıkarmayı dayatıyor. 60 gün üzerinden hesaplanan ikramiyeyi, 40 güne düşürmeyi, Kamu Çerçeve Protokolünde 205 olan yevmiye ücretlerini de 180’e çekmek istiyor. Çok ciddi bir tehdit var, süreç tıkanmış, süre kalmamış sendika temsilcileri ve şube yönetimi masa başında bu işin çözüleceğini sanıyor. Uyarı eylemi, iş bırakma, açıklama hiçbir şey yok. 3 ay önce dile getirdik, basın açıklaması yapalım, eylemlerle kabul etmediğimizi gösterelim diye bizim mücadele talebimiz sürekli reddedildi. Şimdi baş temsilci aracılığıyla alana bu bilgileri yayıp, işçiyi imzaya hazırlıyorlar” diye konuştu.

GENEL MERKEZE TEPKİ

Toplu iş sözleşmesi süreci başlarken şubenin genel merkezin müdahalesiyle olağanüstü kongreye götürüldüğünü söyleyen işçi, “TİS taslak hazırlıkları aşamasında yeteri kadar işçiyle tartışılmadı, işçiye sormadan hazırlandı diye tepki gösterdiğimizde, daha önceden planlanmış ve çalışması yapılan olağanüstü kongre sanki bunun üzerine yapılmış gibi gösterildi. Toplu iş sözleşmesi zamanı şube olağanüstü kongreye götürüldü.

Gelen gideni aratır derler ya şu an o haldeyiz. Biz şubedeki kişilerin değişmesini değil, sendikanın görevini yerine getirmesini istedik. Genel merkez anti demokratik bir şekilde şubeye müdahale etti. Temsilci seçimi yapıldı en çok oy alan değil başka biri baş temsilci atandı. Şimdi de kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapılıyor ve 6 Mayıs’ta yasal süreç sona erecek. Bize sorulan hiçbir şey yok. Cuma günü (yarın) yapılacak son görüşmeyi beklememiz söyleniyor. Alttan alta bu koşullarda grev yapamayız sözleri duyuyoruz. Bugün ayın 22’si sonra da zaten bayram vs. neden bu kadar takvimi sıkıştırdınız diyoruz cevap yok. Şu olursa şu bu olursa öbürü diye dayatmaları kabul etmeyeceğiz” dedi.

“6 GÜN DAYATMASI GREV SEBEBİ”

Başka bir işçi ise, “Baş temsilci bir mesaj çekti herkese, ‘yasal süreç 6 Mayıs tarihinde sona eriyor. Görüşmeler 22 Nisan Cuma günü olumlu ya da olumsuz bitmesi bekleniyor. Görüşmeden sonra ya basın açıklaması ve grev ya da imzaların atılması için gerekli işlemler başlatılacak’ diye. Ortalıkta yevmiye 205 TL olursa iş günü sayısı 6’yı dayatılıyor diye bir söylem dolaşıyor. Zaten kamu çerçeve protokolünde yevmiye 205 lira, biz üzerini istiyoruz. Ya onu ya onu değil ne iş günü sayımız değişsin ne de talep edilen yevmiyeden bir gram aşağı çekilsin. Biz grev istiyoruz. Böyle bir sözleşmeye imza atılamaz. İlk defa özgür toplu iş sözleşmesi imzalayacağız, haftalık 5 gün olan çalışma hakkımızdan feragat etmemiz isteniyor. Bizim için bu grev sebebidir” diye konuştu.

“MÜCADELECİ BİR SENDİKA VE GREV İSTİYORUZ”

12 yıldır Ege Üniversitesinde çalıştığını söyleyen bir kadın işçi de 6 Mayıs’ta grev kararı alınmazsa sendikanın yetkisinin düşeceğini belirterek, “Biz burada örgütlenmek için çok ciddi mücadeleler verdik. KHK sözleşmesini dahi delerek yeni haklar elde ettik. Zaten çerçeve protokolünde 205 olan yevmiye 180’e çekilmek isteniyor, kabul etmiyoruz. İş günü sayısındaki değişikliği de kabul etmiyoruz. İkramiye günlerimizin düşürülmesini kabul etmiyoruz. Herkes grev istiyor. Ekmek dahi alamaz noktaya gelmiş insanlar. Asgari ücretin altına düşmüş ücretlerimiz. Bugün grev demeyeceksin de ne zaman diyeceksin. Biz insanca yaşanacak bir ücret, mücadeleci bir sendika ve grev istiyoruz” dedi.

Grevde olduğu gibi 1 Mayıs için de henüz bir hazırlık yapılmadığını söyleyen işçiler, “Taleplerimiz herkesle ortak, insanca yaşanacak ücret, iyi çalışma koşulları ve bu talepler için birleşik mücadele” diye ekledi.

“İŞÇİ NE DERSE ONA İMZA ATARIZ”

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz TezKoop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Mahmut Çetinyaka ise, yetki sürecinin 6 Mayıs’ta sona erdiğini 6 gün öncesinden yani 1 Mayıs’ın resmi tatil olduğu için 30 Nisan’ın grev ilanı için son günleri olduğunu söyledi.

Bu dönem TÜHİS ile süreci yürüttüklerini hatırlatan Çetinkaya, “TÜHİS ile görüşmelerin sonuna vardık, oradan bir sonuç alamıyoruz. Talep ettiğimiz maddelerin hiçbirine olumlu yanıt alamadık. İşyerimiz burası, rektörlük ile irtibata geçtik doğrudan burayla görüşmek istedik. Dışardan birini görevlendirdiler. Oradan da bir sonuç alamadık. Ege üniversitesi yönetimiyle görüştük anlattık süreci. Onlar bizden cumaya kadar süre istediler. Cuma günü de olumsuz olursa grev sürecimizi başlatacağız. İşçinin iradesi ne olursa onun dışında asla hiçbir şeye imza atmayacağız. Taleplerimiz karşılanmazsa 5-6 gün süremiz var. Genel üye toplantısı yapacağız, oylamaya sunacağız, işçi ne derse onu yapacağız” dedi.

İşçilerin yetkisiz kalmakla imzalamak arasına sıkıştırıldığı, işçinin alttan alta imzaya ikna edildiği, sürenin iyi örgütlenmediği, uyarı eylem ve etkinlikleri yapılmadığı eleştirilerine ise Çetinkaya, “İşçilerin iradesi dışında gelişen hiçbir şeye imza atmayacağız. Güvenceyi ben veriyorum. Bu süreyi tüketmemiz gerekiyor. Öncesinde bir basın açıklaması yapmamanın süreci baltalayacağı öngörümüzle hareket ettik. Müzakere sürecini tıkamak istemedik. Ama biz işverene iftar programları yapıyorsunuz ama işçiler mağdur. Bunu görmezseniz gelir o iftar çadırı önünde eylemimizi yaparız da dedik” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Ege Üniversitesi işçilerinin 2022-2024 yıllarını kapsayan 3 yıllık toplu iş sözleşme görüşmeleri 6 Aralık’ta başlamıştı. İşçiler sözleşme taslağının kendilerine sorulmadan hazırladığını ileri sürerek sendikaya tepki göstermiş, o dönem mevcut şube yönetimi talepler karşısında tis taslağını revize edeceklerini beyan etmişti. Ancak şube genel merkez tarafından olağanüstü kongreye götürüldü. TİS taslağı revize edilmedi.

ÖNCEKİ HABER

Salgın döneminde TİS kapsamı geriledi

SONRAKİ HABER

Moda Sahnesi "Ödemiyoruz" eylemini sonlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa