Tıpta uzmanlıkta nitelik artırılmalı: Asistanların yüzde 83’ü ‘eğitim yetersiz’ diyor
TUS kadroları artırılırken, asistan hekimlerin büyük çoğunluğu aldıkları eğitimin yetersizliğine dikkat çekiyor. Türk TORAKS Derneği ise niceliğin değil niteliğin artırılması gerektiği uyarısını yaptı
Fotoğraf: Pixabay
Sağlık Bakanlığı’nın, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kadrolarını yüzde 100 artırmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Türk TORAKS Derneği’nin araştırması, kontenjanlar artırılırken eğitiminin yetersiz kaldığına işaret ediyor: “Uzmanlık eğitimi alan 200 göğüs hastalıkları asistanının yüzde 83’ü yetersiz eğitim aldığını düşünüyor.”
YÜZDE 41’İ İSE SADECE KOVİD POLİKLİNİĞİNDE ÇALIMIŞ
Türk TORAKS Derneği’nden Dr. Filiz Çağla Uyanusta Küçük, asistan komitelerinin uzmanlık eğitimi alan 700 göğüs hastalıkları asistanının 200’ü ile görüştüğünü belirterek “Pandemide göğüs hastalıkları asistanlarının eğitiminin büyük oranda sekteye uğradı. Bu dönemde asistanlık yapmakta olan hekimlerin yüzde 41’i sadece kovid-19 hastalarının bakımına katılmış olup, ciddi bir kısmı (yüzde 83,6) yetersiz eğitim aldığını düşünmektedir” dedi.
NİCELİK DEĞİL NİTELİK İYİLEŞTİRİLMELİ
Kliniklerdeki eğitim faaliyetleri sorgulandığında, yüz yüze derslerin yüzde 81, vaka toplantılarının yüzde 60, konferans ve seminerlerin yüzde 69, araştırma ve tez çalışmalarının yüzde 49 ve girişimsel işlemlerin yüzde 69 oranında azaldığı bilgisini veren Dr. Küçük “Pandemide ihtisas süresinin sonuna gelen pek çok asistan hekim gereken eğitimlerini tamamlayamamıştır” dedi. Yetkin uzman hekim yetiştirmenin koşulunun eğitimin niteliğinin de sürdürülebilmesinden geçtiğine vurgu yapan Dr. Küçük “Art arda açılan tıp fakültelerinde öğretim elemanı sayılarının yetersiz olması, fiziki koşullar ve teknik altyapı dikkate alınmadan atılacak adımlar telafisi çok daha zor sorunlar yaratabilir. Uzmanlık eğitiminin asgari standartları karşılayacak duruma getirilmesi asıl hedef olmalıdır. Pandemiyle birlikte özellikle uygulamalı eğitimlerin sekteye uğradığını biliyoruz. Pratik eğitimin asistan kadrolarının planlama yapılmaksızın arttırılmasıyla giderek daha zorlaşacak olduğu muhakkaktır. Nicelik değil, niteliğin iyileştirilmesi hedeflenmelidir” ifadelerini kullandı.
PANDEMİ EĞİTİM SÜRECİNİ AKSATTI
PANDEMİ nedeniyle eğitim süreçlerinde ciddi aksaklık yaşandığını belirten Türk TORAKS Derneği Asistan Temsilcisi Dr. Nazlı Çetin, ülkenin ihtiyaçlarına göre yetişmiş uzman sayısını artırılmasının kendilerinin de talebi olduğunu söyledi. Ancak açıklanan asistan kontenjanlarının bu talebin karşılanmasını imkânsız kıldığına dikkati çeken Dr. Çetin “2 yıldır pandeminin de etkisiyle pek çok asistan hekim tamamlaması gereken eğitimlerini henüz tamamlayamamıştır. Bu koşullarda eğitici-asistan sayısının uyumu, akran eğitimi daha da önem kazanmaktadır” diye konuştu. Yaklaşık 60 göğüs hastalıkları kliniğinde (46'sı devlet, 4 'ü vakıf olmak üzere 50 üniversite ve 10 eğitim hastanesi), 370 civarında eğitici ile uzmanlık eğitimi verildiğini dile getiren Çetin “Halihazırda yaklaşık 700 asistan hekimin olduğu göğüs hastalıkları branşı için 318 yeni asistan kontenjanı eğitimi karşılanabilir değildir. Uzmanlık eğitimi sayıların arttırılması ile değil, standartların düzeltilmesiyle iyileşir” dedi. (HABER MERKEZİ)