23 Nisan 2022 09:22

Başpınar işçileri kurultayda buluşuyor: Sorunlar ortak talepler de ortaklaşmalı

BİRTEK-SEN'in düzenleyeceği Başpınar İşçi Kurultayı öncesi sendika temsilcileri ve işçilerle konuştuk.

Fotoğraf: Mesut Baylav | Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Antep’te Birleşik Dokuma, Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası’nın (BİRTEK-SEN) düzenleyeceği Başpınar İşçi Kurultayı yarın gerçekleşecek. Kurultay öncesi sendika temsilciler kurulunda yer alan işçiler ve BİRTEK-SEN Genel Sekreteri dokuma işçisi Mikail Kılıçalp ile kurultayın hazırlık sürecini ve yaklaşan 1 Mayıs’ı konuştuk.

KURULTAY KARARI TOPLANTILARDA ALINDI

BİRTEK-SEN, Antep’te Şubat ayının başında başlayan ve yaklaşık bir aylık süreç içerisinde gerçekleşen 35 fabrikadaki iş bırakma eylemlerinin olduğu dönemde kuruluş sürecini tamamlamıştı. Sendika, bu süreç içerisinde fabrika önlerinde işçilerin yanında yer alırken ve kimi fabrikalarda da ilk elden işçilerin kazanım elde edebilmesinde etkin rol oynadı. Eylemlerin ardından iş bırakma eylemlerinin yaşandığı fabrikalar ve diğer fabrikalardan işçilerle sürece dair değerlendirme toplantıları da gerçekleştirildi. Toplantılarda işçilerin en çok değindiği meselelerin başında fabrika içerisinde ve fabrikalar arasında işçilerin birbirleriyle iletişim kuramadığı, bunun sonucunda da taleplerin ortaklaşamadığı ve birlikte hareket edebilmenin zor olduğuydu. Zamlı ücretlerin çoktan eridiği ve önümüzdeki dönem ek zam talep etme konusu da önemli başlıklardan birini oluşturdu. Bu ve bunun dışında birçok tartışma ve değerlendirmenin sonucunda 1 Mayıs öncesi bir işçi kurultayı yapma kararı alınmış oldu. Toplantıların ardından da kurultay hazırlıkları başlamış oldu.

Yarın gerçekleşecek olan kurultayın başlıkları şu şekilde:

  • Başpınar genelinde ek zam oranı ne kadar olmalı?
  • İnsanca geçinecek bir ücret için ne yapmalıyız?
  • İş güvencesi ve insanca çalışma koşulları için sendika neden şart?
  • Başpınar genelinde işçilerin birliğini nasıl sağlayacağız?
  • Başpınar işçileri 1 Mayıs’a hangi taleplerle katılacak?

“TEK ÇÖZÜMÜN BİRLİĞİMİZ OLDUĞUNU FARK ETTİK”

Kurultay hazırlık sürecinde yer alan halı dokuma fabrikasında çalışan bir işçi, “Düşük maaş ve ağırlaşan iş yükü, sürekli işten atmalar işçileri bezdirdi. Birçok yerden destek isteyen işçiler yalnız bırakıldı. Baktık olmuyor tek çözümün kendimiz, birliğimiz olduğunu fark ettik. Pazar günü her kesimden Gaziantep işçileri kurultayda sorunlarını tartışıp, birlikte analiz edecek, birlikte çözümler üretecek ve bunları tüm işçi arkadaşlarımız için önce Gaziantep’te, sonra ülkemizin her yerindeki işçiler için örnek olmasını tartışacağız” dedi.

İşçilerin artık bir araya geleceğini vurgulayan işçi, “Bizler her zaman işveren için bir araya geldik, biz az kazandık onlara çok kazandırdık. Emeğimizin, gücümüzün, ailemize ayıracağımız zamanımızın çoğunu işe verdik. Karşılığında çok kazanmak şöyle dursun, insanca geçinecek maaş bile alamıyoruz. İşte şimdi de işçiler bir araya geliyor, ama bu defa işveren için değil, tüm işçilerin kalkınması için birleşiyor. 24 Nisan’da Gaziantep işçileri Türkiye'nin her yerindeki işçiler için meşaleyi yakacak, yolumuzu aydınlatmak için” diye ifade etti.

“DERTLERİMİZİN ÇARESİ 1 MAYIS BİRLİKTELİĞİNDE”

Kurultaydan bir hafta sonra 1 Mayıs’ın olduğunu dile getiren işçi, “Bizim için bayramlar birlik beraberlik, bereket demektir. Komşular, akrabalar ziyaret edilip ilişkiler pekiştiriliyor. Resmi bayramlarda resmi geçit törenleri ve gösteriler ve göğsümüzü kabartıp ulusal birliği değerli hale getiriyor. Farkında mısınız, her bayram birlik bereket getiriyor. Her bayram mübah da, işçi bayramı mekruh gibi gösteriliyor. Her bayramda tatil yapılırken işçi bayramında zorunlu mesailer yüzünden işçiler hariç herkes resmi tatil yapıyor” diyerek işçilerin 1Mayıs’a sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

Yalan yanlış bilgiler ile işçilerin bir araya gelmesinin engellenmek istendiğini söyleyerek, “Basın, çoğu siyasi partiler, emniyet teşkilatı gibi güçler hep işveren tarafına hizmet ediyor. Her 1 Mayıs’ta neşeli halayların etrafında gergin bir resmi çember olması hepimizi ürküten, nahoş bir durum. Yaşadığımız acılar biz işçileri en yoğun 1 Mayıs bayramına taşıyor, adım adım. Pandemi döneminde sağlıksız koşullar, düşük ücret zamları, sosyal hayatımızı, aile birliğimizi tehlikeye sokan aşırı mesailer, bu kadar mesaiye rağmen geçinememek gibi dertlerimizin çaresi 1 Mayıs’ın birlikteliğindedir” dedi.

ÜCRETLERE EK ZAM TALEBİ ÖNE ÇIKIYOR

İplik fabrikasında çalışan bir işçi ise, “Kurultayda işçi komitelerini nasıl kuracağımızı, sendikal faaliyetleri nasıl sürdüreceğimizi de onlarca fabrikadan işçilerle konuşacağız.  1 Mayıs’a işçiler ücretleri erimiş halde, hayat pahalılığının getirmiş olduğu bir buhranda girecekler. Bu nedenle işçiler olarak en önemli taleplerimizden biri ücretlere ek zam yapılması olacak” diye ifade etti.

Halı dokuma fabrikasında çalışan bir işçi de kurultayın kopuk olan işçi ilişkilerini değiştirmesi açısından önemli olduğuna değiniyor: “Burada amaç fikirleri bir araya getirmek. Kurultayın amacı herkesin birbirinden haberdar olması, kopuk kopuk ilişkilerimiz var çünkü. Herkes birbirinden bihaber yaşıyor. İşçiler bu tarz bir araya gelinen etkinliklere katıldığında birleşmenin daha inandırıcı olabileceğini de görüyor. Antep’te işçiler de aynı zamanda bir korku var gözlemlediğim. Çoğu işyeri çoğu fabrika bu konularda baya sertler. 1 Mayıs’a katıldığı için işten atılan işçiler vardı geçmişte. Ama bir kişi değil yüzlerce kişi katılırsak farklı bir etkisi olur ve korku da yıkılmış olur”

“MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINA SON VERİLMELİ”

Çuval fabrikasından bir dokuma işçisi ise işçilerin bugüne kadar genellikle örgütsüz ve ani gelişen tepkiler verdiğini ve kurultayın bu durumu değiştirme konusundaki önemine değiniyor: “Ama işte bu tepkiler örgütsüz olduğu için kalıcı bir kazanım elde edemiyoruz. Mesela Başpınar'da iki ay önce şalter indirerek alınan zamlar daha bir ay geçmeden eriyip gitti. Bunun sonucunda Başpınar'da fabrikalarda 6. ayda yeni zam istemek gerektiği konuşulmaya başlandı ve altıncı aydan sonra ek zam talebiyle yeni bir eylem dalgası geleceğini öngörüyoruz. Bundan sonraki hak alma mücadelemizin daha derli toplu, örgütlü ve kalıcı kazanım elde etmeye dönük olmasını sağlamak, ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı konuşmak ve hep birlikte karar vermek için bu kurultayı yapıyoruz”

1 Mayıs’a giderken taleplerinden birinin de mülteci işçilerle yerli işçilerin düşmanlaştırılmak istenmesine karşı olmak olduğunu belirten işçi, “Yerli işçilerle mülteci işçilerin birbirlerine düşmanlaştırılmasını, milliyetçilik kisvesi altında siyasi ve kişisel çıkarlar uğruna ırkçılığın kışkırtılmasına son verilmesini, bunun için de her şeyden önce mülteci işçilerle yerli işçiler arasında yasal eşitlik sağlanmasını, mülteci işçilerden isteyene vatandaşlık, isteyene de yasal mülteci statüsü verilmesini istiyoruz” dedi.

KURULTAYDA TALEPLER DE BELİRLENECEK

BİRTEK-SEN Genel Sekreteri ve halı dokuma işçisi Mikail Kılıçalp ile konuşuyoruz. Kılıçalp, kurultayı işçilerle birlikte karar aldıklarını ve çalışmalarını da birlikte yaptıklarını söylüyor: “Kurultay işçilerin ihtiyacı olarak ortaya çıktı. Bunu da işçilerle konuşup karar aldık. İşçi arkadaşlarımız kurultayı örgütlemede görev aldı. İşçi duraklarında binlerce bildiri dağıttık, afişler astık. Aynı zamanda esas olarak fabrikalarda üyelerimiz üzerinden işçileri kurultaya davet ettik. İşçi duraklarında işçi arkadaşlarımızdan kurultaya ilişkin olumlu dönüşler aldık. Bu koşullarda birleşmenin önemli olduğu fikri işçiler içerisinde yaygınlaşıyor ”

Şubat ve mart aylarında fabrika fabrika, birbirinden kopuk direnişler yaşandığını ve buna rağmen kazanımlar elde edildiğini dile getiren Kılıçalp, “Yaşananlar bize bir kez daha gösterdi ki bizim Başpınar organizeyi bir fabrika gibi örgütlememiz gerekiyor. Bugün bakınca bir ay önce aldığımız zamlar çoktan erimiş durumda. Önümüzdeki dönemde bu yüzden işçiler içinde ek zam talebi üzerinden hareketlilik öngörüyoruz. Bunun için kurultayda işçinin kendi talebini belirlemesini ve bu taleplerin etrafında birleşmesini sağlamaya çalışacağız. Yani bu taleplerin birleşmesi demek aynı zamanda önümüzdeki dönem olacak hareketliliklere de bir hazırlık anlamına geliyor. Sorunlarımız ortak taleplerimiz de ortak olmalı” dedi.

Kurultayın aynı zamanda güçlü bir 1 Mayıs için de hazırlık olduğunu belirten Kılıçalp, “1 Mayıs’a daha fazla işçinin katılmasını sağlamak çalışmamızın önemli bir noktasını oluşturuyor. Kurultayın bir amacı da bu. İşçiler olarak 1 Mayıs’ı en güçlü şekilde örgütlemek üzere de çalışmalarımız sürüyor. Taleplerimizle 1 Mayıs alanlarında sesimizi yükselteceğiz” dedi

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP: Çocuklarımıza bayram, kapitalist barbarlık düzeni son bulduğunda gelecektir

SONRAKİ HABER

Gazeteci Tufan Türenç hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa