23 Nisan 2022 11:35

Küçük Menderes sulak alanı kuş cenneti olsun

İzmir'in Küçük Menderes deltasındaki Selçuk Sulak alanının kuş cenneti olması ile ilgili yöre halkı imza kampanyası başlattı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Küçük Menderes deltasındaki Selçuk Sulak alanının kuş cenneti olması ile ilgili yöre halkı imza kampanyası başlattı. Efes Çevre, Doğa ve Kültür Derneği (EFESÇED), Ege Çevre ve Kültür Platformu  (EGEÇEP), Zuhal Fitness-Cimnastik Gençlik ve Spor Kulubü Derneği tarafından Selçuk pazar yeri yakınında açılan imza standı önünde yapılan basın açıklamasını okuyan EFESÇED Yürütme kurulu üyesi Av. Nihal Sarıpınar, Küçük Menderes kıyı sulak alanında bulunan Eleman ve Akgöl Bataklıklarını Ege Bölgesinin en önemli ekosistemlerden birisi olduğunu söyledi. Sarıpınar, sulak alanların biyoçeşitlilikleri, bölge iklimini düzenlemesi, tampon oluşturularak tarım arazilerini doğal afetlere karşı koruması, yağmur ve sel sularını tutup, yavaşça bırakarak yeraltı sularını beslemesi, filtre görevi yapıp su kalitesinin iyileştirmesi, kuşların göç yolları üzerinde bulunması gibi nedenlerle doğal peyzajın en önemli, en duyarlı unsurları olduğunu belirtti.

"YAPILAŞMAYA AÇILACAK"

Küçük Menderes Kıyı Sulak Alanı’ndaki Gebekirse Gölü civarındaki bin hektarlık alanın 1984 yılında Orman Bakanlığı tarafından “Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası” olarak ayırt edildiğini belirten Sarıpınar, "Küçük Menderes kıyı sulak alanının tamamı birinci ve ikinci derece doğal sit koruması altındayken, 2020 yılında ve 2743 sayılı Bakanlık oluru ile alanın önemli bir bölümünün  'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmesinin uygun olduğuna karar verilmiştir. Selçuk’u üç yanından kuşak gibi sarıp, taşıdığı arkeolojik ve tarihi değerleri gözü gibi koruyan doğal alanlarını her türlü yapılaşmaya açacak; Unesco Dünya Miras Listesinde yer alan Meryem Ana Kilisesi ve Meryem Ana Tabiat Parkını bile kapsayan yedi poligonla ilgili, gerçekte koruyucu olmayan yeni derecelendirmeye karşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı dava açılmıştır" dedi.

"BAKANLIK ENERJİ SANTRALLERİNE İZİN VERDİ"

İzmir 5. İdare Mahkemesince, sulak alana ilişkin Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı özellikleri değil, Nitelikli Doğal Koruma Alanı özellikleri içerdiği gerekçesiyle Bakanlık olurunun iptaline karar verildiğine dikkat çeken Sarıpınar, "Bu kararla Sulak Alanı koruma umudu doğmuşken, 5 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Nitelikli Doğal Koruma Alanları'nda Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan faaliyetlere; enerji santrallerinin kurulmasına, izin veren bir yönetmelik yayımlanmıştır" diye konuştu.

Küçük Menderes Deltası Kıyı Sulak Alanı’nı bekleyen tehlikeler bunlarla sınırlı olmadığını belirten Sarıpınar, "2013 yılında kesinleşen yargı kararına rağmen, golf sahası, turizm tesisleri yapılması hayalleriyle  parçalama, tarım arazisine dönüştürme ve ikinci konutlar için arsa yeri açma çabalarıyla, bu mevsimde rengarenk açan güzelim ılgınlar da dahil olmak üzere doğal bitki örtüsüyle, içindeki diğer tüm canlı unsurlarla birlikte yok edilmek üzeredir" dedi.    

Bölgenin Selçuk’un değerleri listesinde “kuş cenneti” olarak belirtilmesine rağmen alanın tamamında avlanma yasağı olmadığı için, kuşlar, avcılar tarafından vurulma riski altında olduğunu aktaran Şarıpınar şunları söyledi; "Su kuşlarının yaşama ortamı olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi dikkate alınmalı, kuşların 'cennet'e çevirdikleri yaşam ortamları kendi bütünlüğü içinde geleceğe olduğu gibi bırakmalıyız."

ÖNCEKİ HABER

Şehir Plancıları Odası İzmir Karşıyaka plan notu değişikliğine itiraz etti

SONRAKİ HABER

Milyonerlere 11.7 milyar lira hukuksuz aktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa