ODTÜ Ekonomi Topluluğu patent ve fikri mülkiyeti tartıştı
ODTÜ’de Patent ve Fikri Mülkiyet Ekseninde Kapitalizmde Bilim Üretimi başlıklı etkinlik düzenlendi.
Fotoğraf: Evrensel
ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden Prof. Dr. Erkan Erdil ve ODTÜ Teknoloji Ve Bilim Politikası Çalışmaları Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Teoman Pamukçu, Patent ve Fikri Mülkiyet Ekseninde Kapitalizmde Bilim Üretimi başlıklı etkinlikte konuştu.
Üniversitenin dünyanın değişen koşullarına entegresinin kısa bir sürede gerçekleşmediğini söyleyen Prof. Dr. Erkan Erdil, ortaya çıkan girişimci üniversite kavramı ile yalnızca kişilerin değil, üniversitenin girişimci bir kimlik kazanması ile piyasanın ihtiyaçlarına göre davranılmasına neden olarak bilim yuvası olan üniversitelerin özgürce bilim yapmasının önünde engel olduğunu söyledi. Yürütülen çalışmaların maliyeti ve bunun yanında maddi olarak desteksizlik de düşünüldüğünde ana motivasyonun bilim yapmaktan maddiyata kaymasına neden olması ile insanların fonlanan alanları tercih ettiği dile getirildi.
Ardından sözü alan Prof. Dr. Teoman Pamukçu, patent dünyasındaki tartışmaları aktardı. 15. YY’a kadar yerleşmemiş olan fikri mülkiyet kavramının sonrasında hayatımıza girdiğini belirten Pamukçu, 19. YY’a gelindiğinde tartışma konusu olduğunu söyledi.
Ortaya çıkan her buluşun aslında ortak bilgi mirası kullanılarak gerçekleştirildiğini savunan kimselerin fikri mülkiyet kavramını reddettiği dile getiren Pamukçu, kullanımı sınırlanmadığı takdirde bilime katkı için kullanılabilecek çalışmaların patentle kullanımın sınırlanmasının bilimsel gelişmelere ket vurabildiğini ifade etti. Buna James Watt’ın buhar makinesi patentini almasıyla demiryolları gelişiminin gecikmesine neden olduğu örnek olarak veren Pamukçu, çalışmaların fonlanması noktasında ise kamunun özel şirketlere destek vermesiyle özel şirketlerin de konu üzerine eğilmesiyle ortaya çıktığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)