25 Nisan 2022 07:34

EMEP Ordu İl Başkanı Poyraz: ÇED talebi kabul edilmesin, ormanlarımızın yok edilmesin

Fatsa'da siyanürle altın ayrıştırması yapan maden şirketinin kapasite artırımı için yaptığı ÇED başvurusuna itiraz eden EMEP İl Başkanı Poyraz, "Yaşam alanlarımızı yok etmelerine izin veremeyiz" dedi.

Fotoğraf: ORÇEV

Paylaş

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Fatsa’da siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik tarafından yapılan kapasite artırımı için ÇED başvurusunun ret edilmesini istedi.

27 Nisan 2022 Çarşamba günü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetim Genel Müdürlüğünde İnceleme Denetim Komisyonu tarafından şirketin ÇED başvurusu değerlendirilecek. Toplantıya partileri adına itiraz dilekçesi göndereceklerini belirten Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, “İlimizin geçim kaynağı belirleyici olarak fındık üretimi ve arıcılığa dayanmaktadır. Bu nedenle maden çalışmaları nedeniyle tarım arazilerimizin, ormanlarımızın yok edilmesini, sularımızın kirletilmesini kabul edemeyiz” dedi.

"ZARAR DAHA DA ARTACAK"

 Fatsa’daki maden işletmesi nedeniyle tarım arazilerinin, kestane ormanın yok edildiğini, suların kirletildiğini vurgulayan Poyraz, “İlimizin Fatsa ilçesin Bahçeler Mahallesi’nde siyanürle altın ayrıştırması işletmeciliği yapan Altıntepe Madencilik, İR:19438 ve İR:22460 ruhsat nolu Altıntepe altın madeni açık ocak işletmesi ve yığın liçi tesisi kapasite artışı, sülfürlü cevher zenginleştirme tesisi (flotasyon -tank liçi) ve adt projesi için 27 Nisan 2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Denetim Genel Müdürlüğü’nde İDK toplantısı yapılacak. Emek Partisi olarak ilimizin ana geçim kaynağının fındık üretimi ve arıcılık olduğu düşünüldüğünde maden çalışmaları nedeniyle tarım alanlarının, ormanların yok edilmesi; sularımızın kirletilmesi dikkate alındığında kaapasite artırımı gerçekleşirse zarar daha da büyük olacak. Bu nedenle şirketin ÇED talebinin kabul edilmemesi için İDK toplantısına dilekçemizi ulaştıracağız. Yerin üstü altından değerlidir. Maden sahaları çalışma bittikten sonra kullanılamıyor. Bu nedenle yerin üstünden elde edilen gelir hem uzun süreli ve halk kazanıyor. Hem de ekolojik denge bakımından geleceğimizi güvence altına alıyor. Maden ve enerji şirketlerinin iktidarın desteğini olarak yaşam alanlarımızı ranta çevirmelerine, yok etmelerine izin veremeyiz” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dolar haftaya yükselişle başladı, 14,77 seviyelerinde işlem görüyor

SONRAKİ HABER

Bayramda şekerlikler boş kalacak! Bayram şekerinin fiyatı 1 yılda 4 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa