25 Nisan 2022 09:43

Yurttaşın ekonomiye güveni dibi gördü, patronların ise arttı

Hayat pahalılığının her geçen gün artmasıyla beraber yurttaşın ekonomiye güveni dibi görürken, sanayi patronlarının ise ekonomiye olan güveni arttı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Halkın ekonomiye dair karamsarlığı iyice büyürken, verilere göre patronların ise ekonomiye güveninin arttığı ortaya çıktı. İmalat sanayi sektöründeki ekonomik durumu gösteren İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 109,7 seviyesine çıktı. Mevsimsellikten arındırılmış hesaplamada is endeks bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak 107,7 oldu.

TÜİK'in açıkladığı tüketici güven endeksi ise mart ayındaki 72,5 olan seviyesinden yüzde 7,3 oranında azalarak nisanda 67,3 oldu.

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 77,8 oldu. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 78,1 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilediği görüldü.

KÖTÜMSER PATRONLAR ORANI GERİLEDİ

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7 ile bir önceki dönem seviyesinde gerçekleşti. Aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 69,6’ya yükselirken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 23,4’e geriledi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.

İSTİHDAMA YÖNELİK BEKLENTİLER GERİLEDİ

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin zayıfladığı, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlendi. (EKONOMİ SERVİSİ)

PATRONLARIN YÜZDE 15’İ "TALEP YETERSİZ" DEDİ

2022 yılı Nisan ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 47,7’si üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 15,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu sırasıyla hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

"EMEK VE SERMAYE ARASINDAKİ GELİR EŞİTSİZLİĞİ ARTIYOR"

Reel kesim güven endeksini değerlendiren İktisatçı Dr. Cem Oyvat, “Tüketici güven endeksinin tarihinin en düşük seviyesini gördüğü bu ayda, reel kesim güven endeksi yükseldi. Bence bunun iki anlamı var. Birincisi, fiyatlar artmaya, reel ücretler enflasyon karşısında erimeye devam ediyor ve vatandaş bunu ciddi şekilde hissediyor. Sermaye ve emek kesimi arasındaki gelir eşitsizliği artmaya devam ediyor. Çünkü reel sektör endeksi düşmediğine göre, anketlere cevap veren yöneticiler ekonomik durumdan görece daha az şikayet ediyor. Oysa daha geniş kesimin görüşünü yansıtan tüketici endeksi diplerde” ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Esenyurt’ta karakolda hayatını kaybeden Birol Yıldırım'ın ölümüne ilişkin tutuklu polis tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Başkent EDAŞ, Kılıçdaroğlu'nun ziyaret ettiği evde elektriğin kesik olmadığını savundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa